Gregor Židan. Foto: BoBo
Gregor Židan. Foto: BoBo

Poslanec SD-ja Gregor Židan je na današnji izjavi novinarjem dejal, da so se napadi nanj začeli lani, ko je prestopil iz SMC-ja v SD, in so ga "lažno obdolžili, da je sprejel podkupnino". Zdaj se napadi po njegovih besedah nadaljujejo zato, ker predstavlja za koalicijo 46. poslanski glas. V DZ-ju je namreč namesto ministra za gospodarstvo in prvaka SMC-ja Zdravka Počivalška.

"Pritiskajo name s tem, da v javnost pošiljajo lažne podatke o mojem kreditu, kar vemo, da je protizakonito," je ocenil Židan. Dodal je, da se zdaj nadaljuje z očitki, da je sprejel povabilo NZS-ja k sodelovanju v mladi reprezentanci, kjer je bil s ponosom del ekipe.

NZS: Židan nima sklenjene pogodbe o zaposlitvi

V NZS-ju so za Slovensko tiskovno agencijo pisno pojasnili, da Židan z njimi sodeluje kot eden izmed trenerjev v reprezentanci do 21 let, a z NZS-jem nima sklenjene pogodbe o zaposlitvi. Sodeluje enako kot drugi občasni zunanji sodelavci (trenerji v reprezentancah) in ima z NZS-jem sklenjen ustni dogovor.

Počivalšek: Mandat poslanca je moj, jaz se bom odločil, kaj bom naredil z njim, nihče drug

Zveza Židanu povrne stroške za čas njegove udeležbe na reprezentančni akciji. Višina stroškov je na podlagi statuta zveze in pravilnika o nogometnih reprezentancah, upoštevajoč veljavne tarife in sklepe organov NZS-ja o finančnih nadomestilih, opredeljena v sklepu o finančnih nadomestilih za člane strokovnih vodstev mlajših reprezentanc Slovenije. Višina dnevnega nadomestila za funkcijo trenerja je 100 evrov, so še navedli v zvezi.

Židan je zatrdil, da je imel za čas opravljanja vloge trenerja kot poslanec odobrenih 13 dni dopusta, in sicer od 18. do 30. marca za čas prvenstva v Mariboru. Medtem je bil v DZ-ju na dveh glasovanjih.

MVK zadeve ne obravnava

Mandatno-volilna komisija (MVK) DZ-ja sicer ni prejela nobenega predloga v zvezi s konkretno zadevo, okoliščine, predstavljene v medijih, pa bodo v DZ-ju še preučili, so za STA pojasnili v službi DZ-ja za odnose z javnostmi. V zvezi z obveščanjem o dopolnilnem delu pa so pojasnili, da ima poslanec po 13. členu zakona o poslancih dolžnost obveščati MVK.

Židan je v odgovoru na vprašanje, zakaj o sodelovanju z NZS-jem ni obvestil MVK-ja, spomnil, da je pred dvema letoma, ko je nastopil funkcijo, zaprosil, da bi delal v nogometnem klubu Olimpija, česar mu niso odobrili. Tokrat pa je bil povabljen k "častnemu delu" in po njegovem mnenju ni sporno, če je za to vzel dopust. Ali bi o tem moral obvestiti MVK, pa bodo povedali drugi, je dodal.

Komisija za preprečevanje korupcije. Foto: BoBo
Komisija za preprečevanje korupcije. Foto: BoBo

KPK: Zakon navaja izjeme

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so spomnili, da nezdružljivost funkcij za poklicne funkcionarje ureja zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Zakon navaja izjeme, v katerih je opravljanje poklicne ali druge dejavnosti, namenjene pridobivanju dohodka ali premoženjske koristi, dovoljeno. Funkcionarji morajo za opravljanje teh dejavnosti (vključno s športno) pridobiti dovoljenje delodajalca (v primeru poslancev DZ-ja), pri čemer pa jim v primeru športne dejavnosti o tem ni treba obveščati KPK-ja.

Načina opravljanja pridobitne dejavnosti pa zakon o integriteti niti ne ureja niti ne predpisuje, torej ni nujno, da gre za pogodbeno razmerje, bistvena je narava dejavnosti (pridobitna). Delodajalec lahko zaposlenemu zavrne vlogo za opravljanje dodatne dejavnosti, pri čemer mora takšno zavrnitev tudi ustrezno obrazložiti, so še navedli na KPK-ju.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je v izjavi spomnil na očitke Židanu ob prestopu v SD in glede posojil. "Zdaj je tisti poslanec, ki ima za koalicijo ključ do tega, da pridejo do lahkih 46 oz. 47 glasov. Seveda jim ne odgovarja, da bi se Počivalšek vrnil v DZ, zato je treba Židana spraviti na kolena," je dejal. Upa, da Židan ne bo popustil.

Poslanec Židan sodeloval z NZS-jem