Sindikat prosi ministrstvo, naj kadrovsko okrepi centre za socialno delo. Foto: BoBo
Sindikat prosi ministrstvo, naj kadrovsko okrepi centre za socialno delo. Foto: BoBo

Na centrih pristojni za odločanje na podlagi zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev "zaradi kritične kadrovske podhranjenosti in neoptimalnega delovanja informacijskega sistema" ne morejo pravočasno obravnavati vseh vlog, opozarjajo v sindikatu in dodajajo, da je tako tudi zaradi neprestanih sprememb zakonodaje in podzakonskih predpisov. V. d. direktorjev zaposlenim odrejajo nadurno delo, na nekaterih centrih pa so odredili reševanje vlog o letnih pravicah na enote, ki zanje niso pristojne in so zasute z vlogami iz svojega delokroga.

Zaposleni so "preobremenjeni, izčrpani, po vseh letih neprestanih dodajanj nalog in sprememb ne zmorejo več strokovno pristopati k reševanju zadev, zato so že zdavnaj s strokovnega dela prešli na navadne administratorje," so v sindikatu navedli v pismu ministrstvu. Nova zakonodaja, ki je že bila vpeljana ali bo v prihodnjem letu, pa centrom nalaga še dodatno delo, "brez časa za potrebno postopno implementacijo, proučitev zakonodaje ter vzpostavitve ustreznih protokolov in usposobljenosti strokovnih delavcev".

Informacijski sistem ne bo rešil vseh težav
Tako po njihovih navedbah z začetkom leta 2019 predvidoma na centre uvajajo nov informacijski sistem za upravljanje dokumentarnega gradiva, a bo ta vključeval le manjši del podatkov, ki jih upravljajo na centrih. Kot menijo v sindikatu, pa je pričakovati, da bo nov informacijski sistem za upravljanje z dokumentarnim gradivom zaradi specifike nalog končal enako kot avtomatizirani sistem izdaje odločb – ne bo razbremenil zaposlenih.

Sindikat prosi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, naj pismo, ki je nastalo kot klic na pomoč njihovega članstva, obravnava z vso resnostjo, saj se bojijo, "da je tokrat ogrožen celoten sistem tako socialnih transferjev kot delovanja centrov za socialno delo na drugih področjih, denimo varstva otrok in družine ter varstva odraslih mladostnikov".