Pince Foto: BoBo/Sobotainfo
Pince Foto: BoBo/Sobotainfo

Vlada je na tokratni seji sprejela odlok o uvedbi polletnega začasnega ponovnega nadzora na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko, ki bo začel veljati 22. decembra 2023.

Nadzor bo uveden na podlagi prvega odstavka 36. člena Zakona o nadzoru državne meje v zvezi s 25. členom Zakonika o schengenskih mejah, so pojasnili.

MNZ je v sporočilu za javnost navedel, da sprejetje skrajnih ukrepov za zagotovitev javnega reda in notranje varnosti zahtevajo poslabšanje varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu, nadaljevanje ruske vojaške agresije v Ukrajini, razvoj varnostne situacije v Afganistanu, pa tudi nasilni konflikti v nekaterih afriških državah.

"Na povišani, tretji stopnji od petih, ostaja ocena ogroženosti zaradi terorizma v Sloveniji. V zadnjem obdobju je stopnjo teroristične ogroženosti povišal tudi velik del držav članic EU-ja, sosednja Avstrija celo na najvišjo. Upoštevajoč načela schengenskega območja lahko grožnja v eni članici predstavlja grožnjo celotnemu območju," so zapisali v sporočilu za javnost.

Teroristično ogroženost pa je po njihovih navedbah dodatno podkrepil podatek, da so varnostni organi nekaterih držav članic v okviru protiterorističnih akcij na območju EU-ja prijeli več oseb, ki so prišli iz tretjih držav.

"Ob upoštevanju načela sorazmernosti bodo načini in intenziteta ukrepov začasnega nadzora na notranjih mejah še naprej ciljno usmerjeni in osredotočeni na preprečevanje terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete. Ukrepi bodo potekali na način, da bodo čim manj vplivali na potnike, okolje in gospodarstvo in še posebej na življenje prebivalstva ob meji," še navaja MNZ.