Vozilo oshkosh. Foto: BoBo/Borut Živulović
Vozilo oshkosh. Foto: BoBo/Borut Živulović

Poslanec Levice Miha Kordiš je v imenu predlagateljev ocenil, da je nakup vozil oshkosh "mlajša sestra afere Patria". Poudaril je, da so po prevzemu 38 oklepnikov oshkosh v pregledu kakovosti na ministrstvu ugotovili pomanjkljivosti, med njimi previsoko težo vozil in neustrezni zavorni učinek, pa tudi nekatere manjkajoče dele. "Dobili smo drugačne oklepnike, kot jih je Slovenska vojska v resnici pričakovala. Namesto da bi ministrstvo ob prevzemu vozila zavrnilo in zahtevalo vračilo, je minister oznanil podpis novega posla v vrednosti 45 milijonov evrov za še več taistih vozil," je dejal. Dodal je še, da so investicijski program novelirani naknadno, ko so bila vozila že plačana, in sicer zato, da so dobavljena vozila ustrezala dokumentaciji.

Vse očitke je minister za obrambo Matej Tonin zavrnil in zatrdil, da so vse nabave pod strogim nadzorom, proizvajalec pa je pri vozilih v garanciji obvezan odpraviti pomanjkljivosti, ki so nastale povečini med transportom. Te so, kot pravi Tonin, v glavnem že odpravljene. "Trenutno že poteka usposabljanje voznikov inštruktorjev. Preden bodo vozila dana v uporabo Slovenski vojski, bodo ponovno tehnično pregledana," je zagotovil.

Opozicija in koalicija vsaka na svojem bregu

Podobno je zagotovil tudi direktor direktorata za logistiko obrambnega ministrstva Uroš Korošec in pojasnil, da je bil naložbeni program spremenjen na podlagi taktične študije. Po besedah polkovnika in poveljnika prve brigade Boštjana Močnika proces prevzema vozil oshkosh v ničemer ne odstopa od dozdajšnjih praks. "Kot poveljnik sem zelo pomirjen, da je bil pregled tako dobro narejen," je dejal. Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš pa je poudaril pomen posodobitve vojske, ki je v preteklih letih stagnirala.

Medtem ko je bil poslanec SDS-a Franc Breznik zadovoljen z ministrovimi pojasnili glede postopka nabave, se je poslanec Levice Primož Siter spraševal, zakaj Slovenija sploh mora v nakupe, ki da so se v praksi izkazali za problematične in so tudi moralno vprašljivi. Elena Zavedlav Ušaj iz SDS-a pa je menila, da bi morali izhajati iz izhodišča, da vojaki potrebujejo najboljšo opremo. Robert Pavšič iz LMŠ-a je bil kritičen od tega, da je v današnji razpravi samo enega poslanca slišal govoriti o smiselnosti tega nakupa. Med drugim je opozoril, da lahko že samo en manjkajoči vijak povzroči tragedijo. Poslanka SD-ja Bojana Muršič pa je menila, da če se je Slovenija odločila za tak nakup, morajo biti vozila tudi kakovostno, ne samo količinsko prevzeta. Poslanec NSi-ja Andrej Černigoj v pojasnilih ministrstva vidi popolno transparentnost in to, da je ministrstvo svoje delo vzelo zelo resno in ustrezno preverilo vozila.

Sklepi Levice niso dobili podpore

V Levici so pripravili več sklepov, s katerimi bi odbor in komisija med drugim ugotovila, da je bil nakup oklepnikov izveden netransparentno, neracionalno in na škodo javnih financ, ter ministrstvo pozvala, da v ZDA nemudoma vrne vse dobavljene oklepnike, odstopi od sklenjenih pogodb in zahteva takojšnje vračilo plačil. A članki odbora niso podprli nobenega sklepa predlagateljev seje, so pa potrdili danes predstavljene koalicijske sklepe. Z njimi so se seznanili s količinskim prevzemom 38 vozil oshkosh ter s postopkom pregleda kakovosti in količine, kot je predviden za prevzem blaga pri obrabnem ministrstvu. S sklepi so ministrstvo tudi pozvali, da jih obvesti o dokončnem prevzemu vozil.