Skupina bo nadzorovala tudi nove lastnike živali iz zavetišča in jih z odgovornostjo, ki jo sprejemajo, seznanila, še preden bodo žival vzeli domov. Vse skupaj s ciljem: manj prijav o mučenju živali in manjši sprejem v zavetišče. Foto: BoBo
Skupina bo nadzorovala tudi nove lastnike živali iz zavetišča in jih z odgovornostjo, ki jo sprejemajo, seznanila, še preden bodo žival vzeli domov. Vse skupaj s ciljem: manj prijav o mučenju živali in manjši sprejem v zavetišče. Foto: BoBo

V Mariboru bo zato v septembru začela delovati skupina desetih nadzornikov, ki bodo lastnike živali med drugim poučevali o tem, kaj mučenje živali sploh je - do tega namreč največkrat privede prav slabo ozaveščanje ljudi o pravicah in svoboščinah živali, je za TV Dnevnik poročala Nuša Baranja.

V devetih mesecih v mariborsko zavetišče več kot 800 živali
V zadnjih devetih mesecih so v mariborsko zavetišče za živali pripeljali dobrih 800 živali. "Prihajajo v nič kaj rožnatem stanju, v obupnem stanju, tako da so najprej potrebne veterinarske pomoči," je pojasnil predsednik Društva za varstvo in proti mučenju živali Maribor Erih Tetičkovič.

Tudi zato je nastala skupina nadzornikov, ki bodo preverjali prijave o mučenju živali, ki prihajajo na društvo, obiskali morebitne kršilce, jih opozarjali na nepravilno ravnanje z živaljo in jim svetovali o primerni oskrbi. Skupina bo nadzorovala tudi nove lastnike živali iz zavetišča in jih z odgovornostjo, ki jo sprejemajo, seznanila, še preden bodo žival vzeli domov. Vse skupaj s ciljem: manj prijav o mučenju živali in manjši sprejem v zavetišče.

Nadzorniki ne bodo mogli izrekati kazni
"Tisti, ki niso ozaveščeni, bodo naše pogovarjanje, pravzaprav nasvete, vzeli za dobro, jih spremenili, izboljšali stanje, kar se bo videlo tudi pri naših ponovnih pregledih. Seveda pričakujemo tudi grobe odzive ljudi, ki namerno mučijo," je dejala nadzornica Urška Lovišček.

Čeprav nosijo uniforme, nadzorniki, vsi prostovoljci, mučiteljev živali ne bodo mogli kaznovati. Težje ali ponavljajoče se kršitve bodo predali veterinarski inšpekciji. Ta je lani v Mariboru za mučenje živali izrekla več kot 700 sankcij. A predvidevajo, da bodo veliko primerov lahko rešili nadzorniki sami. Generalna direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič pravi: "So tam, takoj, ker jim ni treba voditi upravnega postopka, ki je dolg."

"V smislu družbenih vrednot je to izjemno pomembno, ker svetovanje ni v ospredju postopkov. Sicer mi tudi svetujemo na inšpekciji, ampak predvsem moramo ukrepati," meni direktor območnega urada VURS-a Maribor Igor Vojtic.