Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Še dva meseca sta do začetka predsedovanja Slovenije Evropski uniji. Našo državo bodo takrat obiskali številni pomembni evropski državniki. Diplomati bodo dobili v dar manšetne gumbe s črnim panterjem, ki naj bi bil simbol kneževine Karantanije iz 8. stoletja. A zgodovinarji so zgroženi. Gre za izmišljen simbol, pojasnjujejo, star šele 40 let.

Prizor z obrobja državne proslave leta 2009, ko so nekateri prinesli domnevno karantansko zastavo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Prizor z obrobja državne proslave leta 2009, ko so nekateri prinesli domnevno karantansko zastavo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Darila ob prvem slovenskem predsedovanju je združeval motiv čipke. Nekdanja vodja državnega protokola Ksenija Benedetti je tako pojasnila izbor: "Mnogo je možnosti, za vse pa je skupno to, da izhajajo iz naše kulture in kulturne dediščine."

In to ni naša dediščina, je završalo med zgodovinarji ob novici, da naj nas bi tokrat predstavljal črni panter. Sodeč po dokumentu, ki smo ga pridobili, vlada že zbira ponudbe za izdelavo manšetnih gumbov s tem simbolom. "Tako imenovani karantanski panter je dobesedno izum zgodovinskega zanesenjaka Joška Šavlija izpred 40 let," je dejal Miha Kosi z Zgodovinskega instituta Milka Kosa (ZRC SAZU).

"Neko navidezno sklicevanje na neko slavno preteklost in s tem seveda povzdigovanje samega sebe v sedanjosti spominja na nacistično ikonografijo," pa je dejal Andrej Pleterski z Instituta za arheologijo (ZRC SAZU).

Sorodna novica Karantanski panter na Janševem suknjiču

Panter je vzet iz grba avstrijske dežele Štajerske, še dodajata sogovornika, le prebarvan je v črno. Čeprav nekateri vladni predstavniki mislijo drugače – Janez Janša se je s panterjem kitil že ob predsedovanju leta 2008, uporablja ga tudi Slovenska vojska –, bi Karantanijo kakršen koli simbol težko predstavljal. Zakaj? "Ker v osmem stoletju, ko je ta politična tvorba na ozemlju kasnejše vojvodine in današnje avstrijske dežele Koroške obstajala, grbov nikjer v Evropi ni bilo," je pojasnil Kosi.

Kaj torej sporočamo s takimi izmišljenimi simboli? "Koliko bo diplomat to verjel, je njegova stvar. Slej ko prej bo odkril resnico in takrat se bo verjetno počutil nekoliko ogoljufanega," je povedal Pleterski.

Etnolog Janez Bogataj pa je dodal: "Mislim, da je to seveda zelo slabo znamenje za državo, ki podarja to darilo."

Zgodovinsko bi bil med grbi primeren le grb celjskih grofov, med simboli pa Triglav. A Triglav so po naših neuradnih informacijah, in to kljub priporočilu strokovne skupine, vladni predstavniki zavrnili. Kako je potekal izbor, smo zato vprašali državni protokol, vendar so nas napotili na urad vlade za komuniciranje (UKOM). Od tam pa odgovorov nismo dobili.

Manšetni gumbi s črnim panterjem dvigajo prah