Na Krvavcu že od petka bruhajo umetni snežni topovi. V RTC Krvavec v primernih vremenskih razmerah obljubljajo prvo smuko že konec novembra. Foto: RTV SLO
Na Krvavcu že od petka bruhajo umetni snežni topovi. V RTC Krvavec v primernih vremenskih razmerah obljubljajo prvo smuko že konec novembra. Foto: RTV SLO
Zimske pnevmatike
V noči na sredo naj bi zapadel prvi sneg, zato bodo razmere na cestah že zimske. Zimska oprema na avtomobilih je sicer obvezna od četrtka, 15. novembra Foto: EPA
Slovenija snežnega meteža še ne bo doživela, saj bodo padavine v četrtek že prenehale. Foto: EPA
Zimske razmere
Zaradi zimskih razmer bosta na cestah potrebni strpnost in previdnost. Foto: RTV SLO

Dežurni vremenoslovec Agencije za okolje Uroš Strajnar je za MMC povedal, da lahko v noči na sredo sicer pričakujemo prvi sneg, ki se bo v nižinah večinoma mešal z dežjem.

Na Krvavcu smučanje morda že 24. novembra
Na začetek sezone so najbolje pripravljeni na Krvavcu, kjer smučišča umetno zasnežujejo že od petka zvečer. Luka Vrančič iz RTC Krvavec je za MMC povedal, da bodo, če se bodo temperature ob sočasni nizki vlažnosti zraka obdržale med -1 in -2, že v soboto, 24. novembra, odprli del smučišč.

Druga smučišča bodo čakala na uraden začetek smučarske sezone
V Kranjski Gori zaradi nizkih temperatur še ne zasnežujejo, sezona pa se bo v primernih vremenskih razmerah začela med 14. in 16. decembrom, je za MMC povedala Klavdija Gomboc. Na Voglu ne smejo umetno zasneževati, ker je smučišče del naravnega parka. Tomaž Šumi je dejal, da trenutno gradijo dve novi štirisedežnici, zato smučišča tudi v morebitnih zgodnejših ugodnih zimskih razmerah ne bodo odprli pred 22. decembrom. V Cerknem pa so za povedali, da so tla že zamrznjena, umetno zasneževanje pa bodo začeli, ko bo to dovoljevalo vreme. Sezone ne bodo začeli pred 10. decembrom.

Prve snežinke po vsej Sloveniji
Po napovedih vremenoslovces se lahko centimeter ali dva snežne odeje, ki naj bi Slovenijo prekrila v sredo, obdržita tudi v Ljubljani. Nekoliko več sneženja vremenoslovci pričakujejo na jugovzhodu države, v okolici Kočevja, v Beli krajini in na Snežniku, kjer lahko v višjih legah zapade med 10 in 20 centimetri snega.

Sneg bo naletaval do četrtka dopoldne, potem pa bo vreme suho, a zimsko. Oblačno in vetrovno bo, s temperaturo okoli nič stopinj.

Splet je vaš. Vabimo vas, da nam posredujete vaše fotografije zimskih razmer v prejšnjih letih.

Od četrtka obvezna zimska oprema avtomobilov
Vremenske razmere bodo tako sovpadle z zakonom o obvezni zimski opremi vozil, saj je treba vozilo z zimskimi pnevmatikami opremiti do četrtka. Vozilo mora biti opremljeno s štirimi zimskimi pnevmatikami z najmanj trimilimetrskim profilom. Vozniki, ki pnevmatik ne bodo zamenjali, morajo imeti v vozilu ustrezne snežne verige.

Zgodnja zima v Avstriji
Snežni metež, ki je prejšnje dni zajel Avstrijo, in napoved močnega sneženja na Hrvaškem ne bosta bistveno vplivala na vreme pri nas.

"Kadar je v Avstriji sneg, je pri nas po navadi lepo vreme," je za MMC povedal Uroš Strajnar, zato vreme v Avstriji na Slovenijo ne bo vplivalo. V avstrijskih Alpah je v 48 urah zapadlo okoli 150 cm snega, promet pa so ovirali tudi močni vetrovi. Vremenske razmere so številne kraje odrezale od sveta, zgodilo pa se je skoraj 800 prometnih nesreč.

Hrvaška napoveduje velik padec temperatur
Hrvaška sneg pričakuje v noči s srede na četrtek, po napovedih naj bi snežilo vse do konca tedna. Hrvaški vremenoslovci napovedujejo tudi hladni val, saj naj bi temperature ponekod padle za 10 stopinj. Posamezne snežinke naj bi padale tudi v nekaterih jadranskih mestih in na otoku Pagu, medtem ko napovedujejo, da bo Slijeme in druge gorske predele zajel snežni metež, ki bo prinesel do pol metra visoke snežne nanose.

Uroš Strajnar je dejal, da so napovedi za Hrvaško nezanesljive, prognostične karte pa kažejo, da lahko zapade od 10 do 20 centimetrov snega.

A. K. K.