"Na videz sta omenjeni številki o najnižji in najvišji pokojninski osnovi visoki, a samo na videz, saj novi pokojninski zakon spreminja vrednotenje pokojninske dobe. Vendar so zneski primerljivi s prejšnjo ureditvijo," pravi Kuhelj. Foto: MMC RTV SLO

Najnižja pokojninska osnova pomeni, da bo pokojnina moškega s 40 leti pokojninske dobe, odmerjena od najnižje pokojninske osnove, tako znašala 434 evrov. "Ženske pa so po zakonu v nekoliko ugodnejšem položaju, ker je odmerni odstotek pri njih višji, tako da imajo za skoraj 40 evrov višjo pokojnino od moškega," je povedal namestnik generalnega direktorja zavoda Jože Kuhelj.

V skladu s pokojninsko reformo se po njegovih besedah najnižja pokojninska osnova določi od 1. januarja posameznega koledarskega leta v višini 76,5 odstotka povprečne mesečne plače, izplačane v preteklem letu, a zmanjšane za davke in prispevke. Najvišja pokojninska osnova pa je štirikratnik najnižje pokojninske osnove.

Del vdovske pokojnine letos znaša največ 89 evrov, skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine pa največ 1.737 evrov.