V turistični sezoni bodo zelo obremenjeni mejni prehodi s Hrvaško. Foto: BoBo
V turistični sezoni bodo zelo obremenjeni mejni prehodi s Hrvaško. Foto: BoBo

Vozniki naj predvsem spremljajo prometne informacije na prometnoinformacijskem centru, kjer dobijo vse informacije, je v uvodu poudaril Ulrich Zorin, vodja službe za upravljanje prometa in prometne varnosti na DARS-u, saj je pri potovanju zelo pomembna izbira časa: "Najslabši čas potovanja je vsekakor petek popoldne, sobota zjutraj oziroma skoraj do poznega popoldneva, to so najslabši termini za potovanja proti morju, najslabši čas za potovanje v obratno smer pa nedelja popoldne," opozarja Zorin.

Dodal je še, naj vozniki spremljajo tudi vremenske napovedi, ki lahko spremenijo tok potovanj, in opozoril, naj vozniki med nalivi in točo nadaljujejo pot do najbližjega izvoza in bencinske postaje, nikakor pa naj ne stojijo pod nadvozi ali peljejo vzvratno v predor, da bi zaščitili svoje vozilo.

V poletnem času lahko pričakujemo več hujših nesreč, saj je na cestah več tujih, utrujenih voznikov. Nesreče običajno pomenijo tudi daljše zastoje. Zato Zorin poudarja, da je v vozilu priporočljivo imeti nekaj tekočine, če pride do večurnih zastojev, posebno če so v avtu otroci in živali. Smrtno nevarno je tudi sprehajanje po avtocesti v primeru okvare vozila, pomoč pa je treba počakati za ograjo.

Povečan promet od 23. junija do 2. septembra
Vsak konec tedna bo promet močno povečan predvsem od Avstrije in Italije proti Hrvaški oziroma proti slovenskemu in hrvaškemu primorju in nazaj, so sporočajo s prometnoinformacijskega centra. Do konca junija še povečan promet ob jutranjih konicah, saj se bodo redni tokovi mešali s turističnimi, pozneje bodo mestne vpadnice nekoliko razbremenjene.

Ves čas bodo obremenjeni vsi večji mejni prehodi s Hrvaško, najbolj Gruškovje in mejni prehodi v Istri. Na pot se je zato priporočljivo odpraviti ponoči ali v zelo zgodnjih jutranjih urah, pri načrtovanju poti pa si lahko pomagate s prometnim koledarjem.

V turistični sezoni, od sobote, 23. junija, se bo spremenila omejitev tovornega prometa in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega sedem ton in pol. Vse do nedelje, 2. septembra, bo prepoved za omenjeno skupino vozil veljala ob sobotah od 8. do 13. ure, ob nedeljah, praznikih in dela prostih dneh pa od 8. do 21. ure. Posebnosti v turistični sezoni so tudi na primorskih cestah, kjer bo omejitev veljala ob sobotah od 6. do 16. ure ter ob nedeljah, praznikih ter dela prostih dneh od 8. do 22. ure.