Vlada je objavila primere številnih listin, ki dokazujejo, da se je Podbregar občasno podpisoval s t. i. parafami, krajšimi različicami podpisa. Foto: RTV SLO
Vlada je objavila primere številnih listin, ki dokazujejo, da se je Podbregar občasno podpisoval s t. i. parafami, krajšimi različicami podpisa. Foto: RTV SLO
Iztok Podbregar
Podbregar se ni želel udeležiti sestanka z vodjo vladne delovne skupine. Foto: RTV SLO
Vlada razkrila nove dokumente

S prikazom primerov parafiranega podpisa želi vlada demantirati trditve nekdanjega direktorja Sove, češ da podpis na dokumentu o nakupu letalske karte ni njegov. Danes objavljeni dokumenti postavljajo na laž tudi trditev, da Podbregar pri podpisovanju listin nikoli ni uporabljal t. i. parafe. Predsednik republike Janez Drnovšek je v pogovoru za Televizijo Slovenija povedal, da ni vedel za nakup sporne letalske vozovnice.

Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak je povedal, da je Podbregar uporabljal parafiranje kot način potrjevanja veljavnosti dokumentov skozi daljše časovno obdobje, kar potrjuje več sto uradnih listin. Krajše različice podpisov je uporabljal tudi za podpisovanje večine dokumentov, povezanih s posebnim, neproračunskim skladom agencije.

Po besedah Hajdinjaka drugo vmesno poročilo vladne delovne skupine za oceno dela Sove vsebuje številne primere nepravilnosti pri poslovanju s skrivnim fondom in tudi nepravilnosti pri poslovanju s proračunskimi sredstvi, kar so bistveno težje kršitve od nezakonitega plačila vozovnice.

Izjave Podbregarja naj bi bile še toliko bolj neverodostojne, ker je vztrajno zavračal pogovor s predsednikom vladne skupine za nadzor nad delom Sove, pravosodnim ministrom Lovrom Šturmom. Hajdinjak je ob tem opozoril, da se Podbregar še vedno vztrajno izmika jasnemu odgovoru na vprašanje, ali je agencija med njegovim vodenjem resnično plačala letalsko vozovnico indijskemu zdravilcu.

Tiskovni predstavnik vlade je napovedal, da bo vladna delovna skupina Podbregarja kmalu vnovič povabila na pogovor in v kratkem objavila naslednje, že tretje poročilo o delu agencije.

Sova potrdila pristnost posredovanih listin
Tudi Slovenska obveščevalno-varnostna agencija je v izjavi za javnost zagotovila, da so vse posredovane listine avtentične in del dokumentacijskega gradiva agencije ter da so bili posredovani vladni delovni skupini brez kakršnega koli posega vanje. Pred objavo so bili zakriti nekateri podatki, agencija pa dokumentov po lastnih navedbah ni prirejala, ponarejala ali kakor koli drugače spreminjala.

Spor o avtentičnosti listin se je vnel, ko je nekdanji direktor Sove podvomil o avtentičnosti podpisa na dokumentih za nakup letalske vozovnice indijskemu zdravilcu Sardeshmukhu Sadanandu, češ da se sam nikoli ni podpisoval le s t. i. parafami.

Vlada razkrila nove dokumente