Slovenija
Povprečna plača v občini Cerklje na Gorenjskem znaša skoraj 1.500 evrov. Foto: MMC RTV SLO/Jure Makovec/Moje finance

Najbolje živijo v Cerkljah na Gorenjskem

Na dno lestvice občin, v katerih se najbolje živi, so se uvrstile občine Gornji Petrovci, Šalovci, Hodoš in Osilnica.
16. oktober 2018 ob 11:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Občina Cerklje na Gorenjskem obsega 78 kvadratnih kilometrov, ima 7.600 prebivalcev, ki v povprečju zaslužijo 1.446 evrov neto mesečno. V občini, ki nima dolga, skupaj posluje 223 gospodarskih družb.

Posplošena vrednost stanovanj v občini je 1.191 evrov na kvadratni meter, hiše s parcelo nekaj manj kot 119 tisoč, povprečna starost prebivalstva je z okoli 40 leti za dobri dve leti nižja od slovenskega povprečja, višje in visoko izobraženih je za 2,3 odstotne točke več, kot znaša slovensko povprečje; to je 14,2 odstotka.

Mesec dni pred lokalnimi volitvami so v reviji Moje finance na podlagi različnih meril preverili, kje v Sloveniji se statistično najbolje živi. Med merili, ki so jih upoštevali ob sestavljanju lestvice, so preverili višino plače, delodajalce, zdravje, varnost, dostopnost nepremičnin in druge infrastrukture. Na vrhu lestvice 212 slovenskih občin so poleg Cerkelj na Gorenjskem še občine Žiri, Gorenja vas – Poljane, Železniki in Šenčur.

V Cerkljah je boljša tudi zdravstvena slika
Slovenci občino Cerklje na Gorenjskem poznajo predvsem po smučišču Krvavec in letališču Jožeta Pučnika. A domačini, ki smo jih povprašali o kakovosti življenja v občini, poudarjajo še marsikaj. "Vse je pri roki: zdravstveni dom, šola, telovadnica, dvorana za rekreacijo, dobro je poskrbljeno za kulturne in športne dejavnosti," med drugim povedo mimoidoči. Občanom pritrjuje tudi statistika: zdravstvena slika prebivalstva je boljša kot v marsikateri občini. "Kazalniki, ki kažejo prejemnike zdravil, so vsi pod povprečjem, tako da lahko rečemo, da so prebivalci boljšega zdravja," je povedala Tatjana Kofol z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. To se pozna tudi pri bolnišničnih odsotnostih, ki jih je manj od slovenskega povprečja. Bolj zdravi so tudi otroci. Najbolj neslavna statistika je povezana z uživanjem alkohola, dodaja Kofolova: "Več je hospitalizacij zaradi čezmernega uživanja alkohola." Cerklje na Gorenjskem so med gospodarsko najbolj razvitimi občinami, povprečno plačo zvišujejo predvsem dohodki kontrolorjev letenja na brniškem letališču.

Povprečna plača v Osilnici znaša 744 evrov neto
Na skrajno južnem delu Slovenije je občina z najslabšo kakovostjo življenja. Občina Osilnica ali za mnoge dežela Petra Klepca je s 370 občani po številu prebivalcev najmanjša občina v Sloveniji. Mladih praktično ni. "Pogosto je vse prazno, ko se pripelješ mimo, mogoče sem pa tja kakšno osebo vidiš," nam je povedala namestnica učiteljice na tamkajšnji podružnični šoli Alenka Čop. Otrok je malo. Leta 2016 so podružnično osnovno šolo Osilnica zaprli, vendar so na predlog občin Kostel in Osilnica šolo leto dni pozneje znova odprli. Trenutno pouk obiskuje pet učencev. "Šola kraju daje življenje. Če ni otrok, če ni mladine, se enostavno čuti neka praznina," pravi Alenka Čop. Prebivalci občine so sicer bolj zdravi od slovenskega povprečja, vendar je število občanov, ki potrebujejo redno zdravstveno oskrbo, veliko, nam je povedala direktorica Zdravstvenega doma Kočevje Polona Vidič Hudobivnik, ki ob sredah opravlja zdravstvene storitve v osilniški ambulanti. "Tukaj se zelo pozna, da je ambulanta odprta enkrat tedensko, se pravi šest dni v tednu so krajani brez zdravnika in so sami svoji zdravniki." Oddaljenost kraja vpliva tudi na odzivnost v primeru medicinske pomoči. "Dostopni časi so dolgi. Tudi če vozimo zelo hitro, do teh odročnih vasic potrebujemo več kot pol ure," dodaja Hudobivnikova. Nezanemarljiv je podatek, da občina po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje odstopa po deležu prejemnikov zdravil zaradi duševnih težav. Zaposlenih je v občini malo, le 33. Povprečna mesečna neto plača je lani znašala slabih 744 evrov, kar predstavlja slovensko dno.

Najprijetnejše mesto za prebivanje na svetu je Dunaj
V raziskavi The Economist so ocenjevali 140 mest, med njimi ni bilo Ljubljane. Dunaj si je laskavi naslov pridobil zaradi najboljše socialne varnosti, politične stabilnosti in nizke stopnje kriminala. Raziskovalci upoštevajo pet meril: politično stabilnost, kulturo in okolje, zdravstveno oskrbo, izobraževanje in infrastrukturo. Dunaj se je letos prvič zavihtel na prvo mesto in tako po sedmih letih prehitel Melbourne. Med najmanj prijetnimi mesti za bivanje so Damask v Siriji, Daka v Bangladešu in Lagos v Nigeriji. Na skoraj dvomilijonskem Dunaju je več imetnikov letnih vozovnic za javni promet, kot je registriranih avtomobilov. Ugodna stanovanjska politika skoraj 80 odstotkom prebivalstva omogoča prebivanje v subvencioniranih najemniških stanovanjih, katerih cena ne sme biti višja od 7,5 evra na kvadratni meter. Za neprofitni najem se lahko potegujejo družine z letnim prihodkom do 50 tisoč evrov. Slovenska raziskovalka Jasna Jarc, ki na Dunaju živi štiri leta, je zadovoljna. "Študentje tukaj večinoma živijo v stanovanjskih skupnostih; to so stanovanja, ki si jih delijo z drugimi ljudmi, kar je zelo ugodno in zelo udobno." Na visoki ravni je na Dunaju tudi skrb za starejše. Čakalnih vrst za sprejem v dom za starejše ni; če si oskrbe v celoti ne morejo plačati sami, jim preostanek primakne mestna občina.

Najbolj srečni na svetu so Finci
Kakovost življenja je seveda bistveno lažje izmeriti kot srečo. V Organizaciji združenih narodov so kljub temu pripravili poročilo o svetovni sreči prebivalstva. Letos se je na prvo mesto zavihtela Finska, družbo pa ji že zadnja štiri leta na vrhu lestvice delajo Danska, Švica, in Norveška. Najmanj srečni so prebivalci afriške republike Burundi. Lestvico so sestavili s pomočjo obsežne ankete in s podatki o osebnih prihodkih, zdravstvenem stanju, socialni podpori, svobodi, zaupanju v državo in dobrodelnosti. Letos so prvič vključili tudi srečo priseljencev, kjer je Finska prav tako dosegla vrh. Dolge zimske noči in temperature do minus 20 stopinj Celzija naj ne bi prispevale k dobremu počutju; kaj torej prebivalce te petinpolmilijonske države naredi tako srečne, čeprav so v zgornji polovici po uporabi antidepresivov? "Imamo veliko snega, ampak to ne ustavi nikogar. Pri nas vse izvrstno deluje: od brezplačne zdravstvene oskrbe za vse do izjemno učinkovitega javnega prevoza," je povedala Wilma Sundt. Podobno kot v Sloveniji imajo tudi na Finskem urejeno brezplačno šolstvo, močno pa cenijo enakost in sprejemanje v družbi. Na lestvici OZN-a je Slovenija zaseda 51. mesto, kar pomeni zgornjo tretjino, vendar je v zadnjih petih letih zdrsnila za sedem mest.

Na katero mesto so se uvrstile največje slovenske občine? Kaj najbolj izrazito vpliva na kakovost življenja prebivalcev? Ali bi ljudje v najmanjših občinah živeli bolje, če bi se te pridružile sosednjim, večjim občinam? Odgovore bodo iskali v oddaji Koda v torek, 16. oktobra 2018, ob 17.30 na 1. programu Televizije Slovenija.

VIDEO
Koda
Rok Kužel
Prijavi napako
Komentarji
brehme
# 16.10.2018 ob 12:37
V Cerkljah so delovni ljudje, sploh tamkajšni okoliški kraji, delovna kmečka tadicija in tudi obrtniška, ni to 8utni delovnik. Pa še lepo naravo imajo. Čestitke v Cerklje!
Anar Hija
# 16.10.2018 ob 12:34
Vvemo, kdo so finci in kako igrajo.
fort knoX-D
# 16.10.2018 ob 13:36
Sem Cerkljan in lahko povem, da nam res čisto nič ne manjka. Ceste so nove, do avtoceste imamo 5minut, služb je na pretek (še preveč), krajani se med seboj razumemo fenomenalno. Narava je PRELEPA! To bi najbolj izpostavil. Skratka, vse super. Ko grem v Avstrijo za kaksen dan smucat, sploh ne opazim neke razlike v kvaliteti zivljenja.
Ogroženi
# 16.10.2018 ob 12:38
Moj sosed je v bančništvu in mesečno prejme neto nekaj več, kot 2.600€, jaz pa sem pristal na denarni socialni pomoči v višini manj, kot 400 evrov.
V povprečju tako oba mesečno prejemava okoli 1,500,00 kar pomeni, da smo v našem koncu Slovenije zelo srečni.

Tako nekako.
Zoro27
# 16.10.2018 ob 12:44
No, zato so pa hoteli k sosedom vriniti migrantski center.
josh k.
# 16.10.2018 ob 12:34
Delovni so in šparovni, samo ne pride.
artoum*2
# 16.10.2018 ob 14:54
Cerkelj na Gorenjskem še občine Žiri, Gorenja vas – Poljane, Železniki in Šenčur.

pa nikjer nobenega levosučnega župana. že dolgo časa.
henodarling
# 16.10.2018 ob 13:06
elsha92

Pojdi no enkrat v Cerklje, da vidiš te "rovte" od blizu. In se potem oglasi!

Čestitke v Cerklje, imejte se še naprej dobro in lepo..
tobi
# 16.10.2018 ob 13:56
Mogoče kot dodatek k vsem tem zanimivim komentarjem. Stari znanec, danes že v devetem desetletju življenja mi je večkrat rekel, da je bogat tisti, ki malo rabi in ne tisti, ki ima dosti. S tega stališča razumem zadovoljstvo Skandinavcev in malo manj depresijo prebivalcev Osilnice. Tudi sam sem namreč iz podobno zakotnih krajev kot je Osilnica in sem - srečen!
aaa
# 16.10.2018 ob 13:44

elsha92

Kako se lahko najbolje živi v neki vasi, kjer ne moreš kupiti niti novih spodnjih hlač?


Ne boš verjel, ampak nekaterim kupovanje spodnjih gat za prvim vogalom ne predstavlja nekega faktorja pri kvaliteti življenja;)
Mimobeznik
# 16.10.2018 ob 12:43
V teh krajih brez civilnih iniciativ, puntarjev in vard posekajo par 100 hektarjev gozda za nove industrijske cone. Druga mentaliteta in temu primeren razvoj.
velikibrat
# 16.10.2018 ob 12:47
Jaz jim privoščim, ker vem, da so si zaslužili!
pejtevennazrak
# 16.10.2018 ob 13:35
O ljudeh iz tistih krajev pa raje ne bi ...

Ja kaj so ti pa naredili? Meni se zdijo vsi super, kar jih poznam.
Guztl
# 16.10.2018 ob 13:16
Gorenjska je zakon!
cartman1308
# 16.10.2018 ob 12:54
@piarija Da je vse pri roki, lahko rečemo vsi, ki živimo v Sloveniji...
DAbears
# 16.10.2018 ob 12:50
Spet same lazi
Najbul se zivi v ribnci
eos
# 16.10.2018 ob 12:31
Kaj źe pravijo za statistiko, da je...?
Jakob Mali
# 16.10.2018 ob 13:42
Kaj źe pravijo za statistiko, da je...?

Ko bikini pri ženskah; ogromno se vidi, ampak ta pomembno ne :)
Binder Dandet
# 16.10.2018 ob 13:28
@elsha92:
"Kako se lahko najbolje živi v neki vasi, kjer ne moreš kupiti niti novih spodnjih hlač?"

A vsak dan nove rabiš? Gotovo pa vsak dan igra vlogo plača, zdravje, varnost itd.. V članku so navedeni kriteriji.

"Mesec dni pred lokalnimi volitvami so v reviji Moje finance na podlagi različnih kriterijev preverili, kje v Sloveniji se statistično najbolje živi. Med kriteriji, ki so jih upoštevali ob sestavljanju lestvice, so preverili višino plače, delodajalce, zdravje, varnost, dostopnost nepremičnin in ostale infrastrukture. "

Čedad pa je 6x večji od Cerklj po številu prebivalcev.
henodarling
# 16.10.2018 ob 13:25
zozozo

Živim na vasi in imam vse, kar potrebujem za prijetno vsakodnevno življenje. Od trgovine naprej...
Res pa novih spodnjic in še marsičesa ne potrebujem vsak dan in grem po take reči z veseljem v mesto.
je pa res da tudi ta presneti Cankarjev dom noče pridet k meni...
Ja, nekateri bi pač želeli Špar in druge mega betonske trgovske centre v vsako vas.
Aja, menda je tako v Finskem in v Švici, a ne?

zozozo
Kaj ti pomaga zgodovina, če v vasi ni ene same trgovine? A potem manj rabiš spodnje gate?

Ojoj, še enkrat buh pumagej, če mojega sporočila nisi razumel.
Celjan27
# 16.10.2018 ob 13:16
Guztl:

Dokler ne zivis tam...
Sussudio
# 16.10.2018 ob 12:55
piarija
kaj pa imaš vsega v Ljubljani? Daj se odseli v omembe vredno mesto kjer imaš res vse pa boš videl kaj pomeni res imeti vse in ne to ljubljansko mrtvo bedo.
Zakaj misliš da Ljubljana ni uvrščena med 140 mest na lestvici? Ker je mestece.
Še na lestvici s Trstom in Gradecem bi bila na tretjem mestu.
The Stig
# 16.10.2018 ob 12:30
joj Cerkljani...upam da tole ne bere Mesec. začnite šparat za davke
Mimobeznik
# 16.10.2018 ob 17:05
@firbec111

drži. Zato pa tudi ni navala, da bi se kdo tja preselil

Previdno, ker ustvarjaš klasični levičarski fake news, raje uporabi podatke iz SURS-a :

OBČINE 2017
Skupni prirast na 1000 prebivalcev
Gorenja vas - Poljane 5,7
Ljubljana 2,1
Šenčur 4,2
Železniki 5,1
Žiri 6,2
peglezn
# 16.10.2018 ob 15:22
Gorenjska je zakon od prve do zadnje občine.

Šk. Loka ftw
antitrust
# 16.10.2018 ob 15:01
Serznoz, točno tako.
Drugače pa Gorenjska raj Slovenije. Poleg gospodarske razvitosti, infrastrukture, ljudi, še najlepša narava!
Amur
# 16.10.2018 ob 14:29
Pa drgac tud gate se da kupit v Cerkljah.tolk o tem...
henodarling
# 16.10.2018 ob 13:02
Cerklje poznam, je tudi prelepo urejen kraj in kot berem, res so dobri pogoji za kvalitetno življenje.
mojenovoime
# 16.10.2018 ob 12:29
Zdaj je spet odvisno, kam spada Letališče Ljubljana. Naj bi bila to ljubljanska enklava in del osrednjeslovenske regije. Ali se motim in je dejansko del občine Cerklje ter spada pod upravno enoto Kranj? To bi blo mal čudno
Mimobeznik
# 16.10.2018 ob 21:22
Imaš prav, jaz sem presenečen, da ima Ljubljana sploh rast prebivalstva, glede na to, kaj nudijo urejene vaške in suburbanizirane občine v okolici. Ampak, navsezadnje vse omenjene rastejo 2-3x hitreje in svojo rast napajajo z mladimi družinami iz Ljubljane, ki cenijo varno in čisto okolje.
firbec111
# 16.10.2018 ob 13:16
Sussudio

kaj pa imaš vsega v Ljubljani? Daj se odseli v omembe vredno mesto kjer imaš res vse pa boš videl kaj pomeni res imeti vse in ne to ljubljansko mrtvo bedo.
Zakaj misliš da Ljubljana ni uvrščena med 140 mest na lestvici? Ker je mestece.
Še na lestvici s Trstom in Gradecem bi bila na tretjem mestu.


še en ne Ljubljančan, ki se spet pritožuje nad Ljubljano. Kaj pa nimaš v Ljubljani, da toliko pogrešaš?
henodarling
# 16.10.2018 ob 13:10
eisha92

Oooo, buh pumagej!
Primerjava Čedada in Cerkelj!
Sveta preproščina in nevednost in totalno nepoznavanje zgodovine in evropskih kultur na sploh.
šalečan
# 17.10.2018 ob 15:57
Pa verjetno vso govorijo slovensko, pa ženske so normalno oblečene za krščanski svet. Upam da jim čim dlje uspe obdržati ta nivo. vse je odvisno od župana.
fort knoX-D
# 17.10.2018 ob 10:39
@brezposelni
Desne
skorpijon93
# 16.10.2018 ob 17:24
statistični podatki kažejo da slovenijo letno zapusti več kot 8.000 državljanov, v lanskem letu celo 9,800 državljanov, večina teh ostane v tujini zaradi boljših pogojev dela in boljših plač, doma pa primanjkuje delovne sile, trendi v zadnjih 6 letih so najslabši po osamosvojitvi ! tako še ni bilo, lahko preverite če ne verjamte !
Do Brasil
# 16.10.2018 ob 16:08
@piarija
da maš vse pri roki??...to lahko v SLO rečejo samo prebivalci centra LJ pa noben drug...

Pejt se ti mal peljat v Crklje! Ni jih za en kvart Ljubljane in v mlajsih letih smo se v sosednjo vas peljali s kolesom v 15min. Kaj pa imas v Centru Ljubljane od Krvavca in narave, da ne recem manjsih prodajaln, ki so vse izginile?
sportivko
# 16.10.2018 ob 13:02
A to analizo o kapitalu ste izračunali na podlagi tiste industrijske cone ki stoji tam zravn?

Hvala lepa, kr mejte vi to.
QUENDI
# 16.10.2018 ob 12:37
.....spet Skandinavci.......videti aurora borealis in umreti....po možnosti na trajektu......
brezposelni
# 17.10.2018 ob 14:55

elsha92

# 16.10.2018 ob 12:54
RovteIzgleda, da si le ti v nekih "rovtah".
KojotFranci
# 17.10.2018 ob 08:59
Povprečna plača je precej brezzvezno merilo za kakovost življenja, sploh v manjših občinah. Lahko imaš nekaj zelo premožnih in množico na minimalcu, pa bo to bistveno dvignilo povprečje plače, povprečne kakovosti življenja prebivalcev pa prav nič. Kako lahko pišete take neumnosti, no, lepo vas prosim! Ta članek je tipični primer neznanja statistike in nesposobnosti ustrezne interpretacije rezultatov statističnih izračunov. Da o merjenu sreče sploh ne govorim, to je pa itak popolna neumnost. Poznam Skandinavijo in Skandinavce, vključno s Finci in Danci, ki vodijo na teh neumnih lestvicah in jih niti slučajno ne bi postavil na prvo mesto po sreči, visokemu življenjskemu standardu navkljub. Po sposobnosti za srečo in veselje v življenju našim sosedom Italijanom ali malo bolj oddaljenim sosedom na Balkanu ne sežejo niti do kolen. Toliko depresivnih ljudi ali takih, ki jim nič ne nariše sproščenega nasmeha na obraz, nisem nikjer srečal toliko kot ravno v skandinavskih deželah.
5tane
# 16.10.2018 ob 14:54
Me prav zanima kako so dobili te podatke.
pietetnik
# 16.10.2018 ob 14:23
Lepo je, ko je nekdo tako zadovoljen.

Tudi je nekdaj veljalo, da imajo najlepše cvetlične aranžmaje, da so občinske bršlinke najlepše... Bogu hvala, da je še kje lepo!
božo1
# 17.10.2018 ob 15:16
Kaj pove kaj stroka o tem za kako vključenost lahko gre pri 5 učencih različnih starosti na eni t.i. osnovni šoli?
KojotFranci
# 17.10.2018 ob 09:09
Dvign sredinec: ne moreš direkt primerjat naših plač s tistimi v Luksemburgu. Tam so življenjski stroški toliko višji, da z našim minimalcem ne bi preživel niti en teden.
brezposelni
# 17.10.2018 ob 08:50
Ali so te najboljše občine desne ali leve?
alcatraz
# 17.10.2018 ob 07:23
ne rečem za brnik, blizu letališča, sam na čisto vsak travnik pa res ni treba cone postavljat!
Mimobeznik
# 16.10.2018 ob 23:28
alcatraz

Občine in država so se dogovorile, občine uredijo cone, država cesto med Domžalami in Brnikom ala mengeška obvoznica. Občine so svoje izpolnile, zrasle so obrtne cone, državne ceste mimo naselji ni od nikoder. Pač, se kuri denar za socialne transfere in JS - smislne naložbe za leve vlade.
bad brains
# 16.10.2018 ob 15:57
...ja, industrije ima pa več ( šk. Loka ) , kot cela preostala Gorenjska skupaj.
nevem
# 16.10.2018 ob 15:46
@peglezn,
S prvo vrstico se strinjam. Z drugo si ga pa usekal mimo.
Res je staro mesto Šk. Loke biser med srednjeveškimi mesti v Slo. Po grajenih in naravnih danostih.
Je pa v primerjavi z ostalimi gorenjskimi mesti, sramota po urejenosti parterja. Glede na to, koliko je bilo kvalitetnih natečajev, načrtov... dejanske spremembe pa nobene. Poleti, ko je polno turistov, me je sram, ko vidim vse skupaj. Poleg tega pa že nekaj let zapored polno zapor, gradbenih ograj... kot da se nekaj dela, napredka pa nobenega. Razen nekaj uličic...
Sklonjen
# 16.10.2018 ob 13:31
@mojenovoime
Zdaj je spet odvisno, kam spada Letališče Ljubljana. Naj bi bila to ljubljanska enklava in del osrednjeslovenske regije. Ali se motim in je dejansko del občine Cerklje ter spada pod upravno enoto Kranj? To bi blo mal čudno


Letališče in Cerklje spadajo v gorenjsko regijo z Ljubljano pa ne želimo imeti ničesar skupnega!
Kazalo