Foto: MMC RTV SLO

Sindikat in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sta stališča precej zbližala že v ponedeljek, ko je sindikat pristojnemu ministrstvu predal dopolnitve predloga, ki jim ga je minuli teden podala ministrica za delo Ksenija Klampfer. Kot je že takrat ocenil predsednik sindikata Perica Radonjić, se je "zadeva odvijala v pravo smer".

Zdaj so uspeli skleniti dogovor, da bodo v prihajajočem letu v centrih za socialno delo zaposlili 73 novih sodelavcev. Prav tako bodo po petmesečnem obdobju, v katerem se bodo predstavniki ministrstva in sindikata mesečno dobivali in ocenjevali aktivne ukrepe, v strateškem dokumentu določili razvoj in delo centrov - vključno s kadrovskim načrtom.

Zadovoljna sem, da je bil dogovor dosežen in bo delo centrov za socialno delo, ki zagotavljajo podporo socialno najšibkejšim, nemoteno teklo naprej. Prav s tem namenom smo se na ministrstvu takoj odzvali in prisluhnili predstavnikom zaposlenih v centrih za socialno delo.
Ministrica Ksenija Klampfer

V sindikatu so tako rešitev ocenili kot sprejemljivo in napovedali, da bo pripomogla k vzpostavitvi primernih delovnih pogojev, v katerih bodo strokovni delavci lahko kakovostno opravljali svoje delo in se posvečali strankam v takšnem obsegu, kot je to potrebno.
Radonjić je ob tem še pohvalil ministrstvo za hiter odziv in korektno sodelovanje.

"Zadovoljna sem, da je bil dogovor dosežen in bo delo centrov za socialno delo, ki zagotavljajo podporo socialno najšibkejšim, nemoteno teklo naprej. Prav s tem namenom smo se na ministrstvu takoj odzvali in prisluhnili predstavnikom zaposlenih v centrih za socialno delo," je po navedbah ministrstva ob sklenitvi dogovora povedala ministrica.

Ministrica Ksenija Klampfer je z dogovorom zadovoljna. Foto: BoBo

Pereča kadrovska politika

Na neustrezno kadrovsko politiko v centrih za socialno delo je sindikat sicer opozoril minuli četrtek. Opozorili so, da delavci ne morejo ustrezno opravljati nalog in strankam zagotavljati kakovostne obravnave. Slovenija po deležu zaposlenih v socialnem varstvu močno zaostaja za povprečjem EU-ja. Po številu zaposlenih v socialnem varstvu na 100.000 zaposlenih namreč dosega le 42 odstotkov povprečja EU-ja.

Na ministrstvu za delo so takrat izrazili presenečenje nad napovedjo opozorilne stavke, saj da pogovori ves čas potekajo tako z v. d. direktorjev centrov kot s predstavniki sindikatov.