ŠOS je v državni zbor že vložil 10.000 podpisov za začetek postopka za zbiranje podpisov v podporo naknadnemu zakonodajnemu referendumu. Foto: MMC RTV SLO
ŠOS je v državni zbor že vložil 10.000 podpisov za začetek postopka za zbiranje podpisov v podporo naknadnemu zakonodajnemu referendumu. Foto: MMC RTV SLO
Študent
Semolič opozarja, da bo malo delo še dodatno spodbudilo delodajalce, da delavcev ne zaposlujejo za nedoločen čas, ampak na malih delih, saj so stroški zaposlovanja tako nižji. Foto: BoBo

"Zdaj gremo v zbiranje podpisov za razpis referenduma, saj nobena javnomnenjska raziskava ni pokazala, da bi ta zakon ljudje podpirali," je v prvem odzivu dejala predsednica Študentske organizacije Slovenije Katja Šoba. "Že pred vetom v državnem svetu smo v vložišče državnega zbora - predsednik parlamenta nas namreč ni želel sprejeti - prenesli več kot 10.000 zbranih podpisov za začetek postopkov zbiranja podpisov v podporo naknadnemu zakonodajnemu referendumu." Študenti sicer to akcijo vodijo skupaj s sindikati.

Tudi Dijaška organizacija Slovenije je razočarana nad odločitvijo poslancev. Menijo, da zakon ni primeren ne za dijake ne za študente, kaj šele za brezposelne, saj prinaša drastične omejitve dela, pa tudi nove oblike dela, katerih učinki še niso znani. "Zakon bo povečal obseg negotovih oblik dela, mladi si bodo težje našli redno zaposlitev, kar bo imelo močne posledice na njihovo ekonomsko in socialno varnost. Zakon bo zagotovo vplival na vrednost dela in s tem tudi zmanjševal pravice zaposlenih." Dijaki so opozorili še, da je popolnoma nesmiselno uveljavljati nepoznano obliko dela v času, ko še nista urejena ne štipendijska politika ne dijaški prevozi. Poleg tega so dijaki v tem šolskem letu ostali brez stoodstotne subvencije za dijaško prehrano, pa tudi brez štipendij za mladoletne dijake.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič obžaluje, da večina poslancev ne razume in ne sprejema opozoril sindikatov. Zakon, ki so ga sprejeli poslanci, bo po njegovih besedah prizadel brezposelne in mlade, ki bi se radi zaposlili za nedoločen čas, saj so stroški zaposlovanja tako nižji. Dodal je, da je zdaj na potezi predsednik državnega zbora Pavel Gantar, ki mora razpisati 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov.

V Slovenski demokratski mladini so zapisali, da si koalicijski poslanci očitno želijo zapravljanja davkoplačevalskega denarja, "saj je bilo že pred glasovanjem jasno, da se bo v primeru potrditve zakona začelo zbirati podpise za razpis referenduma". Dodali so, da "smo danes priča uzakonitvi privilegiranega študija, ko bodo študirali le stisti, ki jih starši lahko financirajo". "Koalicijske poslanke in poslanci so se izkazali za glasovalni stroj, ki nima posluha za širšo javnost in mlade. Namesto da bi se ponovno in brezplačno usedli za mizo in poiskali boljšo rešitev, ki bi uživala širšo podporo, kot jo uživa zakon o malem delu, se nam sedaj obeta drag referendum."

Mlada Slovenija vse podmladke poziva k zbiranju podpisov za referendum
V Stranki mladih - zeleni Evrope podporo poslancev "slabemu in škodljivemu zakonu" obžalujejo. Ker so poslanci pri svojem odločanju zanemarili argumentirane kritike zainteresirane javnosti in nekaterih institucij, v stranki pričakujejo, da bodo odločitev, "sprejeto v škodo večine mladih, starih in brezposelnih ustrezno odgovarjali". SMS - Zeleni smo mnenja, da bi bila za urejanje izpostavljenih anomalij sistema študentskega dela dovolj dva enostavna ukrepa. "Očitno zaradi solidarnosti do svojih kolegov, politikov, bivših ministrov, ki so lastniki mnogoterih privatnih fakultet, vladarji ne želijo uvesti enotnega registra vpisov na vse državne fakultete in privatne visokošolske zavode, ki bi rešil večji del problema (fiktivni vpisi in celodnevno delo). Temeljitejši nadzor nad izvajanjem dejavnosti študentskega dela pa zahtevajo študentske organizacije tako ali tako že same in to zadnjih 10 let, a se le-ta enostavno ne zgodi."

V Mladi Sloveniji so opozorili, da so se poslanci koalicije s sprejemom zakona o malem delu odločili za revščino, ki bo prežela študente, dijake in njihove starše. "Preži socialna bomba, ki bo kaj kmalu odjeknila med mladimi, ki so odvisni od študentskega dela. Leva vlada se je odločila, da bodo dostopnost do študija imeli le tisti, ki imajo premožne starše ali pa so otroci t. i. tajkunov, ki jih vlada več kot očitno podpira." Mlada Slovenija podpira referendum o malem deli, saj meni, da je to še zadnja možnost, da se prepreči "socialni brodolom slovenske družbe". Zato se bodo vključili v zbiranje referendumskih podpisov in aktivno sodelovali v sami referendumski kampanji, k zbiranju podpisov pa so pozvali tudi preostale politične podmladke in mladinske organizacije.