Sklad kmetijskih zemljišč bi zadevo lahko zaključil ugodneje, trdi Nadškofija Ljubljana. Foto: J. B. Foto:
Sklad kmetijskih zemljišč bi zadevo lahko zaključil ugodneje, trdi Nadškofija Ljubljana. Foto: J. B. Foto:
Drago vztrajanje pri denacionalizacijskih tožbah

kmetijskih zemljišč zavrnil.

"Za zadevo je pomembno, da je Sklad zavrnil našo ponudbo, po kateri bi s plačilom ene tretjine današnje odškodnine zadevo zaključil. Zakaj je to ponudbo zavrnil in si nakopal najmanj dodatnih cca. 10 milijonov evrov obveznosti, je znano predvsem njemu," so sporočili z Nadškofije Ljubljana.

Nadškofija pristala na sedem milijonov
Na osrednji slovenski škofiji sicer pritrjujejo našim navedbam, da so leta 2009 zahtevali 11,2 milijona evrov odškodnine zaradi nezmožnosti uporabe gozdov v dolgotrajnih denacionalizacijskih postopkih. Po vložitvi tožbe je Sklad kmetijskih zemljišč ponudil poravnavo v višini 4,8 milijona, na katero je nadškofija odgovorila s ponudbo za slabih sedem milijonov. Ker se stranki nista dogovorili, je o zadevi odločalo sodišče in novembra lani nadškofiji prisodili dobrih enajst milijonov in obresti.

Tretjina nespornega zneska so obresti sedmih let
Pet milijonov nespornega zahtevka je februarja Sklad kmetijskih zemljišč nadškofiji že nakazal. Tudi tu nadškofija opozarja, da gre od te vsote vsaj polovica le za obresti. "V kolikor bi nesporni delež plačali takoj, leta 2009, bi prihranil 1,778.227,78 EUR obresti, ki jih je moral plačati, zato ker je ta del poravnal šele 2. 2. 2016 (skupno plačilo 5,089.588)," zaključujejo na nadškofiji.

Nadškofija zahteva 32 milijonov odškodnin
Kot je TV Slovenija razkrila včeraj, mora državni sklad kmetijskih zemljišč Nadškofiji Ljubljana zaradi dolgotrajnega vračanja gozdov na področju Mozirja in Radovljice plačati skoraj šestnajst milijonov evrov. Sodba se nanaša na dolge postopke vračila 20 tisoč hektarjev gozda na področju Gorenjske in Zgornjesavinjske doline (Nazarje).

Vzrok je nezmožnost uporabe zemljišč od uveljavitve zakona o denacionalizaciji do pravnomočnosti posameznih odločb, ki so bile v tem primeru rešene večinoma leta 2006 in 2007. Skupaj nadškofija od sklada zahteva 32 milijonov evrov, vendar se lahko vsota zaradi zamudnih obresti celo podvoji.

Drago vztrajanje pri denacionalizacijskih tožbah