Ministrica napoveduje možnost, da bodo plačna nesorazmerja premaknili kar z interventnim zakonom. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica napoveduje možnost, da bodo plačna nesorazmerja premaknili kar z interventnim zakonom. Foto: MMC RTV SLO
Nova izhodišča v pogajanjih z javnim sektorjem

Dogovor predvideva, da se do konca leta 2010 odpravijo plačna nesorazmerja v javnem sektorju, a zaradi izrazito spremenjenih razmer obstaja možnost sprejetja interventnega zakona, kar po besedah Pavlinič Krebsove pomeni prekinitev socialnega dialoga.

Plačne reforme, ki jo je pripravila nekdanja vlada, namreč nobena razumna vlada ne more izpeljati tako, kot je zapisano, trdi ministrica. Ob tem pa je napovedala še pripravo novega plačnega sistema.

Kaj bodo rekli sindikati?
Sicer pa je vlada sindikatom poslala v proučitev nov predlog pogajalskih stališč, v katerem so po zatrjevanju ministrice v celoti sledili zahtevam sindikatov glede priprave enotnega predlog, predlog pa vsebuje več različnih ukrepov. Pogovor s sindikati bodo nadaljevali v ponedeljek in takrat Pavlinič Krebsova pričakuje resen odgovor sindikatov javnega sektorja na pripravljen predlog oziroma na pozitivno stališče.

Dejala je še, da jo zadnje čase s strani opozicijskih strank, predvsem SDS-a, bega "tako javno kot pritlehno vzpodbujanje nemira med posameznimi skupinami in pozivanje k uporu zoper dogovore z aktualno vlado". Po njenem mnenju je obglavljenje glavnih sindikatov ta trenutek namenjeno predvsem "cilju zavajanja ciljnih skupin, ščuvanju ene skupine proti drugi in se bojim, da vse z razlogom, da ne pride do dogovora, kar pomeni, da vladi ne ostane nič drugega, kot da sprejme zaradi izrazito spremenjenih razmer interventni zakon, ki v posledici pomeni konec socialnega dialoga".
Nova izhodišča v pogajanjih z javnim sektorjem