Slovenija

Poudarki

  • Ministrica: Predlagatelji interpelacije ne skrivajo tega, da sta v njenem ozadju konceptualno nestrinjanje z javnim zdravstvom in zagovarjanje privatizacije
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 34 glasov Ocenite to novico!
Milojka Kolar Celarc
Milojka Kolar Celarc vse očitke iz interpelacije zavrača. Foto: DZ
Milojka Kolar Celarc, Miro Cerar
V poslanski skupini DeSUS-a so pojasnili, da bodo interpelacijo večinsko podprli, a ne zato, ker podpirajo ministrico, ampak ker podpirajo Mira Cerarja, podobno menijo tudi v SD-ju, saj se jim ne zdi smiselno, da bi ministrico menjali pred iztekom mandata. Foto: BoBo
Jelka Godec
Poslanka SDS-a Jelka Godec je v imenu predlagateljev dejala, da so rezultati programa skrajševanje čakalnih dob popolnoma drugačni, kot jih želijo prikazati na ministrstvu. Foto: BoBo
VIDEO
Ministrica na izredni sej...
VIDEO
Kolar Celarčeva se brani...

Dodaj v

Na račun ministrice tako iz opozicije kot koalicije številne kritike

Že druga interpelacija Kolar Celarčeve
13. september 2017 ob 07:26,
zadnji poseg: 13. september 2017 ob 22:04
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc na izredni seji državnega zbora zagovarja svoje delo, poslanci SDS-a, ki so proti njej vložili interpelacijo, ji med drugim očitajo, da ne obvladuje položaja v zdravstvu, ministrica pa jim odgovarja, da tudi razmere v tujini niso tako idealne, kot jih poskušajo prikazati nekateri poslanci.

Poslanka SDS-a Jelka Godec je v imenu predlagateljev dejala, da so rezultati programa skrajševanje čakalnih dob popolnoma drugačni, kot jih na ministrstvu želijo prikazati. V UKC-ju Ljubljana je tako v prvih šestih mesecih letošnjega leta program 20-odstotno realiziran, kar vodi k "ad hoc rešitvam in prenašanju izvajanja tega programa na zasebnike".

Ministrica Milojka Kolar Celarc zavrača očitke kot neutemeljene - prepričana je, da temeljijo na govoricah, nepreverjenih trditvah in populističnih ocenah. "Slovenija se tako kot vse države v EU-ju srečuje z dolgimi čakalnimi dobami, zato zavračam trditve, da sem sama kriva zanje," je dejala ministrica in poudarila, da gre za večplastno težavo, na katero vplivata staranje prebivalstva in povečano povpraševanje po zdravstvenih storitvah in novih možnostih zdravljenja.

V Sloveniji pa je, tako ministrica, k čakalnim vrstam izdatno prispevalo varčevanje v času gospodarske krize, skupaj z zastarelo zakonodajo. "Z analizami vzrokov za primanjkljaje bolnišnic smo dokazali, da je varčevanje najbolj prizadelo naše zdravstvo," kar, tako ministrica, ni zmanjšalo obsega storitev, je pa prejelo bistveno manj denarja.

Ministrica je poudarila, da je težava pri čakalnih vrstah tudi v tem, da čakajoči ne izkoristijo možnosti obiska druge bolnišnice ali specialista, ki jim je na voljo.

"Delujem po načelu ničelne tolerance do korupcije"
Predlagatelji interpelacije ministrici očitajo, da ni ukrepala zoper korupcijo v zdravstvu, Jelka Godec je poudarila, da skupna javna naročila, ki so bila objavljena v letih 2015 in 2016, sploh še niso končana. Ministrica je ob tem dejala, da sama zagovarja "ničelno toleranco do korupcije", a obenem dodala, da ji veljavna zakonodaja ne omogoča, da bi na lastno pest ukrepala ob sumih korupcije, temveč so zato pristojni organi pregona, "lahko pa s političnimi usmeritvami in akti deluje v smeri te ničelne tolerance".

Glede skupnih javnih naročil je ministrica prav tako zavrnila očitke, češ da ji predlagatelji očitajo, da so z objavo razpisov v slovenskem jeziku oteževali prijavo tujim dobaviteljem. Ministrica je ob tem dejala, da zakon določa objavo v slovenskem jeziku, je bila pa vsa dokumentacija na voljo tudi v angleškem jeziku.

Na koncu je ministrica poudarila, da predlagatelji niti ne skrivajo konceptualnega nasprotovanja trenutni zdravstveni ureditvi, ki omogoča enak dostop do zdravstvenih storitev ne glede na socialni položaj. Privatizacija zdravstva pa, tako ministrica, ni skladna s prevladujočim mnenjem prebivalcev Slovenije, saj več kot dve tretjini ljudi podpira enak dostop do zdravstvenih storitev.

Nada Brinovšek iz SDS-a je povedala, da bi od ministrice pričakovali, da bo na interpelacijo odgovarjala z dejstvi, ne pa s "prostim spisom". Prav tako je za smešno označila trditev ministrice, vlade in koalicije, da je naš zdravstveni sistem dober. "To sprenevedanje meji že na pravljico o cesarjevih novih oblačilih. A se bo že našel kak korenjak, ki bo povedal, da je cesar nag," se je vprašala in dodala, da koalicija drži skupaj tudi za ceno zdravja ljudi.

Javno zdravstvo je pomembno
Poslanec SMC-ja Branko Zorman je prepričan, da je interpelacija v veliki večini posledica tega, ker so ogroženi interesi posameznikov s področja zdravstvenega sistema. Predlagateljem interpelacije, SDS-u, tako očita, da predvsem vidijo interese kapitala, ne pa bolnikov.

Po mnenju poslanke DeSUS-a Julijane Bizjak Mlakar, ki se sicer ne strinja z vsem zapisanim v interpelaciji, pa bi se dalo nabor razlogov za interpelacijo še dopolniti. Dotaknila se je tudi nekaterih predlogov zakonskih določb, ki bodo na poslanskih klopeh v prihodnjih dneh, in poudarila, da bi jih bilo treba spremeniti tako, da bi se razmejili zasebna in javna dejavnost.

Tudi Jan Škoberne (SD) je poudaril pomen javnega zdravstvenega sistema. Če ne dobi ministričinih odgovorov na več vprašanj, med katerimi je tudi način, kako bo reformiran sistem zavarovanja, da bomo imeli stabilen vir financiranja javnega zdravstva, bo, kot je napovedal, interpelacijo podprl.

Poslanka Levice Violeta Tomić je predlagatelja interpelacije označila za "profesionalnega rušilca vlade". Vsega, kar so napisali v predlogu, po njenih besedah ne morejo podpreti, saj v SDS-u zahtevajo še več privatizacije. "Kdor zdravje obravnava kot tržno dejavnost, ta ni prijatelj naroda in ta tudi naš prijatelj ne more biti," je dejala. Je pa, kot je poudarila, do dela ministrice zelo kritična.

Cilj ni privatizacija, ampak boljši zdravstveni sistem
Vrtovec (NSi) pa je na očitke glede privatizacije odgovoril, da ni cilj privatizacija, ampak boljši zdravstveni sistem. Če tak sistem deluje v Nemčiji in Avstriji, zakaj ne bi deloval pri nas, je dejal in poudaril potrebo po konkurenčnosti na področju zavarovalništva. "Ne razumem boja proti koncesionarjem, zasebnikom, saj delajo, kar je prav in kar je dobro za državljane," je dejal. Po njegovem mnenju si nihče izmed zasebnikov ne bo privoščil biti slab in imeti dolgih čakalnih dob. "Če deluje zakonitost bazarja v Carigradu, potem deluje povsod," je prepričan.

Branko Grims (SDS) je ob tem pripomnil, da največji zagovorniki slovenskega javnega zdravstva obiskujejo zasebne zdravnike in se zdravijo v tujini. "Sistem slovenskega javnega zdravstva ni nič drugega kot ogromen sistem korupcije, prek katerega pijavke srkajo denar, ki bi moral biti namenjen bolnikom," je prepričan Grims.

Ministrica je v odgovoru na očitke med drugim odgovorila, da v tujini razmere niso tako idealne, kot jih poskušajo danes predstaviti nekateri poslanci, in da imamo v Sloveniji eno boljših dostopnosti do osebnega zdravnika na primarni ravni. Strinja se, da so pri nas čakalne dobe težava, dodala pa je, da so te težava po vsem svetu.

Interpelacija najverjetneje brez večinske podpore
Tudi tokrat ob glasovanju sicer ni pričakovati razrešitve ministrice. Kolar Celarčeva ima namreč zagotovljeno podporo znotraj lastne stranke, SMC-ja. Proti interpelaciji pa bo glasovala tudi večina poslancev koalicijskih DeSUS-a in SD-ja, čeprav obenem poudarjajo, da to ne pomeni, da njeno delo popolnoma podpirajo.

V poslanski skupini DeSUS-a so pojasnili, da bodo interpelacijo večinsko podprli, a ne zato, ker podpirajo ministrico, ampak ker podpirajo Mira Cerarja. Poslanec DeSUS-a Franc Jurša namreč v predstavitvi stališča poslanske skupine ni skoparil s kritikami ministrice, ki da "z neukrepanjem, izbiranjem napačnih prioritet in odlašanjem pri sprejemanju odločitev ogroža prav to, kar najbolj zagovarja - javno zdravstvo". Bojana Mušič iz SD-ja je pojasnila, da so večino mandata poslušali prazne obljube, a ker je koalicija pred iztekom mandata, v SD-ju ne verjamejo, da bi v tako kratkem času lahko kaj dosegli z novim ministrom.

Podporo interpelaciji so poleg SDS-a napovedali tudi v poslanski skupini NSi-ja, njen poslanec Jernej Vrtovec je ob tem dejal, da bomo o dostopnem zdravstvu lahko govorili, ko čakalnih dob ne bo več. Poslanec Levice Miha Kordiš pa je poudaril, da v Levici podpirajo prizadevanja ministrice za poseg v "privilegijev koncesionarjev in zavarovalnic", zato v Levici kljub nekaterim kritikam na dozdajšnje ministričino delo ne bodo podprli interpelacije, ki jo "je vložil SDS, napisal pa zdravstveno-zavarovalniški lobi". V poslanski skupini nepovezanih poslancev bodo o interpelaciji glasovali različno, medtem ko jo bo poslanec Bojan Dobovšek podprl, je preostali trije poslanci ne bodo, je uvodoma napovedala Alenka Bratušek, ki je prepričana, da "interpelacija ne bi spremenila ničesar".

Za razpravo o interpelaciji je na voljo skoraj 16 ur, da bo izglasovana, pa jo mora podpreti 46 poslancev. Gre za drugo interpelacijo proti Kolar Celarčevi in deveto proti ministru v vladi Mira Cerarja. Tudi prvo interpelacijo proti Kolar Celarčevi so vložili poslanci SDS-a.

T. K. B., L. L., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
TOZD
# 13.09.2017 ob 08:04
Kolar Celarčeva ima namreč zagotovljeno podporo znotraj lastne stranke, SMC-ja, proti interpelaciji pa bo glasovala tudi večina poslancev koalicijskih DeSUS-a in SD-ja, čeprav obenem poudarjajo, da to ne pomeni, da njeno delo povsem podpirajo.

Meniš, da nekdo svojega dela ne opravlja dobro, ampak ga kljub temu podpreš, ker veš, da če se zamaje njegov stolček, se zamaje tudi tvoj. Tako si vladajoča koalicija predstavlja visoke etične standarde. Če kontrolirani režimski mediji še malo bolj potisnejo glavo v pesek, obstaja realna možnost za beatifikacijo te najbolj etične koalicije vseh časov še pred naslednjimi volitvami.
Sklonjen
# 13.09.2017 ob 07:59
Zdravstvena ministrica bo pred poslanci znova zagovarjala svoje delo

To je norčevanje iz ljudi. Že njeni pobalinski nastopi pričajo, da ne sodi na tako odgovorno mesto, rezultatov dela pa itak ni ... razen negativnih številk s katerimi nas dnevno seznanjajo iz zdravstva!
lordstandish
# 13.09.2017 ob 08:08
žalostno da cerar in njegova vlada ki jo vodi smc v času gospodarske ekspanzije ni sposobna naresti vsaj eno reformo...
si predstavljate slovenski potencial z urejenim zdravstvom, trgom dela, pokojninsko blagajno, pravosodjem....
josh k.
# 13.09.2017 ob 08:32
Večina drugje zaposlenih, sploh v privat sektorju bi zaradi neučinkovitosti na deleovnem mestu že davno odletela in to brez nekih zagovorov. Tle pa vlečejo bajne plače brez kakršnekoli odgovornosti, kar pa ne velja samo za dotično ministrico. Vsi so enaki !
Kvantni mehanik
# 13.09.2017 ob 09:18
Novica je na portalu že dve uri, pa se je pod črto nabralo vsega 10 komentarjev.

Če bi bilo govora o kakšnem spomeniku, zvezdi/križu in podobnih oslarijah, bi bilo komentarjev že desetkrat toliko.

In to je naš problem. Kot družba ne prepoznamo bistvenih stvari in jih ne znamo ločiti od nepomembnih.

Zaradi tega bo ministrica obstala. In zaradi istega vzroka je niso odslovili že prej, kakor tudi ne vse nesnage, ki duši naše zdravstvo in ga bo še.
džeko
# 13.09.2017 ob 07:47
Eni pa vztrajajo za vsako ceno...
avgust
# 13.09.2017 ob 10:14
Mene RESNIČNO motijo vaši zavajajoči naslov: Zdravstvena ministrica bo pred poslanci znova zagovarjala svoje delo.

Kaj bo zagovarjala??? Gre samo za predstavo za državljane, ker je bilo že včeraj pri novicah, da so se dogovorili, da jo itak podprejo. Torej, ne glede na to, kaj bo kdo rekel, se ve rezultat. Ne bit smešni!

Torej, če bi bili novnarji to kar so novinarji včasih bili; potem bi bil članek v smislu: Poslanci se norčujejo iz državljanov in se bodo delali, da delajo, ko bo ministrica za zadravstvo govorila....in nato bi sledil kritični članek, v katerm bi bilo jasno povedano, da kadar so večinsko dogovorjeni glede galsovanja, so se poslanci iz spoštovanja do državljanov odločili, da seje ne bo, ker bodo VARČEVALI DAVKOPLAČEVALSKI DENAR.

Me res zanima, v kateri službi se razpravlja cel dan v prazno, ob že znani rešitvi in je cela masa razpravljalcev plačana. Tako službo bi tudi jaz!
gorenc007
# 13.09.2017 ob 08:52
če damo politko stran, morm rečt, da so veliko naredil ampak samo zase, ker jest za določene zdravstvene usluge čakam in čakam in čakam in čakam in čakam in čakam..................
Miham
# 13.09.2017 ob 10:47
500 000,00 EUR za svetovanje!!

Pa je še ministrica!

Najbrž je iz "prave" stranke...
nelon
# 13.09.2017 ob 08:35
Meni je vseeno ali imamo javno zdravsto ali koncesionarje... Važno je da smo vsi enako obravnavani v osnovnem smislu... Pod to ministrico gre vse navzdol...

Odgovornost nosi pa cela vlada
SpicyWeiner
# 13.09.2017 ob 10:19
130 milijonov bodo zmetali dobaviteljem v žep, ta Milojka se bo pa še naprej drla v mikrofon kako je to del zdravstvene reforme... DeSus in SD sta pa SPET pokazala svoj pravi obraz - za svoje riti sta pripravljena žrtvovati slovenske državljane, pa četudi jih polovica umre, še preden bodo prišli na vrsto za zdravljenje. Na naslednjih predvolilnih soočenjih jih bodo pa spet polna usta obljub in samohval.
Sklonjen
# 13.09.2017 ob 08:24
Njena podpora s strani koalicije samo priča, da jo je treba zamenjati z vlado vred!
pobrisan
# 13.09.2017 ob 09:59
Milojka Kolar Celarc bo interpelacijo zagotovo preživela. Politika jo bo zaščitila. Vprašanje pa je, če bo taista politika uspela zaščititi dobavitelje medicinskega materiala, ki nestrpno pričakujejo sprejem 136 milijonov evrov "težkega" interventnega zakona za sanacijo slovenskih javnih bolnišnic. Takšen zakon bi namreč predstavljal nedovoljeno državno pomoč, zato je naš sodelavec Blaž Mrevlje naredil nekaj, česar verjetno ni pred njim še noben slovenski državljan: preko sistema State Aid Complaint je podal prijavo Evropski komisiji zoper vlado Republike Slovenije zaradi nedovoljene državne pomoči bolnišnicam. Na uredništvu njegovo potezo podpiramo in jo razumemo kot najvišjo obliko t.i. aktivnega državljanstva. (portal plus)
jbzt
# 13.09.2017 ob 10:16
Vladna Desus in SD sta nezadovoljna z Milojko,ampak jo bosta podprla na interpelaciji...Upam,da končno spregledajo volilci Erjavca in Židana na naslednjih volitvah.
Resnica123
# 13.09.2017 ob 10:13
Zdravniki in ministri. Najbolj preplacani in najmanj odgovorni ljudje v drzavi.
Simba
# 13.09.2017 ob 12:04
Kolar Celarc: Čakalne dobe so posledica varčevanja in zastarele zakonodaje

a res al kaj?! ZZZS se hvali da ima dobiček že vrsto let! W T F?!
zastarela zakonodaja... ja kdo pa drug če ne ti, celarčeva bi morala to porihtat?!!
Pa kaj je zdej to eno sprenevedanje?!
tedomedo
# 13.09.2017 ob 10:59
Zagovarjala bo svoje delo??? Kaj pa sploh dela?!!! Samo mastno plačuje sebe in svoje pomočnike. Korupcije v zdravstvu ne ubija, ampak jo mastno spodbuja. Pa saj ostali ministri niso nič drugačni.
ZETAC
# 13.09.2017 ob 10:41
Očitno neprimerno bolj usodno, vsaj po odzivu, je to, da so par sten malo poškropili z žegnano vodo, kot pa stvari, ki močno zadevajo naše zdravje in kjer niti približno ni vse urejeno, kot bi bilo potrebno....
osservatore
# 13.09.2017 ob 10:17
Zdravstvena ministrica bo pred poslanci znova zagovarjala svoje delo

Dogajanje je popolnoma predvidljivo. Predvidena je 16 urna razprava, tako da kdor hoče lahko posluša goro nebuloz in "razprav". Po glasovanju, ki bo v zgodnjih jutranjih urah (jutri namreč), bo nesposobna ministrica ostala na svojem fotelju. Žal.
Geres*
# 13.09.2017 ob 12:01
Slovenci menda za zdravstvo namenimo večji del plače kot Švicarji:, ki imajo storitve na popolnoma drugem nivoju:

http://siol.net/novice/slovenija/zakaj-slovenci-za-zdravstvo-namenimo-vecji-delez-place-kot-svicarji-449023

Da o tem, da vsak, ki zasluži več kot dvakratnih povprečne plače plačuje kot žut, ne bi. Seveda se to številnim slovencem ne zdi sporno, ampak zakaj bi nekdo plačeval po 300 in več eur na mesec zato, da stoji po 2 leti v čakalni dobi za operacijo kolka?

Če država ni sposobna uredit zdravstva, naj:
- določi maksimlani znesek, ki se ga trga od plače (skratka uvedbe socialne kapice) in to pač potem krije neko osnovno oskrbo za vse
- in naj zasebne zavarovalnice ponujajo bolj razvite pakete, kjer je jasno kaj se za plačani denar dobi. Država naj trg regulira zgolj toliko, da se postavi maksimalna premija, da se ne bi kroničnih bolnikov izkoriščalo in pustilo na cesti.

Tole sedaj je za vse, ki nismo ravno finančno totalno na psu, slabše od privatnega zdravstva. Samo priskledniki so narodu tako oprali glavo, da se vsi bojijo, koliko bi plačevali za privatno zavarovanje. Noben od hujskačev pa ni predstavil izračuna, koliko taka zavarovanje (v primerjavi s povprečno plačo) stanejo v Nemčiji, Švici... Ker bi potem morali razkriti, da je naše javno zdravstvo ne samo zanič, ampak tudi pro*leto drago. Razen če seveda ne plačuješ zanj nič in te drugi živijo. Ampak to naj financira država, ne pa da to v celoti prevali na pleča zaposlenih.
golaz123
# 13.09.2017 ob 11:26
@abi normal: No pa na povej kaj vse je trenutna vlada tako hudičevo izboljšala? Zdravstvo je v riti, sodstvo je v riti, poslanci še vedno ne odgovarjajo, izobraževalni sistem je v riti, židan je zajebal celotno kmetijstvo in gozdarstvo.

No, če delaš v JS potem zate vlada verjetno res dobro dela, plača mate višje odgovornosti pa še vedno nobene.
semaino
# 13.09.2017 ob 15:49
Kje je obljubljena reforma? A novi oziroma naslednji december je blizje kot stari v katerem je obljubila reformo pa se se kar drzi kot cek. Ker je Milan rekel. :)
Skippy
# 13.09.2017 ob 12:32
Vzrok razpada zdravstvenega sistema je socializem in njegovo plenjenje.

V konkurenčnem mediju lahko preberemo, kako v ekstremno kapitalistični Švici prebivalci za zdravstvo plačujejo manj kot Slovenci, obenem pa nimajo čakalnih dob, zdravstvena storitev pa je neprimerno boljša.

Ampak Slovenci bi razpad rešili z .... državnim monopolom. Butale ...
nelon
# 13.09.2017 ob 11:00
abi normal
Eni pravite da ni bolje. Seveda je bolje. Spomnite se kakšno štalo smo imeli prej.

Malo nam pomagaj,, kaj pa je boljše v zdravstvu?
Skippy
# 13.09.2017 ob 12:37
No pa na povej kaj vse je trenutna vlada tako hudičevo izboljšala?

Jaz vem, jaz vem:
1. povišala plače na račun novega zadolževanje v razmerah visoke gospodarske rasti,
2. vpeljala celi kup novih prepovedi
3. vpeljala celi kup novih prekrškov in kazni
semaino
# 13.09.2017 ob 15:48
@surda ne mores biti tako pokvarjen, ljudje umirajo ti pa scitis tisto, ki noce pregnati korupcije iz zdravstva. Rabili smo 20 let, da razumemo kaj se dogaja, zdaj pa se jih nihce ne dotakne.
Bobicek
# 13.09.2017 ob 15:11
"Čakalne dobe so posledica varčevanja"

No kaj čakaš. Ukini varčevanje pa bo. Pa na koncu smo videli kako se je varčevalo. Varčevalo se je tako, da se je nižalo plače in odpuščalo tiste, ki najmanj zaslužijo. Tisti, ki imajo visoke plače pa so si jih malo znižali, na drugi strani pa izplačevali razne dodatke(za stalno pripravljenost, za delo na sejah LOL, dvojne potne stroške,....).

Kakorkoli, pri tem varčevanju so najbolj nasrkali tisti z najnižjimi plačami, tisti z najvišjimi pa spet ne. Zato je to varčevanje bila popolna kraja, da bogatijo tisti, ki že itak imajo preveč. Tisti, ki komaj preživijo pa so bili še bolj pahjeni v revščino.

Zato je treba čimprej ukiniti varčevalne ukrepe, ker tiste z najvišjimi plačami ti ukrepi niso ama nič prizadeli. Še huje povečale so se razlike med revnimi in bogatimi.

Da pa so varčevalni ukrepi totalna katastrofa pa mnogi že leta opozarjamo!!
genniuuss
# 13.09.2017 ob 13:05
dj mi pa povejte kako se temu reče,
zdravstvo je v riti, to ve že vsak,
vladna politika pa podpira ministrico za zdravje,
acoschwanz
# 13.09.2017 ob 13:04
Problem v zdravstvu niso zdravniške plače in premalo denarja. Problem je odtekanje tega denarja po ustavljenih poteh, ustaljenim ljudem (pa to niso zdravniki). In ker so ti ljudje vplivni, ni politične volje za rešitev problema.
Skippy
# 13.09.2017 ob 12:46
@fiston
tako je. Dokler bo ta narod na zdravnike gledal kot na bogove, namesto na delavce, ki pač nudijo neko storitev po konkurenčni ceni na konkurenčnem trgu (kar zagotavlja celi kup privatnih zavarovalnic), bo pač celoten sistem v razsulu.
Radio
# 13.09.2017 ob 12:31
Sicer pa je ministrica obupala nad čakalnimi dobami, ko je problem rešila s trditvijo, da imajo težave tudi ostale države. Kaj pa npr. Švica?

Je pa bedno, da se zgovarja na 2/3 slovencev, ki naj bi jo (posredno) podpirali. Slovenci podpirajo, da pridejo do kakovostnih storitev brez čakalnih dob, ne glede na socioekonomski položaj. Tega pa ti ne nudiš ministrica. Ti nudiš trpljenje v čakalnih dobah za revne in takoj samoplačniško na vrsto za bogate.
IndyBob
# 13.09.2017 ob 12:20
Zdravstvena zavarovalnica in bolnisnice so oboji v drzavni lasti, tako rekoc brez konkurence. Dobavitelji so z njimi povezani ljudje. Kako si predstavljate, da bi tak sistem deloval brez provizij in korupcije? Nemogoce!
Pacienti in zavarovanci, brez moznosti prave izbire, naj pa kar placujejo in cakajo!
patriot44x2
# 13.09.2017 ob 12:08
Torej zakaj se zakonodaja ne spremeni. Namesrto teh flodkul ki si jih natrosla bi danes priščla s konkretnimi predlogi. Tako pa nič. Velika plača za nič dela boli tebe za vrste.
Radio
# 13.09.2017 ob 11:26
@abi normal:

Milojka, lepo da si najdeš med interpelacijo čas še za forumaše :)
golaz123
# 13.09.2017 ob 17:17
semaino: "Kje je obljubljena reforma? A novi oziroma naslednji december je blizje kot stari v katerem je obljubila reformo pa se se kar drzi kot cek. Ker je Milan rekel. :)"

Sem že skoraj pozabil... Točno, najprej je bil rok do decembra, potem je neki jamrala so ji rok podaljšali do januarja, potem se je pa kar naenkrat vse pozabilo.
In glavno krivdo zato nosijo ravno novinarji (ja RTV, tudi vi), ki se nič ne sprašujejo kaj se dogaja vladi. Raziskovalno novinarstvo je mrtvo že leta. Na MMC lahko spremljamo samo še copy-paste članke o Trumpu. Seveda teh more biti najmanj 5 na teden, da bi pa raziskali kaj o zdravstvu, sodstvu, to pač ne. Nimate časa ali kaj je narobe?
zozozo
# 13.09.2017 ob 16:22
Kolar Celarc: Čakalne dobe so posledica varčevanja in zastarele zakonodaje

Ta pa je očitno Cerarjeva ministrica. "Problemi na mojem področju so posledica mojega slabega dela. Torej nisem jaz nič kriva."
xerces8
# 13.09.2017 ob 16:04
skupaj z zastarelo zakonodajo

Zakonodajo pa nam pišejo marsovci in vlada z njo nima nič.
pobrisan
# 13.09.2017 ob 13:06
Čakalne dobe so posledica varčevanja in zastarele zakonodaje
--------------

Saj je ravno njena naloga, da uredi zakonodajo na tem področju.
galoper
# 13.09.2017 ob 13:01
Ko stranke zaradi ohranitva sedežev svojih poslancev glasujejo v nasprotju z vsebino, je to politična korupcija.
Normandijec
# 13.09.2017 ob 12:49
kaj se še sploh gre dama visoke starosti. Naj pusti svoj položaj mlajšim in sposobnejšim brez političnih navezav. Vendar se to očitno ne da v tej lepi deželi, mar ne?
RJSlo
# 13.09.2017 ob 12:23
V Sloveniji pa je, tako ministrica, k čakalnim vrstam izdatno prispevalo varčevanje v času gospodarske krize, skupaj z zastarelo zakonodajo. "Z analizami vzrokov za primanjkljaje bolnišnic smo dokazali, da je varčevanje najbolj prizadelo naše zdravstvo," slednje, tako ministrica, ni zmanjšalo obsega storitev je pa prejelo bistveno manj sredstev.
----------------------------------------
No ja. Gospa niste samo nesposobni, ste tudi nevarni. Nevarni pa zato, ker najprej zapravljate denar davkoplačevalcev za kvazi analize in zato, ker lažete. Vsi ministri za zdravstvo so zahtevali in dobili denar za skrajševanje čakalnih vrst. Kam so šle stotine milijonov bi lahko odkrile vaše analize, za plače zdravnikov, za dodatke, safarije, itd.

Sicer pa je ministrica poudarila, da je težava pri čakalnih vrstah tudi v tem, da čakajoči ne izkoristijo možnosti obiska druge bolnišnice ali specialista, ki jim je na voljo. "Kar 60 odstotkov čakajočih je bilo s to možnostjo seznanjenih, a se zanjo niso odločili." Obenem pa je izpostavila tudi sisteme elektronskih napotnic in receptov, ki so poenostavili delo zdravnikov.
-------------------------------------------------
No ja. In ta možnost je kako dolgo v veljavi? Včasih je veljalo, da ti je zdravnik napisal napotnico za bolnico, kamor si moral iti. Pacienti s takšnimi možnostmi sploh niso seznanjeni. Predvsem starejši.
soc
# 13.09.2017 ob 17:28
@ božo1 in podobni troli

Lani so mi v začetku poletja po naključju odkrili raka na ledvici v začetnem štadiju (še pomnite Drnovška?), Po tem, ko sem mimo sistema javnega zdravstva uspel priti do nadaljnjih nujnih preiskav cca 3 mesece prej, kot bi po veljavnih čakalnih dobah v javnem, sem po zvezah hitro prišel na pregled na tako hvaljeni UKC k pomembnemu urologu. Ki me je ljubeznivo uvrstil na čakalno listo. Stvar sem nato reševal spet po drugi poti in bil operiran po dodatnih neverjetnih zapletih reci in piši dobra dva meseca po prvi diagnozi. Uspešno, upam, kot kaže leto dni kasneje. Peturna operacija odličnega kirurga.

Medtem so me pozno pozimi klicali z urologije UKC. V začetku poletja bi verjetno prišel na vrsto. Ne več v prvem, relativno rešljivem štadiju morilske bolezni, ampak verjetno že v tretjem, že kratkoročno skorajda nerešljivem. Dolgoročno smo namreč itak vsi na oni strani.

Če tako ljubite ministrico in zdravstvo, ki ga ona uveljavlja in brani z vsemi sredstvi, tudi z vami, vam od srca privoščim izkušnjo diagnoze raka, ki je še rešljiv - če je poseg takojšen. In nato čakanja na vrsto. Izolska zgodba. In trolajte oboroženi z znanji in podatki - jasno je, zakaj zdravstvo za razliko izpred četrt stoletja danes ne funkcionira. Ali popolna privatizacija, kjer bo lastnik prekleto pazil na stroške in bo odvisen od kvalitete opravljenega dela, ali pa povratek na drevesa, pa bo kar bo. V socializem, kjer so vsaj nekateri pomembnejši imeli sanjsko zdravstveno oskrbo. Drugi pa itak niso vedeli, kaj je kvalitetno zdravstvo, saj primerjav z zahodom (razen glede same dostopnosti storitev) v medijih ni bilo.
xerces8
# 13.09.2017 ob 17:11
bb33, leteti bi morala že veliko prej.
Pa je je vsakič bil izgovor "to je zgolj rušenje vlade", "to ni ona kriva", "naše se ne kritizira" itd , itd...

A sodnik v nogometu tudi zadnjih 5 minut več ne piska zaradi igre z roko?

Gre za tipični balkanski sistem nesposobnosti: Vemo da je nesposobna, al' jebi ga, kaj pa naj? Ukrepamo? Jok, brate!
soc
# 13.09.2017 ob 15:46
Vidim, da njena neuradno glavna PR oseba, bivša žena Milevoja Šetinca, intenzivno opravlja svoje delo na današnji usodni dan, tudi in predvsem s troli po forumih. "Občudujem njeno energijo"... Osladno, patetično.
zapravico
# 13.09.2017 ob 14:54
Kdaj se bomo rešili teh klopov?
semaino
# 13.09.2017 ob 14:51
Ce ta zenska obstoji, potem ta koalicija nima nobene moralne avtoritete in dokazuje, da jih Forum21 nadzira v vseh fazah in na vseh podrocjih.
Normandijec
# 13.09.2017 ob 12:48
Zdravstvena ministrica je za v pokoj.
Radio
# 13.09.2017 ob 12:46
Ok, kako je za težave kriva povišica zdravniških plač, če pa bodo prve povišice izplačane šele novembra? Če so krive zdravniške plače, je to že od prej razlog, ne od zdaj.
Skippy
# 13.09.2017 ob 12:35
"Z analizami vzrokov za primanjkljaje bolnišnic smo dokazali, da je varčevanje najbolj prizadelo naše zdravstvo," slednje, tako ministrica,

A 60.000-120.000 evrov bruto plače zdravnikov so varčevanje?
sloEU00
# 13.09.2017 ob 11:49
Čakalne dobe so posledica varčevanja in zastarele zakonodaje

Dokler imajo zdravniki tako visoke plače in dokler ima vlada tudi zakonodajno oblast, so takšni izgovori nesprejemljivi. Ta gospa se samo dela da nekaj počne, v resnici se pa stvari nikamor ne premaknejo.
Kazalo