Ministrici se zdi ključna vključitev NAKVIS-a v mednarodne strukture. Foto: BoBo
Ministrici se zdi ključna vključitev NAKVIS-a v mednarodne strukture. Foto: BoBo

Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS) je po besedah ministrice danes mednarodno prepoznavna agencija, ki skuša skrbeti za razvoj kakovosti višje- in visokošolskega prostora. Ključna pri tem se ji zdi vključitev NAKVIS-a v mednarodne strukture, kot sta evropski združenji agencij za kakovost v visokem šolstvu (ENQA in EQAR).

Poudarila je, da se mora kakovost kazati "z vrednotenjem pedagoškega, umetniškega, strokovnega in raziskovalnega dela ter z uspehom zaposlenih, študentov in diplomantov", in dodala, da je bolonjska reforma spodbudila procese povezovanja in sodelovanja tudi v mednarodnem prostoru.

Makovec Brenčičeva je spomnila, da se moramo standardov, ki veljajo tudi na mednarodni ravni, držati, hkrati pa jih moramo uporabljati v razvojne in svetovalne namene na vseh ravneh.

Kot je še dejala, je kakovost visokega šolstva tema, s katero se v tem trenutku na ministrstvu še posebej ukvarjajo, ker pripravljajo spremembe zakona o visokem šolstvu oziroma prehod s programske na institucionalno akreditacijo. Zakon bo nared predvidoma na začetku prihodnjega leta.

Goste je pozdravila tudi predsednica sveta agencije Andreja Kocijančič, ki je med drugim izpostavila pomembnost spremembe zakona in prehod na institucionalno akreditacijo.