Pahor je izrazil pričakovanje, da bo konferenca v Ljubljani politikom dala
Pahor je izrazil pričakovanje, da bo konferenca v Ljubljani politikom dala "pošten, strokoven nasvet" glede izzivov. Foto: Urad predsednika republike/STA Daniel Novakovič

Slovenija do sobote gosti konferenco načelnikov obrambnih sil članic zveze Nato v okviru vojaškega odbora Nata. Na slovesnem sprejemu je Pahor nagovoril načelnike generalštabov držav članic zavezništva in opozoril na številne nove izzive. Poleg geopolitičnih izzivov se "spopadamo z novimi, tako kibernetskimi kot hibridnimi grožnjami, izzivi v vesolju, na območju Arktike ter grožnjami naši ključni infrastrukturi". "Kako se pripraviti na te nove izzive in hkrati izpolnjevati naše tekoče poslanstvo in naloge, je zahtevno vprašanje," je opozoril Pahor.

"Kot vrhovni poveljnik sem ponosen na Slovensko vojsko, njen prispevek k zavezništvu in njeno predanost varovanju slovenskega naroda, doseganju skupnih ciljev ter ohranjanju skupnih vrednot." Kot je še dejal, je Slovenija članica Nata petnajst let in po njegovih besedah ponosno deli koristi in bremena z zavezništvom ter bo tako ravnala tudi v prihodnje.

Pahor nagovoril zbrane na zasedanju vojaškega odbora Nata v Ljubljani

Izgradnja koncepta bojevanja v sodobnem varnostnem okolju

Formalno bo konferenca z najvišjimi vojaškimi poveljniki 28 članic Nata in predstavnika Islandije, ki sicer nima stalne vojske, posvečena pregledu skupnih misij in operacij zavezništva, operativnemu delovanju ter ohranjanju pripravljenosti in odvračalne drže Nata. Posvetili naj bi se tudi izgradnji koncepta bojevanja v sodobnem varnostnem okolju. V Slovenski vojski poudarjajo, da je konferenca za Slovenijo velika čast in priznanje, a hkrati tudi precejšen logistični zalogaj.

Slovenska vojska do nedelje v Ljubljani gosti enega največjih mednarodnih dogodkov pri nas – konferenco vojaškega odbora Nata, ki se je udeležujejo najvišji vojaški predstavniki. Foto: BoBo
Slovenska vojska do nedelje v Ljubljani gosti enega največjih mednarodnih dogodkov pri nas – konferenco vojaškega odbora Nata, ki se je udeležujejo najvišji vojaški predstavniki. Foto: BoBo

Vojaški odbor je najvišji vojaški organ Nata. Skrbi predvsem za oblikovanje vojaških nasvetov Severnoatlantskemu svetu in daje usmeritve obema strateškima poveljstvoma. Odbor je povezava med političnimi odločevalci in Natovo vojaško strukturo. Gre za stalni organ, ki se sestaja vsaj enkrat tedensko, običajno na ravni stalnih vojaških predstavnikov na sedežu zavezništva v Bruslju, trikrat letno pa se sestaja tudi na najvišji ravni, na ravni načelnikov generalštabov vojska članic. Dvakrat od tega v Bruslju, enkrat letno pa v eni izmed članic – letos v Sloveniji.

Konferenci bo predsedoval načelnik vojaškega odbora Nata, britanski letalski general Stuart William Peach. V skladu s tradicijo bo konferenci sopredsedovala tudi gostiteljica, slovenska generalmajorka Alenka Ermenc, sicer edina načelnica med svojimi moškimi kolegi v Natu.

V Slovenijo je že v četrtek prispel predsedujoči general Stuart William Peach. Foto: STA/Daniel Novakovič
V Slovenijo je že v četrtek prispel predsedujoči general Stuart William Peach. Foto: STA/Daniel Novakovič

Cestne zapore

Organizacija srečanja bo za Slovenijo pomenila tudi precejšen logistični zalogaj. Tako bodo aktivirane tudi številne policijske enote, saj bosta zasedanje in spremljevalni program potekala na območju treh policijskih uprav – ljubljanske, kranjske in koprske. Policisti bodo na določeni lokaciji ali trasi potovanja varovanih oseb izvajali kratkotrajne mobilne zapore prometa.

Uradni del se bo končal v soboto, dan pozneje pa se bo sklenil tudi neformalni del srečanja, ki bo potekalo predvsem v Ljubljani.

Konferenca vojaškega odbora zveze Nato

Poziv k umiku slovenskih vojakov iz Afganistana in protest proti Natu

Na križišču Miklošičeve in Nazorjeve ulice se je zbralo tudi nekaj protestnikov. Shod je organizirala stranka Levica. Vlado je pozvala, da takoj začne umik Slovenske vojske iz Afganistana. Predlaga tudi zaustavitev proračunskih nakazil v sklad Nata za afganistansko vojsko in začetek diplomatskih prizadevanj za čimprejšnjo sklenitev mirovnega sporazuma ter popoln umik tujih sil iz države.

V utemeljevanju pobude so izpostavili, da delovanje Nata in Slovenske vojske v Afganistanu ne prispeva k vzpostavitvi trajnega miru, saj ta ne more biti vsiljen od zunaj. Opozorili so na podatke Združenih narodov, po katerih so sile Nata in afganistanske vojske lani ubile rekordno število civilistov. Opozarjajo tudi na rekordno število beguncev in notranje razseljenih, število ljudi pod pragom revščine in z omejenim dostopom do hrane in vode.

V Ljubljani vojaški odbor zveze Nato