Tudi v SDS-u imajo dovolj pohlepa in korupcije enega odstotka družbe. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Tudi v SDS-u imajo dovolj pohlepa in korupcije enega odstotka družbe. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj meni, da se nam lahko zgodijo resni konflikti. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Dušan Plut
Tudi Dušan Plut nad protesti ni presenečen. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Protesti proti bogatenju peščice

Zoran Janković je kasneje prek Twitterja sporočil: "Župan obiskal zbrane na Kongresnem trgu. Delo je pomembna vrednota-delu čast in oblast. Ne pozabimo na poštenje, spoštovanje in solidarnost."


Moč je bilo opaziti tudi predsednika Gibanja za trajnostni razvoj (TRS) Matjaža Hanžka in Manco Košir. Dogajanje je prišel pogledati še en trsovec, Dušan Plut.

V odgovoru za MMC je poudaril, da je že pred letom dni napovedal, da se bodo začele stvari reševati na ulici, kar je po njegovem mnenju "slaba sporočilna nota." Sodi, da je gospodarska kriza in kriza vrednot tako globoka, da bodo potrebne korenite spremembe, politika pa bo končno morala prisluhniti ljudem, saj sta in politika in razvoj namenjena ljudem.
Vlačič: Demonstracije niso presenečenje
"Vlada je pod Socialnimi demokrati vedela, kaj je treba narediti za to, da se ohrani socialna pravičnost v družbi, ki je tako pomembna. Seznanili smo se tudi z glavnimi javnofinančnimi kazalci in te demonstracije, ki se danes po svetu dogajajo, niso zato presenečenje," je dejal Patrick Vlačič v današnji izjavi za medije v Ljubljani ob predstavitvi strankarskega programa.

"V naslednjem mesecu, dveh, bomo lahko primerjali, kaj lahko kdo ponuja za volitve, in takrat se bo pravzaprav pokazalo, kdo ima odgovore na ključna družbena vprašanja," je dodal dosedanji minister za promet.
Tudi v SDS-u imajo dovolj
"Globalna akcija "Occupy Wall Street" (v Sloveniji akcija "Prisotnost šteje - 15O - OccupyLjubljana") vsekakor odpira nekatera pomembna vprašanja sedanjega časa, zlasti glede odgovornosti za svetovno finančno krizo. Čutimo se del tistih 'devetindevedestih odstotkov', ki ima dovolj pohlepnosti in korupcije preostalega enega procenta. Breme gospodarske krize ni pravično porazdeljeno, tudi v Sloveniji ne," so v SDS-u zapisali na spletni strani v odzivu na proteste.
"Ne strinjamo pa se z obupanim zatekanjem k propadlim iluzijam in utopičnim regresijam, ki ga je v tem gibanju tudi opaziti. Jeza na nekaj tujih finančnikov ali domačih tajkunov ne pomaga. Delimo lahko le, kar smo ustvarili.
Samo, če ustvarimo več, lahko več tudi delimo. Zato moramo dograditi državo, da bo poskrbela, da se lahko svobodno ustvarja, da nastajajo delovna mesta in da nihče ni odrinjen,"
so še zapisali.

Liberalni kapitalizem odmira?
Med protestniki se je znašel tudi sindikalist Branimir Štrukelj. Štrukelj je za MMC povedal, da je državo okupiral kapital in dolžnost ljudi je po njegovem mnenju, da državo zavzamejo in vrnejo državljanom, saj politiko instrumentalizira kapital.
"Če nas ne bodo slišali, se bo odločnost in refleksija, da tako ne gre več naprej, samo stopnjevala." Po njegovih besedah je liberalni kapitalizem v točki odmiranja, in če ne bo možno priti do bolj pravičnega sistema po mirni poti, "so lahko pred nami zelo resni konflikti".
Glede možnosti izroditve novega sistema, ki je po njegovem mnenju potreben, je poudaril, da niti ne vemo, kakšen ta sistem bo, kaj šele, kaj se lahko z njim zgodi.

Protesti proti bogatenju peščice