Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pretekli konec tedna je okoli 50 uniformiranih pripadnikov skupin, znanih po imenu Štajerska varda in Kranjska varda, izvajalo dejavnosti na območju Slovenske Bistrice. Potem ko so jih končali, je na prizorišče, sicer zasebno zemljišče, prišla policijska patrulja, zaradi česar je omenjena skupina v nedeljo popoldne po pojasnila odšla na tamkajšnjo policijsko postajo. Dogajanje na policijski postaji, kjer so zahtevali pojasnila komandirja, so predstavniki varde ves čas v živo predvajali na Facebooku.

Kot so danes opozorili v Koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije, smo bili priča nespoštljivemu in nasilnemu vedenju ter grožnjam policiji kot organu s posebnimi pooblastili na področju varnosti. "V demokratični družbi je manifestacija sile proti legitimnim in zakonitim organom varnostno-obrambnega sistema nesprejemljiva in protiustavna, saj onemogoča in izključuje demokratične mehanizme upravljanja in nadzora nad njimi," so opozorili.

"Pričakujem, da bodo organi v skladu s pristojnostmi ugotovili, za kakšno kršitev gre, in to sankcionirali," je nedavno dogajanje na Policijski postaji Slovenska Bistrica komentirala Lilijana Kozlovič. Foto: BoBo

Obsodbe iz političnih vrst

V veteranskih in domoljubnih organizacijah poudarjajo, da sta v Sloveniji policija in vojska v državni pristojnosti, zato je toleriranje delovanja takšnih iniciativ mimo zakonov nedopustno. Od oblasti zato pričakujejo jasen odziv na omenjeno dogajanje, od policije pa, da bo izvedla ustrezne prekrškovne postopke oziroma vložila ovadbe. K ustreznemu ukrepanju je na vladni novinarski konferenci pozvala tudi ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. "Glede tega dogodka se je SMC že opredelil. Pričakujem, da bodo organi v skladu s pristojnostmi ugotovili, za kakšno kršitev gre, in to sankcionirali," je dejala ministrica.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je sicer na ravnanje t. i. vardistov že odzval in poudaril, da je bilo njihovo vedenje povsem neprimerno. Od v. d. generalnega direktorja policije Antona Travnerja pričakuje poročilo o dogajanju, od policije pa, da bo v podobnih primerih provokacij ukrepala intenzivneje. Tudi obrambni minister Matej Tonin je takšen pritisk vardistov na policijo v pogovoru na POP TV označil za popolnoma nesprejemljivega in nedopustnega. Številne obsodbe ravnanja vard in pozive k odzivu pristojnih je bilo v preteklih dneh slišati tudi iz poslanskih vrst.