Alojz Uran je nadškof in metropolit postal leta 2004. Foto: MMC RTV SLO
Alojz Uran je nadškof in metropolit postal leta 2004. Foto: MMC RTV SLO
Anton Stres, Tone Turnšek
Kot kandidata se omenjata mariborski nadškof koadjutor Anton Stres in murskosoboški škof Marjan Turnšek. Foto: MMC RTV SLO
Bo Uran jutri zadnjič maševal kot nadškof?

Na Uranovo mesto naj bi prišel mariborski nadškof koadjutor Anton Stres, poroča STA. Po naših podatkih pa naj bi bil med kandidati tudi murskosoboški škof Marjan Turnšek, ki je za MMC dejal, da "dokler stvar ni objavljena v Rimu, ni mogoče nič komentirati".

Podobno so nam dejali v Nadškofiji Maribor, kjer opozarjajo, da Uran uradno še ni odstopil, zato tudi o njegovem nasledniku ni mogoče reči ničesar, dokler ga z uradno bulo ne potrdi papež. Za potrditev informacije, ali Uran odhaja, smo se obrnili tudi na Slovensko škofovsko konferenco, a nam jih ni uspelo priklicati.

Metod Benedik s Teološke fakultete je v pogovoru s Slavkom Bobovnikom v Odmevih med drugim dejal, da gre menjavo pričakovati. Uranovo zdravstveno stanje in teža odgovornosti po njegovem mnenju nista združljiva. "Je pa nekoliko presenetljivo." Z nastopom Aleša Guliča na mesto vodje vladnega urada za verske skupnosti osebno ne vidi povezave.
Preiskave pokazale oslabelost srca
Uran je funkcijo nastopil leta 2004, ko je zamenjal Franca Rodeta, ki je v Vatikanu prevzel mesto prefekta ustanov posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, nato pa postal še kardinal. Šesti ljubljanski nadškof in peti metropolit je bil od imenovanja zaradi zdravstvenih težav večkrat hospitaliziran. Nazadnje je bil v bolnišnici letošnjega 9. oktobra, ostal pa je teden dni. V tiskovnem uradu ljubljanske nadškofije so sporočili, da so preiskave pokazale oslabelost srca.

Uran naj bi sicer v soboto opoldne ob praznovanju 15. obletnice Radia Ognjišče daroval mašo v cerkvi sv. Vida v Šentivdu nad Ljubljano.

Kako poteka izbira nadškofa?
Zadnji postopek imenovanja vrha slovenskega RKC-ja je leta 2004 vodil apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello. V skladu z zakonikom cerkvenega prava nuncij naredi poizvedbe med pomožnimi škofi in duhovniki ter pripravi listo treh mogočih kandidatov. Nuncij se o primernosti kandidatov posvetuje tudi s člani zbora svetovalcev in stolnega kapitlja, pa tudi z nekaterimi drugimi duhovniki in laiki. Osebno mnenje in mnenje škofov o treh predlaganih kandidatih pošlje Svetemu sedežu.

Uran za duhovnika posvečen leta 1970
Alojz Uran se je rodil 22. januarja 1945 v Spodnjih Gameljnah v župniji Šmartno pod Šmarno goro. Po osnovni šoli se je leta 1960 vpisal na bežigrajsko gimnazijo in tam leta 1964 maturiral. Istega leta je vstopil v semenišče in bil leta 1970, po končanem študiju na teološki fakulteti, v ljubljanski stolnici posvečen za duhovnika. Svojo prvo duhovniško službo je kot stolni vikar nastopil v stolni župniji sv. Nikolaja, kjer je ostal do leta 1974. Na katehetskem inštitutu pedagoške fakultete papeške salezijanske univerze je opravil katehetsko pedagoško specializacijo in leta 1978 študij sklenil z magisterijem o katehezi odraslih.

Leta 1980 je postal župnik v Šentvidu nad Ljubljano, nato je bil do leta 1989 prodekan zahodnega dela dekanije Ljubljana mesto, od njene preureditve leta 1989 pa dekan dekanije Ljubljana Šentvid. Ves čas je bil član nadškofijskega in medškofijskega katehetskega sveta in član komisije za duhovne poklice. Preden je postal nadškof in metropolit, je Uran deloval kot ljubljanski pomožni nadškof. Škof je sicer postal januarja 1993, ko ga je posvetil papež Janez Pavel II.

Bo Uran jutri zadnjič maševal kot nadškof?