Centri za socialno delo po vsej Sloveniji bodo izvedli opozorilno stavko. Foto: BoBo Foto:
Centri za socialno delo po vsej Sloveniji bodo izvedli opozorilno stavko. Foto: BoBo Foto:
CSD-ji bodo za eno uro zaprli vrata
9. januarja opozorilna stavka CSD-jev

iz popolnoma neustrezne kadrovske politike in pomanjkanja kadrov. Zato bodo drugo januarsko sredo opozorilno stavkali.

Slovenija namreč po deležu zaposlenih v socialnem varstvu močno zaostaja za povprečjem EU-ja. Kot je pojasnil predsednik konfederacije sindikatov Pergam Jakob Počivavšek, Slovenija pri številu zaposlenih v socialnem varstvu na 100.000 zaposlenih dosega le 42 odstotkov povprečja EU-ja.

"Po naših podatkih bi bilo treba za normalizacijo razmer na centrih za socialno delo (CSD) zaposliti najmanj 300 dodatnih delavcev. S tem bi se vzpostavile minimalne razmere, v katerih bi strokovni delavci lahko kakovostno opravljali svoje delo. Našim strankam, ki so večinoma ljudje v stiskah, bi se lahko posvetili, tako kot to znamo in kot bi bilo treba, pa nam za to niso zagotovljene ustrezne delovne razmere. Prav tako bi se zmanjšala možnost napak pri našem delu," je sindikat centrov za socialno delo med drugim zapisal v sporočilu za javnost.

Predsednik sindikata Perica Radonjić je opomnil, da je nekdanja ministrica za delo Marjeta Cotman že leta 2008 sprejela sklep, ki je predvidel normative, po katerih bi morali število zaposlenih v CSD povečati za 30 odstotkov, a ta sklep ni bil nikoli uresničen. Težave so se nadaljevale ob uveljavitvi zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev leta 2012. Pripad nalog je namreč bistveno presegel obseg dela, ki bi ga lahko opravili zaposleni, zato je začelo prihajati do zaostankov. Zaposleni so se znašli v nemogočem položaju, stranke pa so bile zaradi zamud upravičeno nezadovoljne, je povedal Radonjić. Dodatni udarec centrom je po njegovih besedah zadal ukrep zmanjševanja števila zaposlenih v javnem sektorju.

Reorganizacija CSD-jev je prinesla kar nekaj logističnih težav. V sindikatu ne soglašajo z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), da bi bila prav reorganizacija glavni razlog zamud na področju zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. "Do zamud prihaja stalno že vse od leta 2012, glavni razlog zanje pa je pomanjkanje kadrov," je pojasnil Radonjić.

Pomanjkanja kadrov v CSD-jih ne zanikajo niti na ministrstvu, vendar pa med članstvom sindikata ni več tolerance za odlaganje kadrovskih rešitev, je še poudaril predsednik sindikata. Zato naj bi 9. januarja v centrih za socialno delo po Sloveniji izvedli enourno opozorilno stavko, med katero bodo CSD-ji zaprli svoja vrata.

Na ministrstvu so nad napovedjo stavke presenečeni
Iz ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa so sporočili, da so nad napovedjo stavke presenečeni. Navedli so, da so v zadnjem času sprejeli več ukrepov, s katerimi želijo iti centrom naproti: "Med drugim smo na njihovo željo prestavili uveljavitev dokumentnega sistema Krpan, centri so bili v zadnjih dveh letih kadrovsko okrepljeni za več kot 11 odstotkov oz. za 140 novih strokovnih in administrativnih zaposlitev, prav tako smo jim dodatne delavce zagotovili v okviru javnih del za leto 2019."

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je v zvezi z napovedano opozorilno stavko na sestanek takoj povabila predsednika sindikata centrov SINCE07 Radonjića. Kot so na spletni strani navedli na ministrstvu, so na srečanju podali predloge za rešitev, končna odločitev pa bo znana v prihodnjih dneh.

CSD-ji bodo za eno uro zaprli vrata
9. januarja opozorilna stavka CSD-jev