Koliko maturantov in maturantk bo imelo tudi po 16. juliju nasmeh na obrazu? Foto: MMC RTV SLO
Koliko maturantov in maturantk bo imelo tudi po 16. juliju nasmeh na obrazu? Foto: MMC RTV SLO

Na slovenskih srednjih šolah in drugih izobraževalnih ustanovah so dijaki prve pole prejeli že 7. maja, ko so pisali izpite iz maternega jezika - slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine. Drugi del pisnega izpita iz materinščine bodo opravljali v ponedeljek.

Letos je kandidatov manj, saj jih je lani maturo opravljalo 8.621.

Čaka jih še kopica drugih predmetov. Matematiki je namenjen 9. junij, vsi drugi predmeti pa so razporejeni med 5. in 18. junijem. Pa tudi s tem še ne bo konec mature, saj bodo skladno z maturitetnim koledarjem še do 23. junija ustni izpiti.

Uspeh viden tudi prek spleta
O uspehu svojih kandidatov bodo šole obveščene 16. julija. Kandidati bodo uspeh s pomočjo osebne šifre lahko preverili tudi na spletu.

Tudi na poklicnem delu manj kandidatov
K poklicni maturi pa se je v spomladanskem roku prijavilo 13.017 kandidatov (lani 13.833) iz 161 srednjih šol in drugih izobraževalnih organizacij. Preizkus znanja iz nemščine bo v ponedeljek, 11. junija, iz slovenščine kot drugega jezika oziroma italijanščine pa v soboto, 16. junija. Pisni izpit iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov bodo 13. junija.

Šole bodo kandidate z uspehom na letošnji poklicni maturi seznanile 9. julija.

Zgodovina, angleščina, sociologija
Kandidat z opravljeno poklicno maturo lahko študij nadaljuje na višjih in visokih strokovnih šolah. Če pa želi nadaljevati študij na fakulteti, mora opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Na dodatni maturitetni izpit je prijavljenih 1.784 kandidatov (lani 1.987) kandidatov. Največ jih bo opravljalo izpit iz zgodovine, angleščine in sociologije.