Sindikati ne bodo popustili zvišanju starostne meje za upokojitev oziroma za prejemanje polne pokojnine. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati ne bodo popustili zvišanju starostne meje za upokojitev oziroma za prejemanje polne pokojnine. Foto: MMC RTV SLO
Nova pogajanja o pokojninski reformi

Javna razprava o pokojninski reformi je namreč podaljšana do konca maja. Socialni partnerji so se po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve, Ivana Svetlika, dogovorili, da bodo že na prihodnjem srečanju 3. maja odprli vprašanje starostne meje za upokojitev.

Poleg tega za razpravo ostajajo še nekatera žgoča vprašanja, kot so prehodna obdobja, enakost obravnave moških in žensk ter časovni bonusi in bonusi za otroke. A minister verjame, da bodo na prihodnjih srečanjih strli tudi te "trde orehe".

Z dogovorom, da se bo že prihodnjič razpravljajo prav o upokojitveni starosti, je zadovoljen tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Sledi lahko tudi referendum
Sindikalna stran namreč med drugim zahteva, da pokojninska reforma ne zviša starostne meje za polno upokojitev na 65 let za moške oz. 63 let za ženske. V dialogu tako pričakujejo umik tega izhodišča.

V nasprotnem primeru v sindikatu napovedujejo naknadni zakonodajni referendum. "Če pa bodo politiki izigrali referendum, so odprte vse poti," je zagotovil.

Manj razhajanja pa je glede bonusov: Če si delavci želijo delati dlje, naj se prispevki, ki jih morajo zanje v pokojninsko blagajno vplačati delodajalci, močno znižajo. Po Semoličevih besdeah pa bi morali imeti ti delavci možnost večjega pribitka od zdaj predlaganega 0,3 odstotka na mesec. Druga možnost pa bi bila, da dobijo 20 odstotkov pokojnine, kot bi jo imeli, če bi se upokojili, je povedal Semolič.

"Pokojninska zakonodaja bi morala biti v paketu z zdravstveno in delovnopravno"
Delodajalci, katerih mnenje je predstavil generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole, pa so poudarili nujnost sprejemanja pokojninske zakonodaje v paketu z zdravstveno in delovnopravno.

Pri pokojninski reformi se sicer zavzemajo za prehodna obdobja, ki bodo omogočila prilagoditev delovnih mest za starejše delavce. Potrebna pa bi bila tudi prilagoditev delovnega časa, izobraževanje in usposabljanje. Novi upokojitveni pogoji bodo sicer po njihovem mnenju vodili v nekonkurenčnost gospodarstva, saj trenutna struktura ni prilagojena delu starejših delavcev.

Nova pogajanja o pokojninski reformi