Učenci se bodo v šolo vrnili 2. septembra. Foto: BoBo

186.328 osnovnošolcev in 73.110 dijakov bo danes prejelo zaključna spričevala. Nekateri so pouk končali že prej: devetošolci 14. junija, srednješolci zadnjih letnikov pa konec maja. V šolo pa se bodo šolarji vrnili 2. septembra. Še prej bodo dobra dva meseca pozabili na šolo in se prepustili uživanju in brezskrbnosti.

Pikalo: "Prav je, da si po trdem in napornem delu tudi odpočijemo"

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je v poslanici ob koncu šolskega leta učenkam in učencem, dijakinjam in dijakom zaželel, da bi počitnice dobro izkoristili, med njimi uživali in si nabrali čim več novih izkušenj. Ob tem je dodal, da je prav, da si po napornem delu tudi odpočijemo.

"Želim vam, da bi poletne počitnice dobro izkoristili in se imeli lepo. Da bi uživali in si nabrali čim več novih izkušenj ter vsega lepega, kar počitnice lahko prinesejo," je učencem dejal minister. Tudi za starše si minister želi, da se bodo zdaj, ko so razbremenjeni skrbi za šolo, poveselili s svojimi otroki, si oddahnili in se v družinskem krogu posvetili drug drugemu.

Posebej pa se je Pikalo zahvalil tudi učiteljicam in učiteljem, in sicer za še eno šolsko leto, v katerem so dobro opravili veliko dela. "Jeseni nas čakajo novi izzivi in upamo, da tudi kakšne spremembe na bolje. Na ministrstvu se bomo zagotovo trudili v tej smeri. Da bi nam bilo vsem skupaj bolje in da bi bila slovenska šola še naprej tako zelo kakovostna."

Letovanja, tabori in delavnice

Da bodo počitnice polne doživetij, so poskrbele številne organizacije s počitniškimi delavnicami, poletnimi šolami, izleti in letovanji. Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje tradicionalno organizira letovanje v Zambratiji in jezikovne tabore v Kranjski Gori. Za najstnike, željne novih izzivov in druženja z vrstniki so letos na voljo tudi potovanja v Bilbao, London in Pariz. Poletno avanturo med drugim napoveduje zavod Mladi zmaji s široko paleto strokovno vodenih dejavnosti. V ljubljanskem živalskem vrtu pa bodo mladi lahko med počitnicami spoznavali živali.

Da bodo počitnice nepozabne in polne doživetij, so s počitniškimi programi poskrbeli tudi v ZPM-ju Maribor. Sprva bodo ustvarjalne delavnice v okviru Festivala Lent oz. Art kampa v Mestnem parku, od 1. julija naprej pa dnevni program nadaljujejo v Domu ustvarjalnosti mladih.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije v sodelovanju s partnerji organizira poletne raziskovalne tabore in ustvarjalne poletne šole iz naravoslovja in tehnike. V različnih mestih in na nekaterih fakultetah bo kar 17 različnih mladinskih raziskovalnih taborov, delavnic in ustvarjalnih poletnih šol z različnih področij. Pester nabor počitniških dejavnosti med drugim ponujajo tudi taborniške in skavtske organizacije.

Začenjajo se poletne počitnice