Poslanci bodo glasovali o Trstenjakovi in Ilešiču. Foto: BoBo
Poslanci bodo glasovali o Trstenjakovi in Ilešiču. Foto: BoBo

Kandidata je predlagal predsednik države Borut Pahor, ki je izbiral med kandidati na seznamu, na katerem so bili poleg Ilešiča in Trstenjakove še Boštjan M. Zupančič, Slobodan Dujić, Marko Bošnjak in Lucijan Bembič. Predlagal je, da izberejo ali Trstenjakovo ali Ilešiča, ki Slovenijo tudi trenutno zastopa na sodišču v Luksemburgu.

Odločili bodo torej poslanci, glasovanje v DZ-ju pa bo tajno. A glede na napovedi poslanskih skupin ima več možnosti za izvolitev Ilešič, saj so mu podporo izrekli v SMC-ju, SD-ju in ZaAB-u, medtem ko bosta SDS in NSi podprla Trstenjakovo. V ZL-ju so napovedali, da se bodo glasovanja vzdržali, DeSUS pa za zdaj svojih preferenc ni razkril. Za izvolitev je potrebna večina glasov vseh poslancev.

V skladu s pravili sodnika izvoli državni zbor na predlog predsednika države po predhodnem mnenju vlade in sodnega sveta. Vlada je sicer vse kandidate s seznama ocenila kot primerne, sodni svet pa je dal prednost Ilešiču pred Zupančičem in temu prednost pred Trstenjakovo. Pahor se je nato odločil, da kot kandidata v DZ pošlje Ilešiča in Trstenjakovo.

Sodišče Evropskih skupnosti je bilo ustanovljeno leta 1951, njegova naloga pa je, da skrbi za pravilno razlago in izvajanje evropske zakonodaje. Je tudi zadnji razsodnik v sporih, ki izhajajo iz primarne zakonodaje.