Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Zavedamo se, da zaradi zadržanja zakona in njegove obravnave pred ustavnim sodiščem nimamo možnosti za polno opravljanje svojih mandatov. Kljub temu pa izražamo pripravljenost konstruktivnega dela v javnem interesu," so zapisali v izjavi za javnost po prvem srečanju in napovedali, da se bodo v obdobju do odločitve ustavnega sodišča "seznanjali z ustrojem in delovanjem javnega medija in se pripravljali na prevzem nalog". "Naš cilj je, da bomo ob odločitvi ustavnega sodišča že pripravljeni na operativno delo," so pojasnili.

Ob tem ustavno sodišče pozivajo, "da čim prej sprejme končno odločitev in preseka pravno in sistemsko negotovost".

Srečanja se je udeležilo 13 od 15 že imenovanih oziroma izvoljenih članov novega Sveta RTV SLO. V skladu z novelo bo sicer v novem svetu zavoda 17 članov, a predstavnik madžarske narodne skupnosti in predstavnik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije še nista bila imenovana.

V skladu z novelo zakona o RTV Slovenija, ki predvideva 17-članski svet zavoda kot organ upravljanja in nadzora, je bil svet sicer konstituiran konec februarja, in sicer s tem, ko je bilo vanj imenovanih devet članov. A še ne more začeti delovati, saj je ustavno sodišče pred tem začasno zadržalo izvajanje dela novele, ki med drugim govori tudi o konstituiranju novega sveta zavoda. Po odločitvi ustavnega sodišča lahko sicer postopki konstituiranja novih organov tečejo, zadržano pa je končno konstituiranje sveta. Tako delo še naprej opravlja dosedanji programski svet.

Novela zakona o RTV Slovenija, ki je bila novembra lani potrjena na referendumu, je sicer začela veljati konec decembra, a je več vodilnih na RTV Slovenija s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem na ustavno sodišče vložilo pobudo za oceno ustavnosti novele s predlogom za začasno zadržanje. Ustavno sodišče je ob objavi odločitve o začasnem zadržanju 20. februarja napovedalo, da bo takoj nadaljevalo vsebinsko presojo in zadevo obravnavalo absolutno prednostno.