Na Svete Višarje vsako leto roma več tisoč ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Na Svete Višarje vsako leto roma več tisoč ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Udeleženci srečanja, ki ga vsako leto pripravljata Rafaelova družba in Zveza evropskih izseljenskih duhovnikov, so se na pot ob 8. uri zjutraj podali z vznožja gore nad Žabnicami.

Od tam so se nato povzpeli k cerkvi Matere Božje, kjer je bila ob 12.00 tudi sveta maša, ki jo je ob somaševanju izseljenskih in drugih duhovnikov daroval mariborski nadškof metropolit Franc Kramberger. Maši je na ploščadi za cerkvijo sledil kratek kulturni program, ki se je nato nadaljeval v družabno srečanje.

Še predtem so udeleženci lahko prisluhnili predavanju rektorja Katoliškega doma v Tinjah na Koroškem Jožeta Kopeiniga. Ob tej priložnosti so v Ehrlichovem domu na ogled postavili priložnostno razstavo o upodobitvah višarske Matere Božje na podobicah, razglednicah in bakrorezih.

Že stoletja stičišče romarjev treh dežel
Svete Višarje so že stoletja stičišče romarjev iz Slovenije, Nemčije in Italije, v zadnjih dveh desetletjih pa so postale pot združevanje Slovencev iz matične države, zamejcev in izseljencev. Ležijo v zahodnih Julijskih Alpah v Italiji, južno od italijanskega kraja Trbiž.

Kot pravijo na tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference, je bilo pred uveljavitvijo Marijine božje poti na Brezjah to osrednje slovensko romarsko svetišče. Ljudje so tja romali po stari romarski poti, ki se začne v dolini med Trbižem in Žabnicami. Znan je tudi običaj, da so romarji v znamenje spokornosti na vrh nosili višarska polena, s katerimi so nato ogrevali romarske domove.