Letošnja Jurčičeva nagrada gre v roke Makaroviču in Leilerjevi. Foto: RTV SLO
Letošnja Jurčičeva nagrada gre v roke Makaroviču in Leilerjevi. Foto: RTV SLO

Leilerjeva je po mnenju Sklada Josipa Jurčiča, ki nagrado podeljuje, nase opozorila z razkošno uporabo novinarskih orodij, Makarovič pa je s svojimi članki izrazito posegel v slovensko družbeno življenje.

V utemeljitvi je sklad med drugim zapisal: "Ženja Leiler je od svojega vstopa v medijski prostor pred poldrugim desetletjem do danes prehodila dosledno in prepoznavno pot. Že na samem začetku je nase opozorila z razkošno ponudbo novinarskih orodij: v njenih besedilih so jezikovna artikuliranost, prodornost, širina znanja, pretehtana uporaba argumentov".

V obrazložitvi, zakaj gre Jurčičeva nagrada Mateju Makaroviču, pa je sklad zapisal: "... v zadnjih letih je s svojimi članki v Delu, reviji Ampak in Demokraciji tako izrazito posegel v slovensko družbeno življenje, da je mogoče njegova besedila uvrstiti med najboljša, kar jih premore slovensko politično novinarstvo".

Leilerjeva, publicistka in novinarka Dela, in Makarovič, znanstvenik, sociolog in publicist, bosta poleg priznanja prejela tudi 600.000 tolarjev. Sklad Josipa Jurčiča sta pred 13 leti ustanovila založba Nova revija in Društvo slovenskih pisateljev.