Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Računsko sodišče je danes namreč izdalo osnutek revizijskega poročila glede nabave zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covida-19.

Vsebina ugotovitev revizorjev sicer ni javna, dokler se do nje ne opredelijo revidiranci in Računsko sodišče ne izda končnega poročila. Tako Vesel tudi ne razkriva, katere pogodbe bi lahko bile sporne.

Osnutek, ki so ga pripravili revizorji, je po njegovih besedah zelo konkreten in profesionalen. "Pregledali smo vse pogodbe in anekse, blizu 100 samo za zaščitno opremo, nekaj manj za ventilatorje za umetno predihavanje," je pojasnil Vesel. Po njegovih besedah je za njimi veliko delo, saj so pregledali "goro" dokumentov, se opredelili do vseh pogodb in aneksov ter preučili vlogo vseh revidirancev. Spomnil je, da so imeli pri pridobivanju dokumentacije precej težav, zlasti na ministrstvu za gospodarstvo.

Revidiranci so v tem primeru vlada, ministrstva za obrambo, za gospodarstvo in zdravje ter zavod za blagovne rezerve. Računsko sodišče pa se je za revizijo odločilo maja, tudi po nekaterih razkritjih domnevnih nepravilnosti pri naročanju opreme, potrebne v spomladanskem valu epidemije.

Računsko sodišče predstavilo osnutek poročila o nakupih zaščitne opreme

Revidiranci so osnutek prejeli danes

Izdajo osnutka so sicer v pričakovanju, da bi utegnil biti obremenilen za ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, spremljale tudi špekulacije, da se z njegovo izdajo hiti, da bi se s tem vplivalo na politično situacijo v državi. Vesel je dejal, da ne vidi razloga, zakaj takšno razburjenje glede izdaje osnutka, "saj je šele osnutek". Počivalšek se bo imel možnost opredeliti do dokumenta, ki ga je danes prejel, je dejal Vesel in dodal: "Naj pojasni, kaj so bili razlogi za njegova ravnanja, boljše priložnosti, kot je ta, ne more imeti."

Revidiranci so namreč 250 strani dolg osnutek prejeli danes, v osmih dneh pa na Računskem sodišču pričakujejo odzive nanj. Sledili bodo razčiščevalni sestanki, kjer bodo imeli revidiranci možnost, da pojasnijo svoja stališča. Sledila bo izdaja predloga revizijskega poročila, v katerem bo Računsko sodišče upoštevalo ta pojasnila, je dodal Vesel.

Sorodna novica Na protikorupcijski komisiji potrdili prejem prijave glede Veselove dodatne dejavnosti pri Fifi

Vesel je danes pojasnjeval tudi postopek priprave osnutka, v katerem je pooblastilo za podpis osnutka revizijskega poročila z Jorga Kristijana Petroviča prenesel na namestnico Mojco Planinšek. Ponovil je, da namestnik odločitve ni sprejel v realnem času, poleg tega pa je bila komunikacija z njim otežena, saj ni prihajal na sestanke in se oglašal na telefon. "Ko sem zahteval pojasnilo o časovni dinamiki podpisa osnutka, mi je bilo sporočeno, da je to odvisno od njihove dobre volje in presoje," je pojasnil. Tega pa kot predsednik Računskega sodišča ni mogel dopustiti, zato se je odločil za zamenjavo, je dodal.

Komentiral je tudi očitke, ki so se ob pripravi poročila pojavljali v nekaterih medijih. "Na te diskreditacije gledam kot na svojevrstno preizkušnjo neodvisnosti Računskega sodišča," je dejal Vesel in dodal, a bo "vse pritiske preživel". Sicer pa po njegovih besedah praktično vsako revizijsko poročilo nekomu ne ustreza, zato so si "nabrali fan klub" tistih, ki so jim stopili na žulj.

Gospodarski minister je povedal, da osnutek revizijskega poročila ne vsebuje ničesar takega, kar širijo nekateri mediji. Foto: BoBo
Gospodarski minister je povedal, da osnutek revizijskega poročila ne vsebuje ničesar takega, kar širijo nekateri mediji. Foto: BoBo

Počivalšek napoveduje argumentiran in dokumentiran odziv

Prvak SMC-ja in gospodarski minister Zdravko Počivalšek napoveduje, da se bo argumentirano in dokumentirano odzval na osnutek revizijskega poročila Računskega sodišča glede nakupa zaščitne in medicinske opreme v epidemiji. Osnutek so pričakovali in po hitrem pregledu ne vsebuje ničesar takega, kar sicer širijo nekateri mediji, je pojasnil.

"Želim si, da se zgodba nabave medicinske opreme dokončno razišče in zaključi, še posebej glede moje vloge v njej. Rad bi dokončno zavrnil medijsko predstavljene očitke in hočem nazaj svoje dobro ime," je v pisnem odzivu na današnjo novinarsko konferenco predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela navedel Počivalšek. Dodal je, da z vsemi organi tvorno sodeluje.

Ob tem je minister poudaril, da so "politične zgodbice, povezane s konstruktivno nezaupnico in napovedano instrumentalizacijo preiskave za rušenje vlade, nesprejemljive". Verjame, da bodo vsi organi, ki preiskujejo to zadevo, ravnali korektno in da nanje ne bo vplival politični pritisk tega trenutka.

Je pa po njegovem mnenju zelo nenavadno, da je predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel na novinarski konferenci sploh predstavil osnutek poročila, saj gre za vmesen in tajen dokument, na katerega se bodo revidiranci šele odzvali. "Dejstvo, da se to dogaja v obdobju rušenja vlade in le nekaj ur pred sejo sveta naše stranke, meče zelo čudno luč na celoten postopek," je ocenil predsednik SMC-ja.

Znova je poudaril, da so v težkih časih z ekipo trdo in pošteno delali, da so zdravstvenemu sistemu zagotovili nujno opremo. "Na naše delo sem ponosen in zavračam vse obtožbe, ki jih širijo mediji in opozicija," je dodal.