Poslanec SD-ja Gregor Židan je v sredo ocenil, da gre za pritiske in napade nanj, ki so se začeli lani, ko je prestopil iz SMC-ja v SD. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Poslanec SD-ja Gregor Židan je v sredo ocenil, da gre za pritiske in napade nanj, ki so se začeli lani, ko je prestopil iz SMC-ja v SD. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Poslanec SD-ja Gregor Židan je za Nogometno zvezo Slovenije (NZS) opravljal vlogo trenerja na marčevskem evropskem prvenstvu za mlade do 21 let. Kot so pojasnili v sredo, NZS z njim nima sklenjene pogodbe o zaposlitvi, pač pa ustni dogovor.

NZS mu je za delo izplačal po 100 evrov dnevnega nadomestila za 13 dni. Židan je zatrdil, da je imel za čas opravljanja vloge trenerja, in sicer od 18. do 30. marca, kot poslanec odobren dopust.

Sorodna novica Poslanec Gregor Židan kot trener sodeloval z NZS-jem za dnevnice, a brez honorarja

Furs: Gre za dohodek, od katerega je treba plačati davke

Na Finančni upravi RS (Furs) na vprašanja, ki zadevajo konkretne davčne zavezance, ne morejo odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti. Dodali so, da ko so obveščeni (od medijev ali če prejmejo prijavo) o določenih okoliščinah, ki kažejo na možnost kršitve predpisov, te skladno s svojimi pristojnostmi po uradni dolžnosti preverijo.

So pa podali nekaj splošnih pojasnil. Med drugim so navedli, da se dohodek, prejet za opravljeno delo ali storitev, dosežen v odvisnem razmerju med izplačevalcem in fizično osebo in je občasnega ali začasnega značaja, šteje za dohodek iz drugega pogodbenega razmerja v skladu z zakonom o dohodnini.

Dohodek iz tega naslova vključuje vsak posamezni dohodek za opravljeno delo ali storitev, vključno z morebitnimi povračili stroškov in bonitetami, od katerega mora izplačevalec obračunati in plačati davke, so pojasnili na Fursu. V konkretnem primeru je to Nogometna zveza Slovenije (NZS).

Simič: Z davčnega vidika gre za podjemno pogodbo

Nekdanji direktor Fursa in tudi nekdanji predsednik NZS-ja Ivan Simič pa je glede tega primera spomnil, da je Židan poslanec, v DZ-ju tudi prejema plačo in kot trener ni v delovnem razmerju z NZS-jem. Zato od NZS-ja tudi ne more prejemati dnevnic. Ta namreč predstavlja nadomestilo za prehrano, in to v primeru, če delodajalec zaposlenega napoti na službeno pot. Višina dnevnice je odvisna od časa trajanja službene poti.

Zato po Simičevem mnenju dnevno nadomestilo, in sicer v vrednosti 100 evrov, v bistvu predstavlja plačilo za opravljeno delo, to je za funkcijo trenerja. "Z davčnega vidika gre za podjemno pogodbo in predvidevam, da so na NZS-ju to zadevo obravnavali na ta način ter so obračunali in plačali vse davke in prispevke, ki jih morajo obračunati in plačati od podjemne pogodbe," je navedel.

Glede Židanove navedbe, da prejme le povračilo stroškov, Simič meni, da vsako plačilo, ki ga prejmemo (plača, honorar, dnevnica nad dovoljenim zneskom, stroški prevoza na delo in z dela, stroški prehrane nad določenim zneskom in podobno) predstavlja neko povračilo naših stroškov. "Kolikor mi je znano, NZS na reprezentančnih srečanjih plača nastanitev in vse obroke hrane, kar pomeni, da pomembnejših stroškov ni," je še dodal. Poleg tega bi Furs po njegovem mnenju lahko v tem primeru zavzel stališče, da tudi stroški namestitve in prejeta prehrana predstavljajo dodaten honorar.

Komisija o nadaljnjih korakih po prejemu Židanovih pojasnil

Predsednik parlamentarne mandatno-volilne komisije Ivan Hršak je pojasnil, da so poslanca Gregorja Židana pozvali k razjasnitvi dohodkov, o katerih so sicer seznanjeni le iz medijev. Židan namreč komisije o tem ni obvestil. V roku 14 dni pričakujejo njegov pisni odgovor oz. pojasnilo, ki ga bodo strokovne službe komisije preučile in se na tej podlagi odločile za nadaljnje korake, je pojasnil Hršak.

V NZS-ju so na vprašanja STA-ja glede obračuna davkov pri izplačilu nadomestila Židanu odgovorili s trditvijo, da je zveza vse obveznosti do Gregorja Židana poravnala v skladu s slovensko zakonodajo. Na vprašanje, ali je NZS poleg nadomestila Židanu v tem času plačal prehrano in prenočitve, niso konkretno odgovorili.

Židan je v sredo ocenil, da gre za pritiske in napade nanj, ki so se začeli lani, ko je prestopil iz SMC-ja v SD.