Osnutek zakona predvideva tudi lažji izstop posameznih članic iz univerz in ustanovitev svoje univerze. Foto: RTV SLO
Osnutek zakona predvideva tudi lažji izstop posameznih članic iz univerz in ustanovitev svoje univerze. Foto: RTV SLO

Osnutek zakona o visokem šolstvu in raziskovalni dejavnosti predvideva državne, javne in zasebne univerze. Znižuje še merila za ustanovitev univerze in predvideva direktorje za visokošolske organizacije, poroča Radio Slovenija.

Predlog ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo znižuje pristojnosti rektorjev univerz, spreminja habilitacijske postopke in zaposlovanje rednih profesorjev ter ne določa večje tedenske urne pedagoške obveznosti visokošolskih učiteljev. Pedagoško obveznost bo posameznemu visokošolskemu učitelju določal dekan fakultete.

Novosti tudi na področju vpisa
Število vpisnih mest na posameznih visokošolskih zavodih bi po novem določila vlada na predlog pristojnega ministra, kot pogoj za vpis pa osnutek zakona ohranja maturo. Če bi število prijav presegalo število razpisanih mest, bodo fakultete kandidate izbrale na podlagi splošnega uspeha, dosežka na maturi, od kandidatov pa bodo lahko zahtevali tudi pisanje treh testov iz posameznih predmetov srednje šole in preiskus umetniške nadarjenosti ali psihofizične sposobnosti.

Na ministrtsvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo osnutka zakona do sredine prihodnjega meseca ne nameravajo javno komentirati, predstaviti ga nameravajo le zainteresirani javnosti, od katere bodo zbrali tudi predloge.