Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav. Aleš Hojs se izjavi za javnost po primopredaji ni pridružil. Foto: BoBo
Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav. Aleš Hojs se izjavi za javnost po primopredaji ni pridružil. Foto: BoBo

Zdaj že nekdanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs je dopoldne predal posle svoji naslednici Tatjani Bobnar. V izjavi za medije po primopredaji, ki se je Hojs ni udeležil, je Bobnar obljubila, da ne bo nikoli prestopila meje med policijo in politiko. V. d. novega generalnega direktorja policije Boštjan Lindav pa je med drugim napovedal kadrovske menjave.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Foto: BoBo/Luka Dakskobler
Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Foto: BoBo/Luka Dakskobler

V izjavi za medije pred ministrstvom za notranje zadeve je Bobnar poudarila, da je funkcijo ministrice za notranje zadeve sprejela predvsem zato, da ministrstvo in organa v njegovi sestavi ponovno "vrne v roke stroki in ljudem." Ob tem je spomnila na nekatere pretekle dogodke iz obdobja vlade Janeza Janše, ki se po njenem mnenju nikoli ne smejo ponoviti.

"Z Boštjanom Lindavom stojiva tu pred vami na istem mestu, kot sva na začetku leta 2020, takrat še kot generalna direktorica policije in direktor uprave kriminalistične policije. Takrat sva morala seznanjati javnost o nedopustnem poskusu vpogleda politike v podatke policije, za katere ni bila pristojna. Ne samo, da so naju zamenjali, kar sva glede na različne vrednote tudi pričakovala, osebno so diskreditirali vrhunske strokovnjake s področja preiskovanja kaznivih dejanj samo zato, ker so ostali zvesti stroki. Bili smo priča pravnemu razgrajaštvu in barbarstvu v podobi odlokov, ki so bili prepoznani kot protiustavni. Danes ponovno stojiva pred vami na istem mestu zato, da vam sporočiva, da je tega mračnjaškega obdobja konec," je poudarila.

"Narava dela in področje, ki ga pokriva resor notranjih zadev, sta že sama po sebi zelo zahtevna. Zdaj pa nas čaka, da delovanje vrnemo v okvir vladavine prava, saj nobena oblast ni in ne more biti nad pravom. Če želimo povrniti zaupanje in upanje, mir in varnost, predvsem pa strpnost, potem je to pot, ki jo moramo skupaj prehoditi," je poudarila ministrica in se ob tej priložnosti zahvalila vsem, ki so v vsem tem času opozarjali na nepravilnosti.

Sorodna novica Asta Vrečko: Cilj je, da kulturi ponovno namenimo podporo, ki si jo zasluži

Med ključnimi nalogami je napovedala tudi spremembe na področju migracijske politike in omenila spremembe zakona o tujcih in mednarodni zaščiti. Ustanovila bo tudi strateški strokovni svet, s katerim bodo oblikovali novo pot obvladovanja in ravnanja z migracijami, ki bo temeljila na zagotavljanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin za vse. V strateški svet bo povabila tudi predstavnike civilne družbe.

Današnjo primopredajo poslov je ocenila kot korektno. Kot je dejala, je dobila vse informacije, da lahko takoj začne delo. Ob tem je Hojsu zaželela vse dobro, "kot je običajno med dvema človekoma, ki gresta vsak svojo pot".

Han se je Počivalšku zahvalil

Matjaž Han se je ob primopredaji poslov dosedanjemu ministru Zdravku Počivalšku zahvalil za opravljeno delo in vse njegove napore za blaginjo slovenskega gospodarstva. Poudaril je, da se zaveda, kako težko je bilo obdobje pandemije za gospodarstvo, predvsem za turizem. Ob tem pa Han poudarja, da negotovih gospodarskih razmer še ni konec: "Zaradi negotovih gospodarskih razmer zaradi vojne v Ukrajini, cen energije in šokov v dobavnih verigah bomo takoj pristopili k oblikovanju kriznega kovčka, ki bi ga aktivirali ob morebitnem poslabšanju gospodarskih razmer. Seveda bomo to počeli skupaj s strokovnjaki in socialnimi partnerji."

Na ministrstvu sta delo začela tudi nova državna sekretarja Dejan Židan in Matevž Frangež. Foto: BoBo
Na ministrstvu sta delo začela tudi nova državna sekretarja Dejan Židan in Matevž Frangež. Foto: BoBo

Napovedal je takojšen pregled ukrepov glede cen energentov."Cene energentov so ključna težava, zato se je treba takoj sestati z vsemi deležniki. Danes bomo z ekipo za vlado pripravili naš pogled in nato s predsednikom vlade Robertom Golobom in infrastrukturnim ministrom Bojanom Kumrom od ponedeljka naprej začeli pogovore in čim prej, verjetno v prihodnjem tednu, določili, kako naprej, saj to na obstoječi način ne more iti na dolgi rok," je napovedal Han.

Han je med prednostnimi nalogami svojega ministrovanja poudaril še dvig dodane vrednosti, internacionalizacijo, zeleni in digitalni prehod. V prihodnosti pa namerava v novi organiziranosti ministrstva povezati tri ključne stebre – gospodarstvo, turizem in šport.

Primopredaja na gospodarskem ministrstvu. Foto: BoBo
Primopredaja na gospodarskem ministrstvu. Foto: BoBo

Tanja Fajon kot prednostno nalogo navedla prizadevanja za končanje vojne v Ukrajini

Primopredajo sta že opravila tudi nekdanji minister in nova ministrica za zunanje zadeve, Anže Logar in Tanja Fajon. Logar je ob tem poudaril, da je pomembno, da Slovenija ostane proaktivna in zavezana članica Evropske unije in Nata. "Tu računam, da bo ministrstvo za zunanje zadeve igralo pomembno vlogo, čeprav bo kak drugi član vlade imel drugačno mnenje," je dejal.

Tanja Fajon in Anže Logar. Foto: BoBo
Tanja Fajon in Anže Logar. Foto: BoBo

Tanja Fajon je poudarila, da sta imela med primopredajo poslov "odprt, iskren in dober pogovor". Povedala je še, da ministrstvo za zunanje zadeve prevzema v zahtevnem času, ko na obrobju Evrope divja vojna, "ki ljudem v Ukrajini prinaša hudo trpljenje in velike izgube, drugje pa vzbuja strah pred prehransko in energetsko krizo". "Kot ministrica za zunanje zadeve bom naredila vse, da Slovenija dejavno prispeva h končanju vojne," je zatrdila.

Kot svoje prve korake je ob prizadevanju za končanje vojne v Ukrajini – tudi z oblikovanjem posebne delovne skupine za celovito spremljanje dogajanja – navedla še vračanje Slovenije v jedro Evropske unije, zavezanost vladavini prava in krepitev zavezništev z jedrnimi državami Unije ter vrsto dejavnosti za optimizacijo delovanja ministrstva za zunanje zadeve in posodobitev slovenske diplomacije, ki mora s svojim delovanjem odražati svetovne izzive in se odločno odzivati nanje.

Na novinarsko vprašanje o tem, ali Slovenija podpira pridruževanje Hrvaške schengenskemu območju, je Tanja Fajon dejala, da verjame, da je schengenski režim potreben prenove pred širitvijo, a da "Slovenija zagotovo ne bo med tistimi, ki bodo dale blokado". Sama namreč podpira širitev schengena tako na Hrvaško kot tudi na Bolgarijo in Romunijo. Na ravni EU-ja je izrazila željo po tesnejšem povezovanju z jedrnimi državami Evrope, češ da je bilo do zdaj čutiti "preveč zavezništva s strukturami v sosednjih državah, kjer se kršijo vrednote, demokracija".

Marjan Šarec ob prevzemu poslov na Morsu. Foto: BoBo
Marjan Šarec ob prevzemu poslov na Morsu. Foto: BoBo

Šarec ob primopredaji napovedal obisk terena

Novi obrambni minister Marjan Šarec je po prevzemu poslov od predhodnika Mateja Tonina napovedal, da bo na terenu obiskal tako vojake kot pripadnike sistema zaščite in reševanja, saj se želi o stvareh poučiti iz prve roke. Po primopredaji poslov je dejal, da imel s Toninom temeljit pogovor. Zahvalil se mu je za vodenje ministrstva za obrambo v turbulentnem času, ko smo se spopadali s covidom-19.

Med glavne izzive svojega mandata Marjan Šarec šteje odliv vojaškega kadra. Foto: Twitter Mors
Med glavne izzive svojega mandata Marjan Šarec šteje odliv vojaškega kadra. Foto: Twitter Mors

Dobre prakse namerava Šarec nadaljevati, v prihodnje pa pričakuje velike izzive. Med največjimi težavami je omenil kadrovski odliv. "Če ni kadra, ni nikogar, ki bi upravljal tehniko," je ponazoril. Na ministrstvo namerava uvesti nove prvine, saj ima ta vlada druge prioritete. V kolektivu s 7000 ljudmi, ki sestavljajo obrambni sistem, namerava veliko postoriti na ravni odnosov. "Nič ti ne pomaga tehnika, nič ti ne pomaga denar, če ni dobrih odnosov med sodelujočimi," meni Šarec. Tudi s tem namerava utrditi občutek sprejetosti in koristnosti za vsakega pripadnika obeh sistemov – tako v sistemu zaščite in reševanja kot v obrambnem sistemu. "Tukaj smo zato, da naša država uživa varnost, stabilnost in da se državljanke in državljani počutijo varne," je sklenil.

Tonin je po opravljeni primopredaji po svojih besedah z ramen odložil veliko breme. "Včasih ti v podzavesti vedno odzvanja, kaj vse se lahko zgodi v tako velikem podsistemu. Več kot 200 ljudi je na različnih misijah in vedno lahko gre kaj narobe," je dejal in olajšan povzel, da se na njegovi "straži ni zgodilo nič slabega". S Šarcem se je strinjal, da je poleg tehnike ključno vprašanje v Slovenski vojski kadrovsko. Naslednika je seznanil tudi s procesi modernizacije, ki potekajo, kako napreduje obnova tehnike in na katerih področjih bo treba še kaj postoriti.

Naslednika je prosil tudi, naj nadaljuje prenovo sistema zaščite in reševanja. Iz evropskih skladov bo prihodnje leto na voljo do 70 milijonov evrov sredstev. To bo terjalo veliko ministrske energije, a ko se bodo projekti končali, bo sistem zaščite in reševanja na novi in višji ravni, je dejal Tonin.

Brežan ob prevzemu poslov od Vizjaka: Mapa z odprtimi zadevami je kar debela

Uroš Brežan in njegov predhodnik Andrej Vizjak. Foto: BoBo
Uroš Brežan in njegov predhodnik Andrej Vizjak. Foto: BoBo

Delo je že prevzel tudi novi minister za okolje in prostor Uroš Brežan. Njegov predhodnik Andrej Vizjak je dejal, da ga veseli, da na mesto ministra prihaja "nekdo iz prakse, nekdo, ki ima izvršno vejo oblasti pod kožo, saj gre za dolgoletnega župana". Brežan se je Vizjaku zahvalil za vse delo, ki ga je opravil v svojem mandatu. "Mapa z odprtimi zadevami je kar debela, dela, ki ostaja, ne bo malo, veliko pa ga je bilo tudi opravljenega," je dejal. Izrazil je zaupanje, da bo z ekipo znal "nadgraditi, kar je bilo postavljeno v mandatu Vizjaka, morda s kakšnim novim pristopom". Obljubil je, da bosta ministrstvo in on kot minister skrbela za vso Slovenijo, tako za urbana področja kot za podeželje.

V odgovoru na novinarsko vprašanje o oddelitvi dela nalog ministrstva za okolje in prostor v skladu z napovedanim novim zakonom o vladi pa je poudaril, da je delitev dogovorjena in se ji bo treba prilagoditi. "Nujno pa bo treba na področjih, ki spadajo pod sedanje ministrstvo za okolje in prostor, z ministroma obeh resorjev, kamor se določeni deli odvajajo, dobro sodelovati. Sam sem pripravljen na to in verjamem, da so na to pripravljeni tudi sodelavci, ki so v tem trenutku zaposleni na ministrstvu za okolje in prostor," je sklenil.

Mesec: Glavni izziv je draginja

Primopredajo poslov so opravili tudi ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Nekdanji minister Janez Cigler Kralj je poudaril, da resor predaja v dobri kondiciji, novemu ministru Luki Mescu pa je predstavil dosežke in izzive v prihodnosti. Novi ekipi je zaželel dobro delo. "Če bo šlo dobro temu področju, ki je ključno za ohranjanje kohezije in povezanosti v Sloveniji, potem bo šlo dobro vsej Sloveniji in vsem prebivalcem," je dejal.

Janez Cigler Kralj in Luka Mesec. Foto: BoBo
Janez Cigler Kralj in Luka Mesec. Foto: BoBo

Mesec je kot glavni izziv, ki ga čaka, navedel draginjo. "Jezove pred tem, da ljudje zaradi višnja cen ne bodo padali v revščino, bo treba postaviti še pred jesenjo," je posvaril. Kot drugi izziv je omenil dolgotrajno oskrbo, ki bo, takoj ko bo mogoče, prešla pod novo ministrstvo za solidarno prihodnost, na čelu katerega bo, kot tretji izziv pa odpravo prekarnosti. "Začeli bomo odpravljati netipične oblike zaposlitve, seveda začenši z neprostovoljnimi, da čim prej in čim več ljudi spravimo v redna delovna razmerja, da bodo ljudje, ki delajo, s svojim delom dostojno živeli in da jim bodo pripadale pravice, ki so bile zgodovinsko izborjene," je bil odločen.

Napovedal je še, da bodo vnovič zagnali socialni dialog oz. vzpostavili Ekonomsko-socialni svet (ESS), ki ne deluje že od lanskega maja, in obljubil, da bo ministrstvo "dobilo ekipo, ki bo na strani dela, na strani delavca, prekarca, upokojenca, študenta". Vodenje ministrstva za delo bo po Meščevem odhodu na ministrstvo za solidarno prihodnost prevzel Simon Maljevac, ki bo z Danom Juvanom za zdaj državni sekretar.

Kumer: Slovenijo bomo pripeljali na pot v zeleno, razvojno naravnano družbo

Predajo poslov sta opravila tudi nekdanji in zdajšnji infrastrukturni minister, Jernej Vrtovec in Bojan Kumer. Vrtovec je Kumru in novima državnima sekretarkama (Alenki Bratušek in Tini Seršen) predstavil delo zadnjih dveh let, spregovorili pa so tudi o mnogo prihajajočih izzivih s področja prometa, energetike in trajnostne mobilnosti. "Zavedamo se težkih izzivov, ki so pred nami, obenem pa smo veseli in polni optimizma, da z današnjim dnem začenjamo novo poglavje. Poglavje, v katerem bomo Slovenijo pripeljali na pot v zeleno, razvojno naravnano družbo, tako na področju energetike kot prometa oziroma infrastrukture," je ob prevzemu funkcije dejal novi minister za infrastrukturo.

Predaja poslov na infrastrukturnem ministrstvu. Foto: BoBo
Predaja poslov na infrastrukturnem ministrstvu. Foto: BoBo

Ajanović Hovnik: Takojšen začetek pogajanj z javnim sektorjem

Po primopredaji je ministrica Sanja Ajanović Hovnik, ki je od predhodnika Boštjana Koritnika prevzela vodenje ministrstva za javno upravo, napovedala takojšnje imenovanje vladne pogajalske skupine in začetek pogajanj s sindikati javnega sektorja. "Pred nami so novi izzivi, čakajo nas pogajanja, ki bodo intenzivna. Pričakujem, da bomo hitro našli skupni jezik in nato v zadovoljstvo vseh javnih uslužbencev prišli do skupnega dogovora. Predvsem pa, da bomo ta voz javnih uslužbencev bolj obrnili proti strankam in se modernizirali," je dejala nova ministrica.

 Sanja Ajanović Hovnik in njen predhodnik Boštjan Koritnik. Foto: BoBo
Sanja Ajanović Hovnik in njen predhodnik Boštjan Koritnik. Foto: BoBo

Omenila je, da bo pogajalska skupina imenovana na vladi že danes, pogajanja pa se bodo začela že ta mesec. Na prvem pogajalskem srečanju bodo po njenih besedah prisotni predstavniki vseh ministrstev, potrudili pa se bodo, da bo prisoten tudi predsednik vlade Robert Golob. Cilj je prve uskladitve doseči do septembra, nato pa poiskati sistemske rešitve za naprej, je še napovedala.

Med cilji, za katere si bo prizadevala kot ministrica za javno upravo, je navedla še reorganizacijo upravnih enot, pohitritev postopkov, modernizacijo in izboljšanje kakovosti predpisov. Ob tej priložnosti je novi ministrici Koritnik zaželel uspešno delo in poudaril, da ministrico zelo spoštuje ter ima zelo dober občutek. Po primopredaji poslov se je ministrica Ajanović Hovnik z državnima sekretarjema Juretom Trbičem in Urbanom Kodričem že srečala z generalnimi direktorji direktoratov in vodji služb na ministrstvu.

Simona Kustec in Igor Papič. Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport/Twitter
Simona Kustec in Igor Papič. Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport/Twitter

Papič poudaril, da področje dobro pozna

Nekdanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je predala posle svojemu nasledniku Igorju Papiču. Ob tem mu je zaželela vse dobro pri delu, Papič pa je dejal, da je vesel, da je prišel trenutek, ko bodo zavihali rokave in začeli delati. Po skoraj enournem sestanku je Kustečeva dejala, da so se pogovarjali o številnih izzivih na resorju izobraževanja, znanosti, športa in mladine, Papič pa je pojasnil, da so dobili osnovne informacije glede odprtih zadev na ministrstvu. "Če se malo pošalim, nismo veliko novih stvari slišali, ker to spremljamo in poznamo," je dodal Papič.

Dejal je, da samo področje izredno dobro pozna, vsaj kar zadeva visokošolski del, znanost, inovacije. Državni sekretar Darjo Felda bo prevzel tisti del, ki pokriva stopnje izobraževanja do univerze, pravi Papič. Felda naj bi namreč po reorganizaciji vlade oz. njeni razširitvi prevzel ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Papič pa bo vodil ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Predaja na zdravstvenem ministrstvu v znamenju zahvale zdravstvenim delavcem

Janez Poklukar in Danijel Bešič Loredan sta se zdravstvenim delavcem zahvalila za predano delo med epidemijo covida-19. Foto: BoBo
Janez Poklukar in Danijel Bešič Loredan sta se zdravstvenim delavcem zahvalila za predano delo med epidemijo covida-19. Foto: BoBo

Po nastopu mandata nove vlade sta primopredajo poslov opravila tudi nekdanji in novi minister za zdravje Janez Poklukar in Danijel Bešič Loredan. Ob tem sta se oba zdravstvenim delavcem zahvalila za predano delo med epidemijo covida-19. Bešič Loredan se je strinjal s Poklukarjem, da je zdravstveni sistem strokovno dober, organizacijsko pa morda nekoliko zaostaja: "Predvsem pa je v tem trenutku utrujen od epidemije covida-19."

Dotaknil se je tudi napovedi premierja Roberta Goloba o stresnem testu v zdravstvu. Pojasnil je, da tega izraza ne mara, saj je zdravstvo stresni test preživelo med epidemijo covida-19. Napovedal pa je pregled zgornjih mej zdravstva. Ob tem je spomnil, da si nova vlada želi zdravstvenega sistema, ki bo omogočal varno oskrbo vseh prebivalcev. Poklukar je dejal, da je med ministrovanjem ugotovil, da ima Slovenija dober zdravstveni sistem, ki pa je v marsikaterih delih krhek. Loredan se mu je zahvalil za njegovo delo v zadnjih dveh letih. "Hvala, da ste znali krmariti v najzahtevnejšem obdobju zdravstvenega sistema v zgodovini," je dejal. Ob tem je napovedal, da bo v petek ob 11. uri novinarska konferenca, na kateri bo med drugim podrobneje predstavil svojo ekipo, ki z njim prihaja na ministrstvo za zdravje.

Andrej Šircelj in Klemen Boštjančič. Foto: Ministrstvo za finance/Twitter
Andrej Šircelj in Klemen Boštjančič. Foto: Ministrstvo za finance/Twitter

Boštjančič želi povečati davčne prilive v proračun, a ne od novih davkov

Predajo sta opravila tudi nekdanji in zdajšnji minister za finance, Andrej Šircelj in Klemen Boštjančič. Kot so sporočili s finančnega ministrstva, sta govorila o izzivih, povezanih s covidom-19, vojno v Ukrajini in visoko inflacijo ter vplivu na stabilnost javnih financ. Boštjančič je dejal, da se zaveda izzivov, ki so med drugim povezani z negotovostjo glede razvoja bolezni covid-19, vojno v Ukrajini in visoko inflacijo. Pri svojem delovanju si bo prizadeval podpirati ukrepe, ki bodo na dolgi rok prispevali k rasti bruto domačega proizvoda in produktivnosti ter ne bodo ogrožali stabilnosti javnih financ, je napovedal.

Šircelj pa je ob predaji poslov spomnil, da so pretekli mandat zaznamovali predvsem epidemija covida-19 in z njo povezani ukrepi, ki jih je vlada sprejemala v pomoč gospodarstvu in ljudem. Ne glede na krizo pa je finančni položaj države po njegovih zagotovilih stabilen. Opravljeno delo predstavlja dobro podlago za spopadanje z nadaljnjimi izzivi, je dejal Šircelj in Boštjančiču zaželel uspešno delo.

Boštjančič je v svojem mandatu napovedal ponovno vzpostavitev povezave med davčno in socialno politiko. Povečati želi davčne prilive v proračun, a ne od novih davkov, pač pa na račun učinkovitejšega pobiranja davkov. Zavzemal se bo tudi za prestrukturiranje javnih izdatkov, predvsem v smeri rasti produktivnosti, za ciljno usmerjen proračun in znižanje strukturnega primanjkljaja.

Nova kmetijska ministrica opozorila na težavne čase

Nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je od dosedanjega ministra Jožeta Podgorška prevzela posle na ministrstvu. Podgorškov leto in pol dolg mandat je zaznamovalo kar nekaj težavnih obdobij, od epidemije covida-19, pozebe, najslabše sezone v čebelarstvu do energetske krize in na koncu vojne v Ukrajini, je spomnil dosedanji kmetijski minister, ki je obenem prepričan, da so v tem času naredili veliko za sektor. Po Podgorškovem mnenju ministrstvo naslednici predaja v dobri kondiciji, pri čemer verjame, da bo sektor peljala naprej v smeri razvoja. Za uspešno izpeljane zadeve tudi na zakonodajnem področju se je Podgoršek zahvalil zaposlenim na ministrstvu in vsem deležnikom. "Menim, da smo skupaj opravili izjemno delo, imeli smo številne težke sestanke in usklajevanja. Številne vsebine so se na prvi pogled zdele nemogoče, kar zadeva usklajevanje, pa vendar smo na koncu dosegli neke kompromisne odločitve," je povedal.

Nova kmetijska ministrica je ob predaji poslov poudarila, da je Podgoršek naredil veliko dobrega za sektor. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Nova kmetijska ministrica je ob predaji poslov poudarila, da je Podgoršek naredil veliko dobrega za sektor. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Resor, ki ga prevzema, je po besedah nove kmetijske ministrice v tem času zelo težak. "Zaradi prihajajočega obdobja, kjer se napovedujejo težave, nas čaka veliko dela. Bistveno je, da ostanemo na tem, da se nam samooskrba ohranja oz. povečuje, kajti od tega, kakšna bo naša samooskrba, bo zelo odvisno, koliko dobrega in stabilnega življenja bomo imeli v Sloveniji," je poudarila Šinko. Dodala je, da je Podgoršek naredil veliko dobrega za sektor. Napovedala je prizadevanje, da bodo imeli kmetje in drugi pridelovalci pogoje, da bodo lahko preživeli v tem času. Šinko je prepričana, da mora biti prehranska veriga trdna, povezovanje znotraj nje resno, odnosi med členi verige pa pošteni.

Kmetijska ministrica se obenem zaveda, da se bo morala soočiti tudi s podnebnimi spremembami, zato bo treba pri skupni kmetijski politiki to upoštevati in jo v tem smislu tudi izvajati. Bistvenega pomena je tudi ohranjanje kmetijskih zemljišč. "Po drugi strani pa smo lahko zelo zadovoljni, da imamo gozdove, ki jih lahko dobro izkoriščamo, ki nam varujejo okolje in ki nam lahko izboljšajo našo lesno industrijo," je ocenila Šinko.

Stojmenova Duh: Nova ekipa bo nadaljevala dobro opravljeno delo

Dosedanji minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič je na vladni službi za digitalno preobrazbo predal posle svoji naslednici Emiliji Stojmenovi Duh. Strinjala sta se, da je bila primopredaja opravljena korektno. "Vladno službo za digitalno preobrazbo zapuščam z nasmehom. Vesel sem, da nam je v zelo kratkem času uspelo sestaviti izjemno zagnano ekipo, ki po tekočem traku uresničuje ukrepe za digitalno in moderno Slovenijo," so besede Andrijaniča povzeli na vladni službi. Ob tem je dejal, da je vladna služba za digitalno preobrazbo v odlični formi, a jo čaka še ogromno dela na področju digitalizacije. "Zato želim tudi moji naslednici, ki ji čestitam ob imenovanju, veliko uspeha. Njen uspeh bo tudi naš uspeh in uspeh celotne Slovenije," je dejal dosedanji minister.

Stojmenova Duh se je svojemu predhodniku zahvalila za opravljeno delo in poudarila, da bo nova ekipa nadaljevala dobro opravljeno delo. "Z našo ekipo ne želimo rušiti, kar je bilo dobro narejenega, tako da bomo to nadaljevali, mogoče bomo kaj dopolnili. Če bo kaj drugače od tega, kar smo si mi predstavljali, bomo to spremenili, vsekakor pa ne mislimo ničesar rušiti ob prihodu v to hišo," je pojasnila.

Kljub nestrinjanju na nekaterih področjih je nova ministrica prepričana, da imata z Andrijaničem še zmeraj veliko skupnega, med drugim to, da sta zmeraj znala spoštljivo komunicirati. "Poleg tega je minister rojen v Sloveniji, živi v tujini, sama sem rojena v tujini, živim v Sloveniji in oba imava Slovenijo zelo rada. Zato sem prepričana, da bova tudi naprej delovala v dobro Slovenije," meni ministrica. Na vladni službi so ob tem pojasnili, da je državni sekretar v kabinetu ministrice postal Matej Kalan, ki ga je vlada imenovala v sredo, vodja kabineta je Inge Kobe, bodoča generalna sekretarka pa Ksenija Klampfer.

Jevšek ob prevzemu izpostavil priložnosti kohezije

Posle v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je prevzel tudi novi minister Aleksander Jevšek. Kot je poudaril, kohezija ni le priložnost pridobiti evropska sredstva, temveč nameniti ta denar izenačevanju razvojnih možnosti regij, občin, podjetij, skupnosti in predvsem ljudi.

Ob primopredaji poslov je Jevšek poudaril, da je prioriteta uspešen zaključek črpanja sredstev iz obdobja 2014–2020, ki je mogoče še do leta 2023, so sporočili iz vladne službe.
Izpostavil je nujnost poenostavitve in poenotenja postopkov za črpanje evropskih sredstev. "Le tako jih bo namreč mogoče približati ljudem," je dodal.

Prav tako so po mnenju novega ministra potrebni dodatni napori za zmanjšanje razvojnih razlik med regijami. "Ta razlika jasno kaže, da tisti, ki se rodi na vzhodu, živi slabše, ima slabše pogoje za delo, šolanje, šport in ustvarjanje kot tisti, ki se rodi na zahodu," so Jevška v sporočilu za javnost povzeli na vladni službi.

Dosedanji minister Zvone Černač je svojemu nasledniku zaželel uspešno nadaljevanje zastavljenih aktivnosti in poudaril, da smo letos po uporabi evropskih sredstev med članicami EU-ja na četrtem mestu, prihodnje leto pa bomo med prvimi tremi.

Na ministrstvih v teku predaje poslov