Vlasta Nussdorfer bo svoj mandat zaključila 23. februarja prihodnje leto. Foto: BoBo
Vlasta Nussdorfer bo svoj mandat zaključila 23. februarja prihodnje leto. Foto: BoBo

Za omenjeno pomembno funkcijo se poleg nje potegujejo še direktor vladnega urada za narodnosti Stanko Baluh, sociologinja, raziskovalka na vladnem uradu za makroekonomske analize in razvoj Valerija Korošec, poslanka SMC-ja v prejšnjem sklicu državnega zbora, sicer sodnica, Jasna Murgel, mikrobiolog Gorazd Pretnar, filozof Rok Svetlič s Primorske univerze ter trije javnosti manj znani kandidati: Rajko Markovič, Peter Svetina in Franci Žohar.

Predsednik Pahor bo v prihodnjih dneh – tako sporočajo iz urada – preden bo poslal ime kandidata za varuha človekovih pravic v državni zbor v izvolitev, preučil kandidature in opravil posvetovanja s poslanskimi skupinami. Je namreč pred zahtevno izbiro: izbrati mora zaupanja vredno osebnost, ki bo z znanjem in kredibilnostjo vzbujala zaupanje v javnosti, da bo varovala človekove pravice.

Na drugi strani pa državni zbor volili ombudsmana z dvotretjinsko večino, kar pomeni, da mora kandidat uživati podporo širokega spektra politične mavrice. Predsedniku Pahorju pa daje zakon možnost, da kandidata za varuha človekovih pravic ne izbere med 9 prijavljenimi kandidati, ampak najde svojega kandidata. Po tej poti je zdajšnja varuhinja Vlasta Nusdorfer pred slabimi šestimi leti zasedla položaj varuhinje.