Na predvečer 1. maja, praznika dela, bodo nocoj po državi zagoreli kresovi. Foto: BoBo
Na predvečer 1. maja, praznika dela, bodo nocoj po državi zagoreli kresovi. Foto: BoBo
Kresovanje na Rožniku
Praznik dela bodo zaznamovali kresovi

Pohod na Rožnik, kjer je ob 22. uri zagorel kres, pripravljajo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija novih sindikatov Slovenije Neodvisnost in Konfederacija sindikatov javnega sektorja. Nagovore bodo imeli predsednica Konfederacije novih sindikatov Slovenije - KNSS Neodvisnost Evelin Vesenjak, predsednica SKEI-ja Lidija Jerkič, predsednik Sindikata zavoda Psihiatrična klinika Ljubljana Drago Vorih in predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek.

Kot je povedala Lidija Jerkič, bo kampanja za dvig plač delavcev tudi tema njenega nagovora: "V okviru kampanje smo sindikati zasebnega sektorja v ZSSS-ju februarja začeli aktivnosti za dvig najnižjih osnovnih plač po kolektivnih pogodbah dejavnosti."

Za Jakoba Počivavška pa 1. maj je in ostaja delavski praznik. To dokazuje tudi dejstvo, da že drugo leto sindikati skupaj organizirajo prvomajsko prireditev, tako kot so si v preteklosti delavci s skupnim bojem izborili temeljne pravice.

Kresovanje tudi v Kopru
Lani je bilo v Sloveniji 915.000 delovno aktivnih ljudi, od tega največ v predelovalnih dejavnostih. 55 odstotkov jih prejema plačilo, ki je nižje od povprečne plače, 54.000 delavcev pa živi pod pragom revščine. To je le nekaj podatkov, ki so jih poudarili v obalni sindikalni organizaciji. Ta je na Markovcu pripravila tradicionalno kresovanje. Pohodniki se bodo zbrali v koprski taverni ob 20. uri in z baklami krenili proti osnovni šoli Antona Ukmarja, kjer bodo prižgali kres, poroča novinarka Radia Slovenija Vesna Potočar Godnič.

Kot opozarjajo v Obalni sindikalni organizaciji, je izkoriščanost slovenskega delavca iz leta v leto večja. Bolj je obremenjen, delovni čas se podaljšuje. Poleg tega na Obali spremljajo primere slabe prakse v portoroških hotelih ali državni hazard z delovnimi mesti v Cimosu, opozarja generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf, ki se v prihodnje zaveda, da bodo morali sindikati ostreje nastopiti, če želijo izboljšati položaj delavca. "Ravno zdaj poteka akcija med našim članstvom glede delovnega časa, govorimo tudi o tem, da so prekarne oblike zaposlovanja skrb vzbujajoče, zato bo v prihodnosti nekaj akcij, ki bodo imele skupno točko izboljšanje položaja slovenskega delavca."

Gospodarska kriza je prizadela tudi javni sektor, kjer se delavci soočajo z neurejenimi delovnimi pogoji, slabo opremo. Nerešena so tudi vprašanja plačne skupine J, pove predsednica sveta Obalne sindikalne organizacije Nadja Terčon.

Upokojenci delijo usodo zaposlenih, opozarja predsednik obalnega sindikata upokojencev Ljubo Ocvirk. Med upokojenci je vedno več takih, ki ne zmorejo preživeti meseca brez pomoči humanitarnih organizacij, zato tudi praznik dela zanje ne bo vesel, dodaja Ocvirk.

B. R.

Kresovanje na Rožniku
Praznik dela bodo zaznamovali kresovi