Stres in Haddad sta zatrdila, da so skupne korenine obeh veroizpovedi pot do skupnih ciljev. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Stres in Haddad sta zatrdila, da so skupne korenine obeh veroizpovedi pot do skupnih ciljev. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Nadškof Anton Stres in glavni slovenski rabin Ariel Haddad sta v skupni izjavi drugo svetovno vojno označila za veliko skupno rano, ki jo je po njunem mnenju brez Božje pomoči nemogoče zaceliti, saj je "spomin na različne oblike fizične in moralne sužnosti, ki se povezuje z močjo upanja na izhod iz sedanjega stanja v svobodo Božjega odrešenja, ki je v svojem bistvu obljuba odpuščanja".

Osnova srečanja v prostorih Teološke fakultete v Ljubljani so po njunih besedah skupne verske in kulturne korenine, Sveto pismo in duhovno-kulturni vpliv Svetega pisma na razvoj celotne evropske civilizacije.

"Skupni cilj"
Pot do skupnega cilja judovske in krščanske skupnosti je po besedah nadškofa Stresa tudi skupni izvor, ki določa možnosti in omejitve obeh veroizpovedi. Različne preizkušnje, zaradi katerih se je treba odločati med dobrim in slabim, iskanje izhoda iz krize, branjenje dostojanstva in svobode ter zavzemanje za najvišje ideale in vrednote lahko obe dolgo ločeni veroizpovedi zbližajo na poti do skupnega cilja.

Pričakovanje prihodnosti
S praznikom pashe oziroma velike noči, ki sta jo te dni praznovali obe skupnosti, se med drugim spominjata dogodkov, ki so zaznamovali preteklo zgodovino, da bi odgovorno in solidarno sodelovali delovali v pričakovanju prihodnosti.

"Z navdihom vere se bomo skupaj prizadevali za spoštovanje vseh temeljnih človekovih pravic, za spoštovanje med vsemi verskimi skupnostmi, za solidarno premagovanje tekočih težav, za rodovitno sprejemanje trpljenja in vzgojo iz najglobljih navdihov našega srca in vesti ter iz najboljših prvin skupnega verskega in kulturnega izročila," sta pojasnila sodelovanje obeh veroizpovedi v prihodnosti.

"Judovstvo lahko še veliko prispeva"
Haddad je prepričan, da lahko judovstvo še veliko prispeva k razvoju civilizacije in hkrati pomaga pri premagovanju aktualnih težav. Poudaril pa je, da bo skupno prizadevanje za boljšo prihodnost obe veri še bolj zbližalo, saj bo za skupni cilj treba pozabiti na razlike, ki so jude in kristjane tako dolgo delile.