Umori so velikokrat povezani z različnimi težavami zaradi odvisnosti od alkohola ali drug. Foto: EPA
Umori so velikokrat povezani z različnimi težavami zaradi odvisnosti od alkohola ali drug. Foto: EPA
Kaj so lani delali tožilci?

V Sloveniji je največ umorov storjenih z nožem, motivi pa so predvsem partnerski in družinski spori.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je predsedniku DZ-ja Francetu Cukjatiju izročila poročilo o delu državnih tožilstev v letu 2007. Okrožna tožilstva so lani prejela 28 ovadb zaradi umora in 31 zaradi poskusa umora. Obsodili so 32 oseb in dva oprostili. Število ovadb zaradi umora se je v primerjavi z letom prej povečalo, struktura obtožencev pa ne odstopa od analiz preteklih let.

Motivi predvsem so družinski spori
Med storilci je večina moških, razen na Okrožnem tožilstvu v Ljubljani, ki je zaradi umora obravnavalo 10 žensk. Izobrazbena struktura storilcev je nizka, saj jih ima večina osnovnošolsko izobrazbo. Storilci so največkrat uporabili nož, poleg tega pa še sekiro, druge tope predmete, lovsko puško, samurajski meč in avtomobil. V več primerih so si storilci po dejanju sodili sami.

Med motivi prevladujejo družinski in partnerski spori, povezani z odvisnostjo od alkohola in prepovedanih drog, duševne bolezni, maščevanje in koristoljubnost. Povečalo se je število zavrženih ovadb, ki so jih v večini primerov vložili posamezniki in ne policija.

Število ropov ne upada
Sodišča so zaradi ropa obsodila 82 ljudi, šest ljudi so oprostila in 7 ovadb zavrnila. Število ovadb zaradi tovrstnih dejanj ostaja na enaki ravni, med storilci pa je največ moških, starih okrog 25 let z osnovnošolsko in poklicno izobrazbo.

Tožilstvo ima le eno ovadbo zoper Šrota
V zvezi z ovadbami s področja gospodarskega kriminala je Brezigarjeva dejala, da je na tožilstvu trenutno le ena ovadba. Gre za ovadbo povezano s Pivovarno Laško, poleg tega pa tožilstvo preučuje dokumentacijo urada za varstvo konkurence in na podlagi katere bi bilo mogoče vložiti ovadbo zoper odvetnika pivovarne Stojana Zdolška in drugo ovadbo zoper Boška Šrota.

Del preiskave gradbeniške afere je že na tožilstvu, je dejala Brezigarjeva, del pa je še v predkazenskem postopku. Generalna tožilka o preiskavi zoper Istrabenz ni vedela ničesar.

Kaj so lani delali tožilci?