Premier Marjan Šarec je v intervjuju za Studio ob 17h dejal, da je bila napoved Umarja pričakovana. Foto: Radio Slovenija
Premier Marjan Šarec je v intervjuju za Studio ob 17h dejal, da je bila napoved Umarja pričakovana. Foto: Radio Slovenija

Urad za makroekonomske analize in razvoj je znižal napoved tako za letos kot za prihodnje leto. Sloveniji za letos po novem napoveduje 2,8-odstotno realno rast BDP-ja, kar je 0,6 odstotne točke manj od spomladanske napovedi. Znižana pa je napoved tudi za leto 2020 s 3,1 odstotka na tri odstotke. Še marca so napovedali 3,4-odstotno gospodarsko rast za letošnje leto in 3,1-odstotno rast za prihodnje leto.

Z napovedmi so se seznanili tudi na seji vlade, čeprav je bila objava jesenske gospodarske napovedi sprva predvidena šele za prihodnji teden. Zaradi pomena napovedi za delo vlade so se zato v sredo na Umarju odločili, da z njo vlado seznanijo že danes.

"Finance niso politika, finance so stroka," je po seji vlade, na kateri se je seznanila z napovedjo nižje gospodarske rasti Umarja, dejal finančni minister Andrej Bertoncelj. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Znižanje porabe za 100 milijonov evrov

Tako je Andrej Bertoncelj že letos napovedal varčevanje pri vseh nenujnih ukrepih. Ob tem je dejal, da se skupaj s predsednikom vlade Marjanom Šarcem zavedata ohlajanja gospodarstva pri nas in pri naših najpomembnejših trgovskih partnerjih iz tujine.

Poleg varčevanja pri nenujnih ukrepih letos pa je Bertoncelj napovedal, da bodo za prihodnje leto, skladno z napovedjo Umarja, znižali predvideno proračunsko porabo za 100 milijonov evrov, ki se bo linearno porazdelila po vseh ministrstvih, kar pomeni, da bo vsako ministrstvo prejelo za okoli 1,2 odstotka manj sredstev. Proračunski odhodki se bodo za prihodnje leto ustavili pri 10,35 milijarde evrov.

Bertoncelj je ob tem dejal, da so ob napovedih takoj ukrepali z željo po ohranitvi proračunov v okvirih fiskalnega pravila. "S temi ukrepi ohranjamo presežek v proračunu in nadalje zmanjšujemo javni dolg." Kako bodo posamezna ministrstva to znižanje prelila v svoje dejavnosti, pa je v pristojnosti vsakega ministrstva.

Šarec: Imamo najbolj rigorozno fiskalno pravilo v vsej Evropi

Premier Šarec je za oddajo Radia Slovenija Studio ob 17h dejal, da je bila napoved Umarja pričakovana. "Gre za rahlo ohlajanje, še vedno pa je gospodarska rast skoraj dvakrat večja kot v evropskem povprečju," je poudaril. Dodal je, da je po njegovem mnenju najbolj pošteno in pravično, da bo vsako ministrstvo moralo prispevati enak delež svojega proračuna. "To je nujno, saj imamo fiskalno pravilo, ki je najbolj rigorozno fiskalno pravilo v vsej Evropi."

Intervju s predsednikom vlade

Šarec zato meni, da fiskalno pravilo, kakršnega imamo v Sloveniji, ni najbolj optimalno. "Druga možnost bi bila, da se spremeni fiskalno pravilo," je dejal in dodal, da je v marsičem neustrezno. "Računa se po formuli za tri leta nazaj, zato nas v praksi kar precej omejuje. Se pa strinjam, da mora biti javna poraba omejena in ne smemo kar trošiti," je dejal Šarec in zagotovil, da pravilo s finančnim ministrom Bertoncljem tudi v prihodnje nameravata upoštevati.

Proračun je rekordno visok, a je njegova struktura zelo neugodna, saj kar 94 odstotkov predstavljajo zakonsko določene potrebe. "Velik del tega gre za socialne transferje. Danska je visoko socialna država, a imamo mi za 25 odstotkov višje transferje. Ne morem privoliti v to, da so v obdobju, ko je praktično rekordna zaposlenost, socialni prejemki enaki kot minimalna plača. To smo dvignili, a zdaj ni posluha za ukrepe za znižanje socialnih transferjev," je še dejal Šarec.

Ohlajanje gospodarstva v trgovinskih partnericah?

Slabša gospodarska napoved Umarja je posledica upočasnitve rasti v trgovinskih partnericah in obetov do konca leta, ki vplivajo na izvoz in investicije izvoznega sektorja, je pojasnila direktorica Maja Bednaš. Pri tem je navedla predvsem slabše napovedi za Nemčijo, ki je pomembna za izvoz.

Sorodna novica ECB znižal obrestno mero na -0,5 odstotka, novembra odkup obveznic

"Kazalniki zaupanja v mednarodnem okolju se poslabšujejo že skoraj od začetka lanskega leta, kar negativno vpliva na izvozna naročila in povpraševanje. Obeti so do konca leta slabši, kot smo pričakovali spomladi." Negativni dejavniki se bodo najbolj odražali v nižji rasti bruto investicij in občutnejšem negativnem prispevku menjave s tujino, hkrati pa bo rast zasebne potrošnje ostala razmeroma visoka.

"Ne moremo govoriti o ohlajanju gospodarstva, rast je še vedno solidna in nad povprečjem EU-ja," je pojasnila Bednaševa. K ohranjanju solidne rasti v napovedanem obdobju bo sicer pomembno prispevala domača potrošnja, ki jo bosta podpirala nadaljevanje razmeroma ugodnih gibanj na trgu dela in nadaljnja rast investicij, zlasti gradbenih.

Ministrstva se bodo odpovedala odstotku svojih sredstev

Počivalšek opozarja na pomanjkanje delovne sile
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek poudarja, da je rast slovenskega gospodarstva kljub umirjanju še vedno pozitivna, glede na rezultate slovenskih podjetij je optimist tudi za v prihodnje. Opozarja pa na dve nevarnosti, in sicer na trgovinske vojne in predvsem na pomanjkanje delovne sile. "Pomanjkanje delovne sile je domač problem in je ključen. Če bomo ta problem uspešno rešili, me ni strah za gospodarsko rast," je zatrdil.

Minister je glede na rezultate slovenskih podjetij, ki so bolj izvozno usmerjena kot v letu 2008, manj zadolžena, inovativna in delujejo na razpršenem trgu, optimističen tudi za v prihodnje. Poleg tega je tudi Nemčija, največja trgovinska partnerica Slovenije, že sprejela nekatere ukrepe, ki bodo zagotavljali njeno rast, kar Počivalška dodatno navdaja z optimizmom.

Napoved rasti201920202021
Umar (september)2,8%3%2,7%
Banka Slovenije (maj)3,2%2,9%2,9%
OECD (maj)3,4%3,1%/
Evropska komisija (julij)3,2%2,8%/
EBRD (maj)3,3%2,8%/
IMF (april)3,4%2,8%2,7%

Tabela: Pregled objavljenih napovedi gospodarske rasti za Slovenijo.

Napoved nižje gospodarske rasti bo oklestila proračun