Državnemu svetniku mandat preneha, če je obsojen na več kot šest mesecev zapora. Foto: BoBo
Državnemu svetniku mandat preneha, če je obsojen na več kot šest mesecev zapora. Foto: BoBo

Zadnji bo zamenjal nekdanjega predsednika uprave Premogovnika Velenje Milana Medveda. Tako Kontič (SD) kot Matjašič (SDS) sta bila izvoljena na nadomestnih volitvah. Matjašič je prejel 24 glasov elektorjev, preostala dva kandidata pa sta prejela vsak po šest glasov. Mestna občina Maribor in Duplek sta predlagala nekdanjega načelnika mariborske upravne enote Željka Vogrina, ki ga številni povezujejo s Kanglerjem, Rajko Jaklin (SD) pa je bil predstavnik občine Hoče - Slivnica.

Milan Medved se je za odstop z mesta državnega svetnika odločil po odstopu s funkcije predsednika uprave Premogovnika Velenje na začetku marca. Edini kandidat na nadomestnih volitvah v Velenju je bil velenjski župan Kontič, ki ga je podprlo vseh 15 elektorjev.

Tako Medved kot Kangler sta bila za državna svetnika izvoljena novembra 2012. Čeprav volitve v državni svet po navadi niso deležne večje pozornosti javnosti, je izvolitev takratnega mariborskega župana Kanglerja močno odmevala.

Kangler izvoljen za svetnika kljub protestom
Zanj je namreč glasovalo 25 od 38 elektorjev, čeprav se je pred voliščem v mestni hiši Rotovž zbralo več sto protestnikov, ki so Kanglerja pozivali k odstopu z županske funkcije, izražali ogorčenje nad njegovo izvolitvijo v državni svet in v stavbo metali jajca. Elektorji in Kangler so lahko stavbo zapustili le ob policijskem varovanju.

Kangler je zaradi protestov konec leta 2012 le odstopil z županskega položaja, a je obdržal mesto državnega svetnika, vse dokler ni postala pravnomočna njegova obsodba na sedemmesečno zaporno kazen zaradi posredovanja pri dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki.

Državnemu svetniku mandat preneha, če je obsojen na več kot šest mesecev zapora, zato je DS 19. marca letos sklenil, da Kangler ne more biti več državni svetnik, predsednik DZ-ja Janko Veber pa je zatem razpisal nadomestne volitve.