Janša: Slovenija je na pravi poti

Predsednik vlade Janez Janša je v videonagovoru državljanke in državljane opozoril, da je kljub trenutnim ugodnim razmeram in zelo dobri epidemiološki sliki Slovenije še naprej potrebna previdnost in odgovorno obnašanje. Poudaril je, da bo naš način življenja vsaj deloma spremenjen, vse dokler ne bo na voljo učinkovitega zdravila in/ali cepiva za vse.

"Ugled varne in urejene države, ki je sposobna poskrbeti za zdravje svojega prebivalstva tudi ob izbruhu pandemije, je v teh časih daleč najboljše priporočilo tako v turizmu kot pri investicijah, s katerimi se pomemben del proizvodnje seli iz Azije nazaj v Evropo," je dejal Janša, ki meni, da bo Slovenija v veliki prednosti, če ji bo uspelo ohraniti ugodno epidemiološko sliko ter hitro in učinkovito omejiti posamične izbruhe okužb, ki se bodo zanesljivo pojavljali. Ob tem se je Janša zahvalil slovenskemu zdravstvu, ki je v prvi vrsti zaslužno za trenutno ugodno stanje. "Zato pričakujemo dodatno podporo javnosti v naslednjih mesecih, ko bomo zagotavljali sredstva za nujne naložbe po slovenskih bolnišnicah in dograjevali plačni sistem v zdravstvu in zdravstveni negi," je dejal predsednik vlade.

Premier je spomnil, da s koncem meseca preneha veljavnost nekaterih ukrepov prvih dveh protikoronskih zakonov, in ob tem dodal, da jih bodo deloma nadomestili drugi ukrepi. "Vlada pošilja v državni zbor tretji protikorona paket, s katerim namenjamo znatna sredstva za financiranje skrajšanega delovnega časa v vseh tistih dejavnostih, kjer je dela, povpraševanja in naročil manj kot pred krizo," je dejal Janša in pojasnil, da bo ukrep veljal do konca leta in bo po potrebi podaljšan. "Zanj zagotavljamo znatna sredstva iz evropskih skladov in iz proračuna," je povedal Janša.

Evropska komisija zadovoljna s slovenskimi ukrepi

Epidemija je po besedah predsednika vlade dodatno pospešila potrebe po zelenem prestrukturiranju v nekaterih panogah, na primer v avtomobilski industriji. "S tretjim paketom jim bomo poleg ostalih pomoči zagotovili dodatne možnosti za financiranje raziskav in razvoja," je dejal premier.

Janša je povedal, da je Evropska komisija v svoji zadnji napovedi za Slovenijo do zdaj sprejete ukrepe ocenila zelo pozitivno. "Zaradi njih nam napoveduje možno hitro okrevanje, s katerim bi lahko že po letošnjem znatnem padcu rasti drugo leto zrasli skoraj na predkrizno raven," je povedal Janša in zatrdil, da bo vlada naredila vse, da ta cilj doseže in da blaginja Slovenije ne bo žrtev dolgoletne recesije, kot se je to zgodilo po zadnji gospodarski krizi.

"K temu lahko veliko prispevamo kot vlada, ki sprejema ali predlaga prave ukrepe," je dejal premier in dodal, da je najpomembnejše to, da Slovenija ohrani zdajšnji težko pridobljen ugled varne in urejene države s čisto epidemiološko sliko. "To pa lahko tudi za naprej dosežemo samo skupaj," je svoj nagovor sklenil predsednik vlade.