Zaresove ministrice so odstopile s svojih položajev, Zares pa je izstopil iz koalicije, v kateri ostajata le še LDS in SD. Foto: BoBo
Zaresove ministrice so odstopile s svojih položajev, Zares pa je izstopil iz koalicije, v kateri ostajata le še LDS in SD. Foto: BoBo
Zaresov ministrski trio odhaja

Vse tri Zaresove ministrice v odstopu, poleg ministrice za gospodarstvo Darje Radić tudi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in ministrica za kulturo Majda Širca, so bile gostje Rosvite Pesek v oddaji TV Slovenija Odmevi.


"Ljudje vladi ne verjamejo"
"Učinek našega odhoda je nedvoumen - opozorilo, da v blokiranih situacijah ni mogoče delati. Jaz lahko delam dve, tri leta zakon, ki potem pade mimogrede, ker mu ljudje ne verjamejo dovolj, ker ne verjamejo vsem nam," je povedala Širca.

Pavlinič Krebsova je prepričana, da je treba čim prej priti do predčasnih volitev. "Vera v politični razred, obnašanje političnega razreda, terja vzorno držo, terja držo v katero ljudje zaupajo. Država, svet je v letu 2009 zašel v težave. Z veliko skrbnega dela smo pripravili varčevalne programe, a v vladi in koaliciji jim nismo verjeli in v pomembnem delu jih nismo realizirali. In ljudje so to opazili," je dejala in dodala, da stvari ne učinkujejo, ljudje vladi ne verjamejo, ker so razkoraki med besedami in dejanji preveliki.

"Naj pride vlada, ki bo učinkovita"
Širca je spomnila, da je vlada blokirana z vsako odločitvijo, ki jo sprejme na način, da je ta znova preverjana pri ljudeh. "Jaz sem potem neučinkovita. Naj pride vlada, ki bo učinkovita," je pozvala.

Na vprašanje o tem, kakšna je finančna situacija v državi, je Radićeva odgovorila: "Če bi bila dobra, ne bi bilo potreb po rebalansu. Bistveno je, kako pripravljamo ta rebalans, kje se sredstva zmanjšujejo in kje povečujejo. Ta rebalans ni niti približno pripravljen tako, da bo prispeval k resničnemu varčevanju, da bi vsaj delno pomagal k zagonu gospodarstva," je povedala in poudarila, da se sredstva ne zmanjšujejo v delih, ki jim pravi neproduktivni sektorji. "Čas je, da začne vlada delati za konkurenčnost gospodarstva, a rebalans ne kaže na to," je zatrdila.

Radićeva: Želimo opozoriti na tranzicijsko desnico
Če bo Pahor svojo zaupnico vezal na rebalans, ga Širca, ki po odstopu z mesta ministrice odhaja v DZ, ne bo podprla: "Če bi dobila rebalans, kot ga poznam v tem trenutku, ga ne bi podprla. Kulturo puščam v dobrem stanju, dokler ni prišel ta rebalans, ki je zarezal v živo tkivo." Dodala je, da bo svoje odločitve vedno dobro pretehtala.

"Vedno sem rekla, da je vredno delati za ljudi, za obče dobro, če so rezultati, če lahko uresničiš tisto, kar si si zadal. Tudi v krizi je bilo mogoče ostati verodostojen. Žal mi je, da nam to ni uspelo vladi kot celoti. Nimam več energije in volje. Pripravili smo ukrepe v pravi smeri. Zdaj ne zmorem več prevzemati objektivne odgovornosti," je še dejala Pavlinič Krebsova.

Radićeva pa je spregovorila tudi o pismu, ki ga je Kresalovi in Pahorju ob izstopu Zaresa iz koalicije poslal Gregor Golobič: "To pismo, ki ga je napisal predsednik stranke, se mi ne zdi nič neobičajnega, nepričakovanega. Kar je omenjeno, da se odpirajo vrata tranzicijski desnici, je pa res. Za tem stojimo. Želimo opozoriti na dejstvo, da v tem času, ko vlada ne uživa nobenega zaupanja, se odpirajo vrata takim opcijam, ki se postavljajo za rešitelje Slovenije, pa so s svojimi preteklimi dejanji, in to ne tako daleč nazaj, dokazali, da ni tako."

Zaresov ministrski trio odhaja