Sindikati imajo na izbiro zamrznitev plač ali odpravo plačnih nesorazmerij in nato do 10-odstotno znižanje plač. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati imajo na izbiro zamrznitev plač ali odpravo plačnih nesorazmerij in nato do 10-odstotno znižanje plač. Foto: MMC RTV SLO
Irma Pavlinič Krebs
Ministrica se bo v petek sestala s sindikati. Preverili bodo, kako sindikati gledajo na vladni predlog. Foto: MMC RTV SLO

Sindikati javnega sektorja od vlade pričakujejo predlog sprememb in dopolnitev kolektivne pogodbe za javni sektor, do katerega se nato nameravajo opredeliti.

Menijo namreč, da dokument, ki jim ga je pretekli teden predstavila vlada, ni pogajalski predlog. Kot je znano, je dala vlada sindikatom na izbiro zamrznitev plač, kar pomeni, da s prihodnjim letom ne bodo odpravljena plačna nesorazmerja ali pa da se nesorazmerja odpravijo, a se zaposlenim plače znižajo do deset odstotkov.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da dokler na vladi ne bo pripravljenih sprememb kolektivne pogodbe, vlada na nek način zavira možnost rešitve te situacije, ki je vezana na krizo v državi. Vodja druge pogajalske skupine Janez Posedi pa je dejal, da ne pričakujejo nekega nabora vladnih želja, pač pa predlog, do katerega se bodo lahko opredelili.

Ob pogajalskem predlogu po Štukljevih besedah pričakujejo, da se bo vlada jasno opredelila do dogovora, ki je bil med vlado in reprezentativnimi sindikati podpisan februarja letos, zlasti do točk, ki govorijo o odpravi anomalij v sedanjem plačnem sistemu.

Policisti predlaganim spremembam nasprotujejo
Predsednik policijskega sindikata Branko Prah je že povedal, da se v sindikatu s predlagano zamrznitvijo plač ne strinjajo, svoje odklonilno mnenje pa bo vodstvo sindikata v prihodnjih dneh predstavilo generalnemu direktorju policije Janku Goršku. Prah je ob tem še dejal, da so bili udeleženci ponedeljkovega sestanka policijskega sindikata, na katerem so obravnavali predlagane ukrepe vlade, ogorčeni nad odnosom zaposlenih v javnem sektorju.

Sestanek ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs s sindikati bo v petek, na njem pa bodo pregledali, kako sindikati gledajo na vladni predlog.

Vlada je sicer predlagala še, da se letos ne izplača dodatka na delovno uspešnost v višini dveh odstotkov plače. Ob upoštevanju, da naj bi se v letu 2010 število javnih uslužbencev zmanjšalo za na najmanj odstotek, to je za 1.500 ljudi, pa naj bi se napredovanja izvedla.