Ljubo Germič naj bi bil med glavnimi kandidati za predsednika DZ-ja. Foto: BoBo
Ljubo Germič naj bi bil med glavnimi kandidati za predsednika DZ-ja. Foto: BoBo
Borut Pahor in Katarina Kresal
Kresalova in Pahor sta se pogovarjala o novih ministrskih kandidatih. Foto: BoBo
Pahor v polnem iskanju novih ministrov

Pahor in predsednica LDS-a, ki je nedavno odstopila z mesta ministrice za notranje zadeve, naj bi se pogovarjala tudi o drugih nadaljnjih korakih vlade in koalicije, med drugim o rebalansu proračuna in o svežnju intervencijskih ukrepov, pa tudi o predlogu za novega predsednika DZ-ja.

Kot najresnejšo kandidatko za mesto predsednika DZ-ja mediji omenjajo Darjo Lavtižar Bebler, čeprav najnovejše informacije kažejo na poslanca LDS-a Ljuba Germiča.

Kresalovo naj bi po poročanju Dejana Ladike za TV Dnevnik po odstopu na notranjem ministrstvu začasno nadomestil minister za promet Patrick Vlačič.

Do petka, ko se bo sešlo predsedstvo SD-ja, bodo po neuradnih informacijah znana vsa imena ministrskih kandidatov in s tem razdelitev resorjev med vladnima strankama.
Kako bi v vladi premešali karte
Kulturo bo bržkone prevzel Jožef Školč iz LDS-a. Visoko šolstvo in javna uprava naj bi ostala v rokah SD-ja. Visokošolsko ministrstvo bi lahko zasedla Tamara Lah Turšek, ki je pred volitvami sodelovala pri pripravi alternativnega vladnega programa SD-ja.

Na čelu gospodarskega in notranjega ministrstva si Pahor in Kresalova želita izkušenega strokovnjaka. Ker so se v največji stranki očitno odpovedali položaju predsednika državnega zbora, bi lahko kandidatka SD-ja za ta položaj Lavtižar Beblerjeva prevzela notranje ministrstvo.
Tja ali na ministrstvo za javno upravo bi lahko odšel tudi Rado Bohinc, ki je spet v širšem ministrskem naboru, resen kandidat je tudi poslanec SD-ja Jani Veber. Poiskati bolj strokovnjake kot politike za nove ministre bo težko, saj bo na rekonstrukcijo vlade Pahor vezal zaupnico, kar pomeni, da bi se lahko njihova politična kariera končala, še preden bi se pravzaprav začela.

Pahor v polnem iskanju novih ministrov