Na veliko noč se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja, njegove smrti na križu in vstajenja. Foto: Pixabay
Na veliko noč se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja, njegove smrti na križu in vstajenja. Foto: Pixabay
Mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Foto: Katoliška mladina
Mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Foto: Katoliška mladina

"Vse to v naših srcih prebuja veselje, upanje in ljubezen," je dejal nadškof Cvikl. Pozval je k prenašanju tega sporočila naprej. Po njegovih besedah je vstali Jezus vir luči, saj osvetli pomen trpljenja in smrti. "Brez te luči bi na veliki petek gledali kot na tragedijo in na poraz. V luči vstajenja pa je vse to zmaga ljubezni in zmaga življenja," je dejal. Jezus je šel po njegovih besedah v trpljenje, da je "pokazal ljubezen do konca, zato ga je nebeški Oče obudil od mrtvih".

Opozoril je, da je veličino Jezusovega vstajenja mogoče spoznati in sprejeti le v veri. "Človeško gledano, gre namreč za nerazložljiv dogodek. V veri pa lahko spoznavamo Božji poseg in tudi mi sprejmemo to luč, ki ne razsvetli samo Jezusovega vstajenja, ampak daje smisel tudi življenju vsakega od nas," je dejal.

Sorodna novica Papež v blagoslovu pozval k pravičnemu razdeljevanju cepiv

Srce se ogreje in tema izginja

Ko človek z vero sprejme resnico o Jezusovem vstajenju, se po besedah nadškofa vse spremeni: "Srce se ogreje in tema počasi izginja. Ne bežimo več in se ne skrivamo, ampak smo pripravljeni iti na pot in se srečati z drugimi." Vstali Jezus ima po besedah Alojzija Cvikla vso Božjo moč: "A ta njegova moč se ne odraža v maščevanju tistim, ki so ga pribili na križ, ampak se ta moč razodeva v usmiljenju in odpuščanju."

Dar vere po besedah nadškofa človek prejme s krstom. "Po krstu nismo več zagledani samo v ta svet, ne razvijamo samo vidne, telesne dimenzije, ampak v nas raste tudi duhovna dimenzija, ki se krepi v povezanosti z vstalim Gospodom. To pa pomeni nov pogled na svet in stvari okoli mene," je dejal.

Na koncu je še spomnil, da velika noč rojeva novo upanje: "Križani je bil položen v grob, toda ta grob je tretji dan ostal prazen. Niso ukradli trupla ali ga položili kam drugam, ampak je vstal in živi. To je naše velikonočno veselje, upanje in moč, kajti Gospod je vstal in živi."

Sveta gora. Foto: BoBo
Sveta gora. Foto: BoBo

Protikoronski ukrepi

Zaradi ukrepov proti epidemiji covida-19 maše potekajo brez navzočnosti vernikov, so pa na praznik omejitveni ukrepi zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa nekoliko zrahljani. Tako je kljub siceršnji prepovedi prehajanja meja regij dovoljeno obiskati bližnje. Med statističnimi regijami lahko prebivalci prehajajo med 5. in 22. uro, če gredo na obisk na zasebne površine. Dovoljeno je zbiranje največ šestih ljudi iz največ dveh gospodinjstev, mednje pa se ne štejejo mlajši od 15 let.

Sorodna novica "Verjamem, da imamo veliko močnejše korenine, kot si predstavljamo"

Verniki praznujejo veliko noč, ki je največji krščanski praznik, praznik veselja in upanja. Na ta dan se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Kristjani izražajo veselje z vzklikom aleluja, ki izhaja iz hebrejskih besed hallelu in Jah, kar pomeni slavite Jahveja, torej Boga, so zapisali v Katoliški cerkvi na Slovenskem.

Na veliko noč zjutraj običajno potekajo vstajenjske maše s procesijami, ki pa bodo letos zaradi epidemije odpadle. Duhovniki so ob 8. uri zvonili z vsemi zvonovi in tako vernike po domovih povabili k velikonočnemu zajtrku, ki ga sestavljajo jedi, blagoslovljene na veliko soboto.

Velikonočno voščilo predsednika vlade

Pandemija koronavirusa je razgalila vso našo ranljivost in šibkost ter nam vzela zdravje in žal tudi mnoga življenja, je v velikonočnem voščilu zapisal premier Janez Janša. Lansko leto nas je po njegovem naučilo, da veliko bolj cenimo to, kar imamo, ter da so težki časi lahko tudi priložnost za nov začetek. "Znova se je potrdilo, da smo kot narod močni in zmagoviti le, če smo enotni in povezani," je ocenil.

Leto, ki smo ga večji del preživeli v ločenosti, nas je, tako Janša, na različne načine tudi zbližalo: "Spoznali smo, kaj je tisto, kar je za nas v resnici pomembno. Kaj je tisto, kar nam daje moč, oporo, srečo in smisel, da se borimo in vstanemo vsakič, ko pademo." Kot je dodal, je veliko trpljenja in žalosti prineslo tudi veliko dobrega. Tako sta v preteklih mesecih sočutje in solidarnost zažarela v vsej svoji moči. Mnogi so vzeli na svoja ramena tudi križe drugih, da bi jim pomagali, in tako dodali trpljenju tudi nekaj lepega.

Ob tem je premier opozoril, da epidemije še ni konec, ter prosil vse, naj upoštevajo ukrepe. "Nič drugega kot varovanje zdravja in življenj je naš cilj. Vsak novi dan bomo imeli na razpolago več cepiva in samo precepljenost lahko zaustavi epidemijo," je pojasnil Janša, ki verjame, da bomo tudi to preizkušnjo premagali.

Nadškof Cvikl: V luči vstajenja je zmaga življenja
Maše na ogled v živo prek spleta