Na ustavnem sodišču so danes za STA pojasnili, da lahko povedo le to, da bo več znano v ponedeljek.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Iz zadeve je bil sicer že pred časom izločen ustavni sodnik Rok Čeferin, kar pomeni, da je odločitev v rokah osmih sodnikov. Tako so pred četrtkovo sejo zaokrožile informacije, da naj bi bil izid glasovanja o predlogu začasnega zadržanja neodločen. Nato pa, da naj bi pet sodnikov glasovalo za zadržanje, tri sodnice pa proti. Medtem pa je danes v medijih zaokrožila tudi informacija, da naj bi sodniki razpravo po četrtkovem zasedanju nadaljevali danes.

Težavo vidijo v prenehanju mandatov

Pobudo za oceno ustavnosti novele s predlogom za začasno zadržanje je vložilo več vodilnih na Radioteleviziji Slovenija s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. Vlagatelji pobude izpodbijajo določbe, po katerih so z začetkom uveljavitve omenjene novele decembra lani prenehali mandati članov programskega in nadzornega sveta, generalnega direktorja in direktorjev Televizije in Radia. To se je po njihovem opozorilu zgodilo brez ugotavljanja pogojev, ki so sicer predpisani za prekinitev teh mandatov.

Programski in nadzorni svet v skladu z novelo nadaljujeta delo do imenovanja 17-članskega sveta zavoda v skladu z novelo, generalni direktor kot vršilec dolžnosti do imenovanja uprave v skladu z novelo, oba direktorja pa prav tako kot vršilca dolžnosti do imenovanja novih direktorjev Radia in Televizije.