V uradu generalne državne tožilke so prejetje poročila o delovanju Sove potrdili. Foto: RTV SLO
V uradu generalne državne tožilke so prejetje poročila o delovanju Sove potrdili. Foto: RTV SLO
Sova o neproračunskem denarju ni nikoli obvestila vlade ali komisije DZ-ja za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb. Foto: RTVSLO

Vlada je prejšnji teden sklenila, da naj tožilstvo prouči morebitno individualno kazensko odgovornost posameznikov pri nezakonitem poslovanju s sredstvi posebnega Sovinega sklada.

Kot so zapisali v vmesnem poročilu, Sova razpolaga tudi s sredstvi, ki niso proračunskega izvora in prihajajo iz tujine. Uporabljajo jih za izvajanje operacij v tujini. Skupina je ob preverjanju porabe teh sredstev ugotovila posamične zlorabe in neustreznost poslovnika o poslovanju z njimi.

Agencija se je glede neproračunskih prilivov sklicevala na lastni poslovnik o postopkih poslovanja s sredstvi poslovnega sklada, ki ga je vladna komisija ocenila za neustreznega. O tovrstnih sredstvih Sova ni nikoli obvestila vlade ali komisije DZ-ja za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb.

Drnovšek ne namerava komentirati obrekovanj
Vladna komisija je med drugim ugotovila, da naj bi z neproračunskimi sredstvi med drugim financirali povratno letalsko karto za indijskega zdravilca Sardešmuka Sadananda na relaciji Frankfurt-Ljubljana-Frankfurt, pri čemer naj bi podatke o potniku domnevno posredovala uslužbenka Drnovškovega kabineta Valentina Flander. Na letališče Brnik naj bi priletel 7. julija z letom JP 125 in odšel 8. julija.

Drnovšek se je na to odzval z besedami, da ne namerava komentirati obrekovanj in negativnosti, pravosodni minister Lovro Šturm, ki je tudi predsednik omenjene komisije, pa je izrazil začudenje nad navedbami Janeza Drnovška, da je vladna skupina za oceno dela Sove "komisija za obrekovanje".

Predstavnica zdravilca: V Slovenijo le z avtomobilom
Indijski profesor Sardešmuk Sadanand je sicer prek svoje predstavnice ajurvedske akademije Klavdije Matejovski s sedežem na Dunaju potrdil, da se je večkrat srečal z Drnovškom na posvetovalnih pogovorih na Dunaju in tudi v Sloveniji, poroča TV Slovenija. Kdaj naj bi se z Drnovškom srečeval v Sloveniji, ne ve točno, zagotavlja pa, da je profesor Sardesmukh potoval v Ljubljano izključno z avtomobilom.

TV Slovenija še poroča, da naj bi Drnovšek na omenjeni akademiji dobil nasvete, naj spremeni način življenja, in sicer, da naj postane vegetarijanec, obenem pa so ga naučili tudi sprostitvene tehnike joge.