Na Svetih Višarjah se je letos zbralo okoli 1.500 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Na Svetih Višarjah se je letos zbralo okoli 1.500 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Na Višarje z žičnico za 14 evrov

.
Osrednji govornik na že 26. romanju treh Slovenij je bil Tomaž Pavšič, ki je svoj nagovor naslovil Slovenija, ostani naša. Dotaknil se je tudi zdajšnjega stanja v Sloveniji in dejal, da ga boli, ko vidi in sliši, "kako jugonostalgiki najedajo vrednote osamosvojitve, hkrati pa bi se z njimi hvalili in kazali prvozaslužniki".
Ti "šeškarji slovenske demokracije so pravi zaviralci družbenega napredka in evropske usmeritve Slovenije", je dejal. Zatrdil pa je, da je od vseh Slovencev odvisno, "koliko smo pokončni in koliko se hočemo zavzemati za svoje pravice".

"Prav je, da ne prepuščamo odločitev drugim"
Kot človek, rojen na Primorskem pod fašizmom, se je Pavšič spomnil črnega terorja in odrekanja pravice uporabe slovenščine v času Italije in poudaril, da mu je zato lažje razumeti ta položaj "kot Slovencu današnjega časa, sredi neugnane globalizacije".

"V našem času se izgubljajo vrednote, v zameno pa se nam vsiljujejo poplitvitve skupne zavesti, neodgovorno podrejanje lažnivim politikom, pačenje jezika, preziranje narodnosti in malikovanje dobička, ne glede na milijone stradajočih v svetu in tudi na ljudi v socialni stiski pri nas," je dejal.

Spomnil je tudi na besede nekega aktivista na socialdemokratskem shodu pred prvo svetovno vojno nekje na Dolenjskem ob oceni, da je položaj naroda slab: "V Sloveniji smo danes do kraja sprti, utrujeni, razjarjeni, užaloščeni, opeharjeni, osiromašeni po tajkunih in slabem vladanju, verniki smo brez nadpastirjev, zadolženi smo do grla, da se še naši zanamci dolgo ne bodo znebili hudega bremena."

"Vendar pa verjamem, da je z dobro voljo in tudi z božjo pomočjo mogoče marsikaj spremeniti na bolje. Predvsem pa je prav, da se udeležujemo volitev in referendumov ter ne prepuščamo odločitev drugim," je dodal in požel izjemen aplavz več sto prisotnih za cerkvijo Matere Božje na Svetih Višarjah.

Peterle: Ljubljana bi se lahko veliko naučila od zamejcev
Po Pavšičevem nastopu sta vero v slovensko samobitnost izpričala tudi nekdanji minister in veleposlanik Andrej Capuder, ki je na Svetih Višarjah zatrdil, da je še vedno od vseh nas Slovencev odvisno, kakšno domovino bomo imeli, kot tudi evropski poslanec Lojze Peterle, ki je poudaril, da bi se v Ljubljani lahko veliko naučili od Slovencev iz zamejstva in iz izseljenstva, še posebej odnosa do samobitnosti in ljubezni do slovenskega jezika.

Slovensko peto mašo je z izseljenskimi duhovniki daroval celjski škof Stanislav Lipovšek. V pridigi je razlagal predvsem bistvo evangelija, ki zahteva ljubezen do bližnjega in dobra dejanja. Za zdajšnje stanje slovenske Katoliške cerkve pa je dejal, da je "to čas razmisleka".

Prisotne, ki so napolnili cerkev s poslikavami Toneta Kralja, pa je še pozval, naj molijo za mir v današnjem času, da se ne pripeti nikdar več strahotna morija, kakršna je bila prva svetovna vojna, med katero je pogorela tudi svetovišarska cerkev. Po maši je za cerkvijo potekal kratek kulturni program, v katerem so sodelovali cerkvena zbora iz Žabnic in Ukev ter moški oktet iz Žabnic.

Na Višarje z žičnico za 14 evrov