Volivci so v nekaterih občinah danes dobili po dve glasovnici. Foto: BoBo
Volivci so v nekaterih občinah danes dobili po dve glasovnici. Foto: BoBo
referendum,volitve, volišče
Najvišja udeležba je bila v volilnih enotah Ljubljana Center in Ljubljana Bežigrad. Foto: BoBo


Največ volivcev je na volišča prišlo v volilni enoti Ljubljana Center, in sicer 39,61 odstotka, v volilni enoti Maribor pa je bila volilna udeležba najnižja in je znašala 23,8 odstotka.

V šestih občinah, v katerih so bile tudi nadomestne volitve za župane, je volilna udeležba precej nihala. V Mestni občini Ljubljana je bila volilna udeležba do 16. ure 29,06-odstotna, v Mestni občini Slovenj Gradec 34,26-odstotna, v Krškem pa 25,17-odstotna, kažejo podatki volilnih komisij.
Dopoldne borna udeležba
Po podatkih spletne strani Državne volilne komisije je bila do 11. ure najvišja volilna udeležba v volilni enoti Ljubljana Center (9,87 odstotka) in Ljubljana Bežigrad (8,85 odstotka), najnižja pa v Mariboru (5,78 odstotka) in na Ptuju (6,35 odstotka). Skupaj je do takrat na volišča prišlo nekaj manj kot osem odstotkov volilnih upravičencev.

Do zaprtja volišč ob 19. uri je veljal volilni molk, ko je prepovedano vsakršno nagovarjanje volivcev. V soboto je inšpektorat za notranje zadeve prejel 52 prijav domnevnih kršitev. Več o volilnem molku.

V službi Državne volilne komisije ugotavljajo, da je udeležba do 11. ure razmeroma nizka, če jo primerjajo z referendumi, na katerih je bila končna udeležba razmeroma visoka (okoli 40 odstotkov). Referenduma o arbitražnem sporazumu se je do 11. ure, denimo, udeležilo 15,26 odstotka volilnih upravičencev, na predčasnih volitvah v državni zbor pa je volilna udeležba do 11. ure znašala 18,71 odstotka.
Referendum in občinske volitve
Volivke in volivci so se na referendumu odločali o tem, ali naj se uveljavi družinski zakonik, ki ga je državni zbor sprejel 16. junija lani.

Vsi volilni upravičenci, ki so se podali na volišča, bodo dobili glasovnico z vprašanjem: Ali ste za to, da se uveljavi družinski zakonik, ki ga je sprejel državni zbor 16. junija 2011? Volivec glasuje tako, da na lističu obkroži ali besedo za ali besedo proti.

Pravico do glasovanja na referendumu je imelo 1.709.416 volivk in volivcev, svoj glas pa je na predčasnem glasovanju, ki je potekalo od torka do četrtka, oddalo 15.752 državljanov. Na referendumu jih je glasovalo še 506.040.

Šest občin dobilo župane
V Ljubljani, Slovenj Gradcu, Krškem, Bovcu, Dupleku in Destrniku pa so odločali tudi o novih županih, ki bodo občine vodili dobri dve leti in pol, do rednih lokalnih volitev - v vseh občinah, razen v glavnem mestu, sicer poteka drugi krog volitev.

Nadomestne županske volitve v omenjenih občinah so potrebne, ker so bili dozdajšnji župani na predčasnih parlamentarnih volitvah decembra lani izvoljeni za poslance ter so se zaradi uveljavitve nezdružljivosti županske in poslanske funkcije morali posloviti od županovanja. Skupno je med poslance odšlo 11 županov, v petih občinah pa so njihove naslednike že izvolili pred dvema tednoma.