Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel konflikta interesov ob hkratnem predsedovanja Računskemu sodišču in neodvisni komisiji za revizijo in skladnost pri Mednarodni nogometni zvezi ne vidi. Foto: BoBo
Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel konflikta interesov ob hkratnem predsedovanja Računskemu sodišču in neodvisni komisiji za revizijo in skladnost pri Mednarodni nogometni zvezi ne vidi. Foto: BoBo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v povezavi z opravljanjem dodatne dejavnosti predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela pri Fifi prejela prijavo, ki je v fazi predhodnega preizkusa. V omenjeni fazi komisija zbira podatke, pojasnila in dokumentacijo, da bi ugotovila dejansko stanje in morebitne kršitve iz pristojnosti komisije, na podlagi tega se bo odločila o nadaljnjih postopkih, so sporočili s komisije. Gre za preučevanje Veselovega hkratnega predsedovanja Računskemu sodišču in neodvisni komisiji za revizijo in skladnost pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa).

Sorodna novica Vesel: Pri 13 pogodbah za nakup zaščitne opreme bi bili lahko zaznani sumi kaznivega dejanja

Komisija naj bi sicer že v času, ko jo je vodil Boris Štefanec, Veselu v povezavi s tem posredovala pisno mnenje. Vendar pa so danes na KPK-ju zapisali, da ga v svojem dokumentarnem gradivu niso našli, zato vsebine ne morejo komentirati. "Po razpoložljivih informacijah je šlo pri podaji mnenja o opravljanju dodatne dejavnosti pri Mednarodni nogometni zvezi za neposredno komunikacijo med predstojnikoma obeh organov, kar lahko potrdi nekdanji predsednik komisije," so navedli.

Vendar pa se temu, da dokumenta na KPK-ju ne najdejo, čudita tako predsednik Računskega sodišča kot tudi prejšnji predsednik komisije. Kot je v izjavi za medije dejal Vesel, ne more komentirati, kje KPK hrani dokumente in kako vodi evidence.

Vesel konflikta interesov ne vidi: "Davke plačujem tako v Sloveniji kot v Švici"

Sam konflikta interesov ob hkratnem opravljanju omenjenih dejavnosti ne vidi, kar da je v omenjenem mnenju potrdil tudi Štefanec. "Name nihče ne vpliva – ne z ene ne druge strani, davke plačujem tako v Sloveniji kot v Švici, škode za javne finance ni," je pojasnil.

Sprašuje se tudi, kakšen bi bil lahko konflikt interesov med revizijo nabav zaščitne opreme za boj proti epidemiji in opravljanjem dela predsednika pri eni od Fifinih komisij, saj ne gre za koriščenje javnih sredstev. Kot je dodal, gre za zahtevno funkcijo, ki pa jo opravlja v prostem času.

Nekdanji predsednik komisije Boris Štefanec je potrdil, da je KPK na Veselovo pobudo o njegovem hkratnem opravljanju funkcij pripravil mnenje. Foto: BoBo
Nekdanji predsednik komisije Boris Štefanec je potrdil, da je KPK na Veselovo pobudo o njegovem hkratnem opravljanju funkcij pripravil mnenje. Foto: BoBo

Štefanec začuden nad tem, da na komisiji ne najdejo dokumenta

Tudi nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Štefanec je povedal, da se čudi temu, da na komisiji tega dokumenta zdaj ne najdejo. Dobro se namreč spominja, da je KPK na Veselovo pobudo pripravila pisno stališče. Ali je bilo posredovano po pošti ali po elektronski pošti, ne more trditi, je pa dokument obstajal in tudi sam ga je podpisal, je zatrdil.

Predsednik Računskega sodišča ga je sicer sprva ustno povprašal o tem, ali predsedovanje omenjeni Fifini komisiji predstavlja nasprotje interesov z opravljanjem funkcije predsednika Računskega sodišča. Štefanec mu je dejal, da na prvi pogled deluje, da to ne bi smela biti težava. Dodal pa je, da tega ne upa zatrditi, zato sta se dogovorila, da Vesel v povezavi s tem na komisijo pošlje pisno vprašanje.

Vesel poročal o premoženjskem stanju

KPK je tako na njegovo pobudo pripravil pisno stališče. Kot je opomnil Štefanec, to ni bilo dovoljenje, saj komisija nima pristojnosti dajati dovoljenj. Je pa stališče po njegovih besedah šlo v smeri, da predsedovanje Fifini komisiji ni v nasprotju interesov z opravljanjem funkcije predsednika Računskega sodišča.

Obenem pa so v stališču navedli, da je Vesel kot funkcionar dolžan dohodek od te dejavnosti prijaviti KPK-ju, če se premoženjsko stanje poveča za več kot 10.000 evrov, je povedal Štefanec.

Na protikorupcijski komisiji so danes potrdili, da je Vesel komisiji poročal o premoženjskem stanju ob nastopu funkcije, med trajanjem funkcije pa tudi večkrat spremembe premoženjskega stanja. Vsebine prijav premoženjskega stanja zaradi varstva osebnih podatkov komisija ne more razkrivati. Da premoženje komisiji prijavlja vsako leto, je danes potrdil tudi Vesel.