Na vino mlade trte bo treba še nekaj časa počakati. Foto: MMC RTV SLO
Na vino mlade trte bo treba še nekaj časa počakati. Foto: MMC RTV SLO
Sadili najstarejšo trto

Kot je znano, je to več kot štiristo let stara žametna črnina z Lenta, ki ima že več kot 110 potomcev na vseh celinah, zdaj pa tudi na pomurskem vinorodnem območju.

Sadiki je bil odrejen prostor ob 140 let stari, s slamo kriti brunarici, obrodila pa naj bi šele čez tri leta. Žlahtne kaplice bo pri tem najverjetneje le za vzorec, saj jo tudi na Lentu pridelajo le okoli 15 litrov ne leto in ni naprodaj, saj je namenjena za protokolarna darila.

Nad trto z Lenta bdi Franc Kangler
Kot je dejal mariborski župan Franc Kangler, sicer tudi mariborski mestni viničar in skrbnik najstarejše trte, znajo Prekmurci za trto dobro skrbeti in za to ne potrebujejo recepta.

Skrbnik najnovešje potomke žametne črnine Štefan Holcman pa je ob tem obljubil, da bodo za trto dobro skrbeli. Če v domači zemlji rastejo druge sorte, bo morala tudi ta, je dodal.

Vinska letina v Pomurju najverjetneje dobra
Kot je povedal Alojz Slavič, vitez evropskega viteškega reda vina, bo letos v Pomurju dobra letina, kar je videti tudi po tem, da se poganjki že kažejo tudi na sekundarnih očesih. Tudi prva spomladanska opravila v vinogradih so se že začela.

Tu pridelano vino tudi sicer na ocenjevanjih dosega vrhunske rezultate.

Sadili najstarejšo trto